Lotgenotencontact

Mensen met een leveraandoening kunnen elkaar helpen door ervaringen te delen. Dit heet lotgenotencontact.

Wat is lotgenotencontact?

Lotgenotencontact wil zeggen dat u in contact komt met andere mensen die een leveraandoening hebben. Dat kan op verschillende manieren: via informatiebijeenkomsten en voorlichtingsdagen, via telefoon en e-mail, op internetfora of door ervaringsverhalen te lezen (of te schrijven). Hier vindt u meer informatie over de mogelijkheden.

Ook voor uw naasten

Er is ook lotgenotencontact voor uw naasten, zoals uw partner of kinderen. Ook zij hebben elkaar immers heel wat te vertellen.

Ervaringskennis

De belangrijkste reden om lotgenotencontact te organiseren is dat ervaringen gedeeld kunnen worden. Herkenning en erkenning zijn belangrijk. Het is zeker niet zo dat in lotgenotengroepen alleen maar geklaagd wordt, zoals sommige mensen denken, integendeel. Iemand met een leveraandoening leert gaandeweg van alles over de aandoening, de behandelingen, de gevolgen, de problemen en hoe je die kunt oplossen.

Concreet en in de praktijk bewezen

Die ervaringskennis is heel waardevol, onder meer omdat ze vaak heel praktisch en concreet is. Als u een arts vraagt wat u tegen uw vermoeidheid kunt doen, krijgt u bijvoorbeeld te horen: neem meer rust. Een lotgenoot zal eerder iets zeggen als: ik heb een nieuwe stoel gekocht waarin ik heel erg lekker zit, als ik daar een tijdje in zit ontspan ik me vanzelf.

Ervaringskennis is concreet, veel breder dan medische kennis en heeft zich vaak in de praktijk bewezen. Natuurlijk verschillen mensen onderling - dus u zit misschien niet lekker in die stoel -, toch valt er vaak veel van elkaar te leren.

Tweerichtingsverkeer

Een kenmerk van lotgenotencontact is de gelijkwaardigheid. Met een hulpverlener is er een duidelijke – en op zich heel nuttige – rolverdeling. In het contact met lotgenoten is die er niet en dat maakt het contact gelijkwaardiger. Er is meer tweerichtingsverkeer. U krijgt niet alleen tips, u kunt ze ook geven. U vertelt niet alleen uw eigen verhaal, maar luistert ook naar die van anderen.

Het heft in eigen hand

Nog een laatste voordeel van lotgenotencontact is dat het initiatief bij u ligt. U besluit om er wel of geen gebruik van te maken: u krijgt het niet als recept voorgeschreven. Dat is op zichzelf al positief. Het betekent dat u op een actieve manier met uw aandoening omgaat. U neemt het heft in eigen handen. Nog los van alle concrete voordelen van lotgenotencontact, is het effect dus dat u het heft in eigen hand neemt –dat u zich minder afhankelijk of machteloos voelt.