Valkuilen
U wordt te afhankelijk
U kunt zich afhankelijk gaan voelen. Dat is op zich begrijpelijk. U heeft zorgen, u bent misschien bang, en dus zoekt u steun. Maar het kan ook een paar stappen te ver gaan. Sommige mensen worden door hun klachten zo onzeker, dat ze nergens meer alleen naar toe willen. De partner moet altijd mee. Of: door de angst en onzekerheid nemen mensen geen enkele beslissing meer zelf, maar wordt de partner bij elk wissewasje om raad gevraagd. Zo wordt de relatie ongelijkwaardig: uw partner krijgt te veel de rol van ‘hulpverlener' en u van ‘patiënt'.
Uw partner behandelt u als een kind
Uw partner kan deze afhankelijkheid onbedoeld in de hand werken door te gaan ‘betuttelen'. Een voorbeeld is dat uw partner ongevraagd allerlei taken van u overneemt, ook als u die nog prima zelf kunt doen. Of: u krijgt allerlei adviezen waar u niet om heeft gevraagd. Of: uw partner wijst u voortdurend op uw medicijnen, bepaalde leefregels of de komende afspraken met hulpverleners. Met zulk gedrag werkt uw partner afhankelijkheid in de hand.
Uw partner krijgt weinig waardering
Partners verzetten vaak veel werk, maar dat wordt niet altijd gezien. De aandacht gaat vaak uit naar de zieke. Bovendien heeft degene met de leveraandoening ook niet altijd oog voor wat een partner doet, niet eens uit onwil, maar bijvoorbeeld door vermoeidheid. Zo kan bij een partner het gevoel ontstaan dat de hulp en steun niet worden gewaardeerd.
Uw partner raakt gefrustreerd
Een leveraandoening heeft gevolgen voor de partner. Dat kunnen heel directe gevolgen zijn en soms is dat erg frustrerend. Een voorbeeld is een uitje waar uw partner zich erg op heeft verheugd, maar dat op het laatste moment niet door kan gaan omdat u te ziek bent.
Uw partner raakt uitgeput
Vaak is het zo dat de partner extra wordt belast door uw leveraandoening. U kunt minder en dat wordt vooral opgevangen door uw partner. Dat levert het risico op van uitputting: burn out. Burn out komt niet uit de lucht vallen. Vaak gaat er een lange periode van overbelasting aan vooraf. Bovendien kunnen er zaken bijkomen die aan de overbelasting bijdragen. Als een partner zichzelf steeds wegcijfert, neemt de belasting toe. Uiteindelijk gaat het mis en stort iemand in, simpelweg door uitputting.