De partner

Ook de naasten hebben te maken met de gevolgen van een leveraandoening, vooral als de aandoening blijvend (chronisch) is. Dat geldt allereerst voor de partner.

Gevolgen voor de partner

Als u een leveraandoening heeft, zal dat ook voor uw partner (of andere naasten) gevolgen hebben. We geven een paar voorbeelden.

  • Beperkingen. Als u bepaalde dingen niet meer kunt, kan uw partner dat misschien ook niet meer. Dit kan zo zijn voor bepaalde uitjes, een vakantie, een sport die u samen deed, bepaalde hobby’s die u samen had.
  • Zorgen over de toekomst. Door een leveraandoening veranderen uw toekomstplannen. Dat zal vaak ook zo zijn voor de toekomst van uw partner.
  • Praktische gevolgen. Een leveraandoening vraagt vaak om praktische aanpassingen. Bijvoorbeeld: bij sommige uitstapjes boekt u een overnachting omdat het anders te zwaar wordt, u moet stoppen met het drinken van alcohol en houdt dat beter vol als uw partner dat ook doet.

Meestal gaat het prima

Leven met iemand die een leveraandoening heeft kan dus bij vlagen veel van de partner vragen. Het kan zijn dat hij of zij daarmee af en toe moeite heeft. Tegelijk kunnen er tegenover de nare dingen ook goede dingen staan. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een relatie beter wordt omdat mensen zich samen door moeilijke tijden slaan. Verder is het zo dat veel mensen graag helpen, ook als dat een opoffering vraagt.

Meestal gaat het dus prima. Een leveraandoening levert weliswaar problemen op, ook binnen een relatie, maar de meeste stellen weten die problemen goed op te lossen. Een enkele keer lopen de spanningen echter (te) hoog op. We beschrijven deze situaties hier als ‘valkuilen’.