Voeding
Migraine en voeding: veel discussie
Veel mensen denken dat hun migraineaanvallen worden uitgelokt door bepaalde voedingsstoffen. Het gekke is dat door wetenschappers nooit een duidelijk verband is vastgesteld tussen voeding en migraine. Dit wil niet zeggen dat er geen verband ís; het betekent wel dat er volgens de strenge eisen die aan wetenschappelijk onderzoek worden gesteld, geen verband kan worden vastgesteld.
Er is dus nog veel onzeker op dit punt. U moet daarom zelf beslissen of u uw voeding wilt aanpassen als u denkt dat er een verband is met uw migraine. Het is in dat geval aan te raden hulp te vragen aan een diëtist. Met zijn of haar hulp kunt u nagaan of bepaalde voedingsmiddelen tot (meer) aanvallen leiden (via een ‘eliminatiedieet'). U weet dan in elk geval zeker dat u een bepaald voedingsmiddel niet voor niets vermijdt.
Voedselallergie en -intolerantie
Er kan nog iets anders aan de hand zijn: bepaalde voedingsstoffen kunnen een reactie in het lichaam oproepen en deze kan gepaard gaan met migraine. Het kan namelijk zijn dat u last heeft van voedselallergie of -intolerantie.
Wat wordt bedoeld met voedselallergie en -intolerantie?
Als een ziektekiem ons lichaam binnendringt, komt ons lichaam in actie: er komen stoffen vrij die de ziektekiem onschadelijk maken. Dit is een gewone reactie van het afweersysteem van ons lichaam. Bij een allergie komt het afweersysteem ook in actie. Maar dit gebeurt als reactie op een prikkel die bij andere mensen niet zo'n reactie veroorzaakt, bijvoorbeeld een bepaalde voedingsstof. Bovendien reageert het afweersysteem veel te sterk, zó sterk dat er allerlei klachten ontstaan. Bekende klachten zijn diarree, buikpijn en moeite met ademhalen, maar ook hoofdpijn komt voor. Dit wordt voedselallergie genoemd.
Bij voedselintolerantie komen ongeveer dezelfde klachten voor, ook migraine. Het afweersysteem speelt hierbij echter geen rol. Wat wél de oorzaak van voedselintolerantie is, is niet helemaal duidelijk.
Bij zowel voedselallergie als voedselintolerantie komt het er op neer dat door bepaalde voeding migraine kan ontstaan.
Om welke stoffen gaat het?
Er zijn verschillende voedingsstoffen waarbij allergie of intolerantie kunnen optreden. De volgende stoffen worden veel genoemd:
- kaas, oude kaas, schimmel- en Franse kaas
- alcohol: wijn, bier, sterke drank enzovoort
- varkensvlees
- vis, visproducten, vis in blik
- zoete melkproducten: vla, andere zoete zuiveltoetjes
- citrusvruchten: sinaasappel, mandarijn, citroen, grapefruit
- sommige noten, zoals pinda's
- chocolade, cacao
- te veel zout
- kleur-, geur- en smaakstoffen (E-nummers)
Wat kunt u doen?
De eerste stap is om samen met de huisarts, allergoloog of diëtist na te gaan of u inderdaad allergisch bent voor bepaalde voeding. Hiervoor bestaan bepaalde testen. Ook kunt u een eliminatiedieet starten.
De volgende stap is om uw dieet zo aan te passen, dat u geen voedingsstoffen meer gebruikt die een verkeerde reactie oproepen. U kunt bijvoorbeeld besluiten geen oude kaas meer te eten, als u daar overgevoelig voor blijkt te zijn.
Meer informatie
Meer informatie over voedselovergevoeligheid vindt u in het Zorgboek Voedselallergie. U kunt dit bestellen bij uw apotheek of via www.stichtingseptember.nl.