Sporten
Sporten: een echte aanrader
Natuurlijk kunt u - naast het oefenen - ook gaan sporten. Sporten past bij een actieve leefstijl en heeft allerlei gezondheidsvoordelen, ook voor uw rug:
- omdat uw kracht en uithoudingsvermogen toenemen, kan uw houding verbeteren
- uw spieren zijn beter doorbloed en daardoor soepeler en minder gevoelig voor blessures
- de banden in uw rug worden sterker
- de aanmaak van gewrichtsvloeistoffen wordt gestimuleerd, waardoor uw gewrichten beter ‘gesmeerd' worden, ook de gewrichten in uw rug
- door regelmatig te sporten maakt u uw botten sterker
De algemene tips die voor het oefenen werden beschreven, gelden ook voor het sporten: bouw het geleidelijk op en vraag hulp aan een fysiotherapeut of een oefentherapeut Cesar of Mensendieck.
Welke sporten zijn geschikt?
- De eerste eis die u aan een sport kunt stellen, is dat u er echt plezier in heeft. Als dat zo is, zult u het makkelijker volhouden om regelmatig te sporten. Kies dus iets dat bij u past: een sport in teamverband of juist niet, een wedstrijdsport of juist een recreatieve sport, in een vereniging of niet, buiten of binnen enzovoort.
- Het volhouden van een sport lukt beter als u er een vaste gewoonte van maakt. Een vaste dag en tijd kan dan helpen, of een vaste afspraak met vrienden.
- Geschikte sporten zijn wandelen, fietsen, hardlopen, zwemmen, badminton, roeien, fitness. U kunt ook denken aan ontspanningsoefeningen, zoals yoga. Bij sporten zoals tennis en squash worden grote krachten op uw rug uitgeoefend, maar naarmate uw rug sterker en soepeler wordt kunt u deze sporten waarschijnlijk wel doen. Overleg dit met uw huisarts, oefentherapeut Cesar of Mensendieck of fysiotherapeut.
- Het is belangrijk om alle spieren van het lichaam zo harmonieus mogelijk te trainen. Fitness onder deskundige begeleiding (medische fitness) biedt de mogelijkheid hier op een hele gerichte manier aan te werken.
- Een sport kan op verschillende niveaus worden gedaan. Hardlopen kan betekenen dat u een paar keer per week een half uurtje jogt. Het kan ook betekenen dat u drie keer per jaar een marathon loopt en dus heel veel moet trainen. U kunt bij vrijwel alle sporten een niveau kiezen dat bij u past. Wees niet te snel tevreden: waarschijnlijk kunt u zichzelf verbazen over het niveau dat u nog kunt halen.
- Bedenk dat het bij sporten niet gaat om de prestatie. Waar het om gaat is dat u regelmatig beweegt en plezier heeft. Regelmatig bewegen én daar plezier in hebben: dat is de echte prestatie.
Meer gaan bewegen betekent niet dat u topprestaties moet leveren
Uw gezondheid is al zeer gebaat bij een half uur bewegen per dag. Bewegen hoeft niet te betekenen: sporten. U kunt ook denken aan lopen of fietsen. Vaak is het mogelijk beweging onderdeel te maken van uw dagelijkse activiteiten. De onderstaande voorbeelden kunt u waarschijnlijk zelf verder aanvullen:
- ga vaker op de fiets naar uw werk
- maak in de pauze een ommetje
- doe de boodschappen lopend of met de fiets
- werk regelmatig in de tuin
- loop de eerste drie haltes en neem dan de bus of stap een of meer haltes te vroeg uit
- laat de auto een keer staan en fiets naar vrienden of kennissen
- neem de trap in plaats van de lift
- laat wat vaker de hond uit
"Ook tot mijn eigen verbazing ben ik een vrij fanatieke hardloper geworden. Ik ben daar een paar jaar geleden mee begonnen, niet van harte: maar ik moest toch wat... Maar al snel ontdekte ik dat het me goed afgaat. En wat belangrijker was: ik ontdekte dat lopen me heel erg ontspant. Ik loop ‘mijn kop leeg', om het zo te zeggen: al dat denken dat een mens voortdurend doet, houdt even op. Ik ren een keer of drie vier in de week. Meestal een uurtje, vaak aan het begin van de avond. Dankzij dat uurtje voel ik me de hele avond fantastisch. Lekker moe, ontspannen. En m'n rug voel ik dan echt niet meer..."