Hulpverlening

De huisarts en de MDL-arts spelen de hoofdrol in de behandeling van uw aandoening. Er is echter meer hulp.

Huisarts

U bent met uw klachten waarschijnlijk eerst naar de huisarts gegaan. Misschien heeft deze de diagnose gesteld. Als dat niet lukt of het gaat om een aandoening die de huisarts niet kan behandelen, wordt u doorgestuurd naar de medisch specialist.

Ook als de huisarts niet de hoofdbehandelaar is, kunt u bij hem of haar terecht, bijvoorbeeld met klachten en problemen die samenhangen met uw leveraandoening: pijn, vermoeidheid, hulp bij het stoppen met drinken van alcohol, seksuele problemen enzovoort.

Medisch specialisten

De medisch specialist is altijd een MDL-arts. Dit zijn artsen die zich hebben gespecialiseerd in aandoeningen van een aantal organen in de buik, zoals de maag, darmen en alvleesklier. Ook de lever en de gal behoren tot het werkterrein.

MDL-artsen hebben zich meestal nog verder gespecialiseerd, vaak in een bepaald orgaan of een bepaald lichaamssysteem, zoals de lever. Zo’n arts wordt ook wel hepatoloog genoemd, maar dat is gewen officiële term.

Internist-infectioloog

De infectioloog is een internist die zich heeft gespecialiseerd in aandoeningen die het gevolg zijn van een infectie. Een voorbeeld daarvan is hepatitis, dat vaak wordt veroorzaakt door een virus. Hepatitis wordt meestal behandeld door de MDL-arts, maar ook wel eens door een infectioloog.

Andere specialisten

Bij ernstige gevolgen van een leveraandoening kunnen andere medische specialisten worden betrokken: neurologen, chirurgen, nefrologen enzovoort. Dat komt omdat door de leveraandoening schade kan ontstaan aan andere organen en lichaamssystemen. In zulke gevallen blijft de MDL-arts of de internist-infectioloog wel de hoofdbehandelaar. Ook bij kanker worden andere specialisten ingeschakeld, zoals een oncoloog en oncologisch chirurg.

Gespecialiseerde verpleegundigen

De medisch specialisten worden vaak bijgestaan door gespecialiseerde verpleegkundigen, zoals een lever- of MDL-verpleegkundige of een nurse practitioner leveraandoeningen. Zij doen vaak een deel van de diagnose, de voorlichting en de controle. In de praktijk zijn zij vaak uw aanspreekpunt.

Diëtist

Gezonde voeding is bij leveraandoeningen belangrijk. Niet iedereen weet wat gezonde voeding precies betekent. Een diëtist kan in zo’n geval advies geven. U kunt zich laten verwijzen door uw huisarts.

Leveraandoeningen leiden soms tot bepaalde problemen rond de voeding, zoals een tekort of juist een teveel van een bepaalde stof, vermagering of ondervoeding. Ook dan kan een diëtist adviezen geven. Vraag naar een diëtist die ervaring heeft met leverpatiënten. U kunt zich laten verwijzen door uw huisarts of de specialist.

Psycholoog

Mensen met een chronische aandoening krijgen soms psychische problemen. Een voorbeeld is depressie. Het is niet zo moeilijk voor te stellen dat u door uw aandoening en alle gevolgen daarvan somber bent. De meeste mensen weten zelf met deze gevoelens om te gaan, maar dat lukt niet iedereen. Soms zijn mensen daarom langere tijd somber en dat kan uitlopen op een depressie.

Zo zijn er wel meer voorbeelden van psychische problemen: sociaal isolement, angst, paniekaanvallen, eindeloos piekeren.

Zoek bij zulke problemen hulp. U kunt terecht bij de huisarts of de eerstelijnspsycholoog. Vaak kunnen zij u zelf helpen. Bij ernstige of ingewikkelde problemen verwijzen ze naar gespecialiseerde hulpverleners, zoals een psycholoog of een psychiater.

Verslavingszorg

Bij mensen met een leveraandoening kan een alcoholverslaving een rol spelen. Omdat het voor de behandeling van groot belang is dat volledig met het drinken van alcohol wordt gestopt, kan hulp nodig zijn.

Instellingen voor verslavingszorg zijn er in het hele land. Er werken gespecialiseerde hulpverleners in teamverband: verslavingsartsen, psychologen en psychotherapeuten, maatschappelijk werkers enzovoort. U kunt zich met een verwijzing van uw huisarts aanmelden. Vaak is er een wachtlijst. Na een intakegesprek maakt u afspraken over de verdere behandeling. Behandelingen zijn er in verschillende vormen: begeleiding via internet, groepsbehandelingen, opname, familietherapie enzovoort.