Kan ik blijven werken?
'Normaal' carrière maken
Veel mensen ondervinden op het werk geen grote hinder van hun hoofdpijn. Ze zullen af en toe moeten verzuimen, maar ze kunnen hun werk wel volhouden en 'normaal' carrière maken.
Uw aanvallen hinderen uw werk
Gewoon blijven werken lukt niet altijd. Dit gaat vooral op voor mensen met een vorm van ernstige hoofdpijn. Zij kunnen zo vaak hoofdpijn hebben, of dermate ernstig, dat hun werk en carrière eronder lijden. Er zijn verschillende vormen van ernstige hoofdpijn, namelijk: migraine, spanningshoofdpijn, medicatieafhankelijke hoofdpijn, clusterhoofdpijn en aangezichtspijn.
Uw hoofdpijnaanvallen kunnen op verschillende manieren uw werk hinderen. Misschien moet u vaker verzuimen, waardoor het werk in het gedrang komt of waardoor u veel afspraken moet afzeggen. Misschien hebben uw collega's weinig begrip voor de aanvallen of krijgt u minder kansen om carrière te maken.
Heeft u ernstige hoofdpijn?
De informatie en tips die u hier vindt, zijn met name relevant voor u, als u één van de hiervoor genoemde vormen van ernstige hoofdpijn heeft. Daarbij is het goed u te realiseren dat uw ernstige hoofdpijn in combinatie met werken, ook altijd een kwestie van maatwerk is.
Ernstige hoofdpijn en arbeidsongeschiktheid?
Nogal wat mensen hebben zoveel last van hun hoofdpijn dat ze niet meer in staat zijn volledig te blijven werken. Dit komt vaker voor dan over het algemeen wordt aangenomen. Deze mensen worden soms (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt verklaard.
Volgens de World Health Organization (WHO) staat hoofdpijn hoog op de lijst van meest invaliderende aandoeningen. In 2013 nam migraine de zesde plaats in.
Naar uw huisarts
Als u veel last heeft van ernstige hoofdpijn en merkt dat uw klachten effect hebben op uw werk, ga dan naar uw huisarts. Samen met u kijkt hij of zij wat u aan uw klachten kunt doen.
U kunt dit ook bespreken met uw bedrijfsarts. De bedrijfsarts gaat over het werk, niet uw huisarts of specialist. Zij kunnen wel de bedrijfsarts informeren over de aard van uw klachten.
Hoofdpijnnet heeft enkele hulpmiddelen ter voorbereiding op het gesprek: een wegwijzer en een infographic.
Diagnose
Voordat u aan een oplossing kunt denken, moet duidelijk zijn wat er aan de hand is. Een diagnose door een arts met kennis van hoofdpijn is van groot belang. Kan uw huisarts u niet afdoende helpen, vraag hem of haar dan om een eenmalige verwijzing naar een neuroloog bij een hoofdpijncentrum. Met een diagnose en behandelplan van een neuroloog kunt u weer teruggaan naar de huisarts en apotheek voor onderhoud. Er zijn 40 hoofdpijncentra in Nederland. Duidelijkheid over uw aandoening en klachten, is nodig voor de juiste behandeling en voor het nemen van de juiste maatregelen op de werkplek.
Uitlokkende factoren
Voor de meeste vormen van ernstige hoofdpijn zijn er goede medicijnen beschikbaar. Het kan dus zijn dat de huisarts u medicijnen voorschrijft gericht op uw specifieke vorm van hoofdpijn. Waarschijnlijk zal de huisarts het ook over andere zaken met u hebben, bijvoorbeeld over uw leefstijl en wat u kunt doen in het kader van goede zelfzorg, door gezond(er) te leven, te sporten en bewegen en uitlokkende factoren te vermijden.
Uitlokkende factoren zijn alle zaken die hoofdpijn kunnen uitlokken of verergeren. Ze zijn dus géén oorzaak, maar een aanleiding. Welke rol uitlokkende factoren precies spelen is niet helemaal duidelijk. Wel wordt aangenomen dat er meer factoren zijn die een aanval kunnen uitlokken. Ze verschillen per persoon en per hoofdpijnvorm. Zo kan migraine uitgelokt worden door slaaptekort, maar ook door weersomstandigheden of sterke prikkels als lawaai of tabaksrook. Over clusterhoofdpijn is bekend dat alcohol, bepaalde medicijnen, maar ook korte dutjes een aanval kunnen uitlokken.
Als de klachten blijven, is het verstandig dit met uw werkgever en/of de bedrijfsarts te bespreken. De bedrijfsarts kan u en uw werkgever advies geven over mogelijke oplossingen. Misschien heeft u hier zelf ook ideeën over. Zo ja, bespreek deze dan met hen. Voor een gesprek met de bedrijfsarts is het niet nodig ziek gemeld te zijn.
Naar uw werkgever
Vertel uw werkgever dat u door uw gezondheid uw werk minder goed kunt uitoefenen. Bespreek ook de mogelijke oplossing(en). Vaak kunt u op deze manier al veel problemen verhelpen.
Als de klachten en problemen op het werk blijven, kunt u uw werkgever om een afspraak met de bedrijfsarts vragen. De bedrijfsarts kan zowel u als uw werkgever adviezen geven.
Een goede aanpak is het halve werk
De kans dat u zonder bijzondere problemen volledig kunt blijven werken, is het grootst bij de juiste aanpak. Voor ernstige hoofdpijn betekent dit: medicijnen in combinatie met goede zelfzorg en het vermijden van uitlokkende factoren, zoals fel licht, koude, of juist grote warmte of geluidsoverlast.
Aanvullende behandeling
Wanneer dit onvoldoende werkt, zijn er aanvullende behandelingen. Soms kan het bijvoorbeeld nodig zijn om beter met de gevolgen van uw hoofdpijn om te leren gaan: om met de hoofdpijn te leren leven. Helaas geldt voor een deel van de mensen met ernstige hoofdpijn dat medicijnen niet of niet voldoende werken. De huisarts of een psychologische of paramedische therapeut kunnen u hierbij begeleiden. In dit kader kan de huisarts u ook doorverwijzen, bijvoorbeeld voor cognitieve gedragstherapie. Een aanvullende behandeling kan ook gericht zijn op het beter leren ontspannen.
De online cursus Sterk met pijn helpt u te leren omgaan met pijn.
Wat heeft u nodig?
De behandeling van uw hoofdpijn vraagt dus om een goede aanpak. Wanneer u wilt blijven werken, komt er meer bij kijken. Het is niet zo eenvoudig om te bepalen door welke zaken u vastloopt en wat er anders zou moeten. Door de verschillende mogelijkheden op een rijtje te zetten – zelfmanagement -, is het makkelijker om na te denken over de veranderingen waar u mee gebaat zou zijn. Bijvoorbeeld:
- De mogelijkheid om oefeningen te doen/te bewegen bij een zittend beroep.
- De mogelijkheid om te rusten bij een lichamelijk inspannend beroep.
- Steun en begrip van uw collega's.
- Goede begeleiding van uw leidinggevende, een bedrijfsarts, jobcoach enzovoort.
- Aanpassing van uw werkomstandigheden, zoals een andere bureaustoel.
- Aanpassing van uw werktijd/flexibele werkuren.
- Aanpassing van de werkdruk.
- De mogelijkheid om thuis te werken.
- Nadenken over de vraag of u uw werk over langere tijd nog kunt doen. En wat u daarvoor nodig heeft. Er zijn hiervoor speciale online scans en tools beschikbaar.
- Regelmatig met uw werkgever spreken over uw loopbaan (zit u nog op de juiste plek?).
- Wanneer nodig: aanpassing in uw leefstijl. Soms kan uw werkgever u daarbij helpen, zoals met een cursus stoppen met roken. Of een training 'omgaan met stress'.