Problemen voorkomen
Praten, overleggen, luisteren
Praat over uw leveraandoening en de gevolgen ervan, overleg over oplossingen, luister naar elkaars zorgen. Het is een open deur, maar praten is belangrijk. Vooral in het begin maakt u zich waarschijnlijk allebei veel zorgen. Het helpt om die te delen. Er komen ook allerlei nieuwe problemen op u beiden af. Overleg met elkaar over oplossingen. Voorkom misverstanden: praat over waar u mee zit, waar u hulp bij nodig heeft en wat u prima zelf kunt.
Praten zal niet altijd eenvoudig zijn. Niet iedereen zit met dezelfde zorgen, niet iedereen heeft op elk moment behoefte om te praten, niet iedereen heeft steeds de energie om naar een ander te luisteren. Het kan daarom goed zijn ook met anderen dan alleen de partner te praten: er is dan altijd een ‘luisterend oor’.
Voorkom afhankelijkheid en betutteling
Soms raakt het evenwicht in een relatie zoek: de een wordt te afhankelijk, de ander gaat betuttelen.
Eigen verantwoordelijkheid
Bedenk dat u uiteindelijk zélf verantwoordelijk bent voor uw gezondheid. Uw partner kan u steunen en helpen, maar u bent degene die klachten heeft en daarmee moet leren leven. Uw partner kan dit niet voor u doen. Omgekeerd geldt dat uw partner verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen leven. Het is niet nodig – het is zelfs niet gewenst - dat een partner zichzelf wegcijfert omdat u ziek bent.
Verzamel kennis
Een ziekte kan veel angst en onzekerheid oproepen. Vaak is dat de achtergrond van afhankelijkheid en betutteling, zowel bij degene die ziek is als bij de partner. Een goede manier om deze angst en onzekerheid te verminderen is te zorgen dat u allebei het een en ander weet over uw aandoening.
Waar vindt u informatie?
Hier vindt u al veel informatie over leveraandoeningen. U kunt ook terecht bij uw (huis)arts, de specialist of een andere hulpverlener. U kunt ook terecht bij andere mensen met een leveraandoening (en hun partners) via het lotgenotencontact. Zij hebben vaak veel (praktische) ‘ervaringskennis’.
Voorkom burn out
Partners van mensen met een ernstige aandoening lopen het risico van burn out. Er wordt veel van ze gevraagd. Hoe voorkomt u deze uitputting?
Leef gezond
Een effectief middel tegen overbelasting is een gezonde leefstijl. Daarmee vergroot uw partner zijn of haar draagkracht: hij of zij kan meer aan. Dus: gezond eten, niet roken, veel bewegen. Ook: geregeld ontspannen, bijvoorbeeld door leuke dingen te doen die niets met ziekte te maken hebben.
Laat de aandoening niet overheersen
Natuurlijk speelt uw aandoening en de gevolgen ervan een grote rol in uw leven en daarmee in dat van uw partner. Zeker in de periode direct na de diagnose of in een periode met veel klachten zal dat zo zijn. Probeer allebei toch voor ogen te houden dat er meer is dan de aandoening: werk, het huishouden, de kinderen, een hobby of sport enzovoort. Het kan helpen als u zich bewust op die dagelijkse dingen richt en niet steeds maar met problemen bezig bent.
Steun voor de partner
Ook uw partner heeft steun nodig, van familie, vrienden en vriendinnen, en ook van u. U heeft een (ernstige) aandoening, maar ondertussen bent u nog steeds de partner van uw man of vrouw. Maak er een punt van om dat ook daadwerkelijk te zijn. Besteed aandacht aan het leven van uw partner. Probeer hem of haar te helpen met de dingen waar hij of zij hulp en steun bij nodig heeft. Zorg er dus voor dat u er ook voor uw partner bent.