Wat te doen bij seksuele problemen?

Seksuele problemen zijn doorgaans goed op te lossen.

Vaak kunnen seksuele problemen worden opgelost

2006_05_ss25_248.jpgSeksuele problemen zijn erg vervelend, maar vaak is er wel veel aan te doen. Hieronder beschrijven we hoe u kunt proberen seksuele problemen op te lossen, zélf en met uw partner. We zullen ook beschrijven wat de professionele hulpverlening voor u kan doen.

Praten met uw partner

Het allereerste en misschien wel meest belangrijke advies is: práát over de problemen. Veel mensen vinden het moeilijk om open en eerlijk over seks te praten. Als er seksuele problemen zijn, wordt praten nog moeilijker. Misschien geldt dit ook voor u.

Probeer de problemen toch open en eerlijk met uw partner te bespreken. De kans is groot dat zo'n gesprek positief werkt. Het kan immers een opluchting zijn om (eindelijk) over het probleem te praten, voor u én voor uw partner. En als er eenmaal een gesprek op gang is, kunnen misverstanden uit de weg worden geruimd en oplossingen worden besproken. En wat misschien wel het belangrijkste is: praten met uw partner kan voorkómen dat u beiden uit elkaar groeit.

Als u het moeilijk vindt om met uw partner te praten, kunt u proberen dit te doen aan de hand van voorlichtingsmateriaal over seksualiteit. Er bestaan veel boeken en video's over seks en seksuele problemen. Deze zijn te krijgen bij (grotere) boekhandels, boekenclubs en bibliotheken.

"Praten over seks, dat kan ik bijna niet. Het klinkt meteen allemaal zo belachelijk. Mijn vrouw is daar veel makkelijker in. Nuchterder. Zo langzamerhand ben ik er wel een beetje aan gewend, maar zulke gesprekken kosten me nog altijd moeite."

Wat is er precies aan de hand?

Problemen kunnen pas worden opgelost als u weet wat de oorzaak is. Misschien heeft u zelf een idee over de oorzaak. Al pratend met uw partner zult u ook op oorzaken komen. Probeer na te gaan of de oorzaak met uw rugpijn te maken heeft of niet: voor het oplossen van problemen maakt dit veel uit.

Rugpijn is niet altijd de oorzaak

Seksuele problemen kunnen bij iedereen voorkomen, ook bij mensen die geen rugklachten hebben. Het kan dus zijn dat uw seksuele klachten helemaal niets met uw rug te maken hebben. Andere oorzaken kunnen zijn: een slechte relatie met uw partner, langdurige stress, moeheid, een ziekte enzovoort. Geef niet meteen de schuld aan uw rug, maar ga eerlijk na waar de oorzaak ligt.

Als u er samen niet uitkomt, kunt u met deze vragen terecht bij de huisarts. Huisartsen hebben ervaring met zulke vragen en kunnen misschien helpen. Als dat nodig is kunnen ze u doorverwijzen naar hulpverleners die gespecialiseerd zijn in problemen met seks.

Praten over uw angst

Als angst voor de pijn een hoofdrol speelt kan het goed zijn hierover met een hulpverlener te praten. De achtergrond van deze bewegingsangst zijn vaak verkeerde gedachten over de rugpijn. Veel mensen denken dat pijn wijst op schade. Ze gaan ervan uit dat ze hun rug (nog meer) beschadigen door te bewegen. Bij aspecifieke lage rugpijn is dit echter niet het geval: u hoeft niet bang te zijn voor schade aan uw rug, ook al voelt u pijn.

Stap voor stap weer gaan vrijen zoals u gewend was

Langdurige rugpijn wordt aangepakt door de gevolgen aan te pakken. Stap voor stap leert u op allerlei terrein weer een ‘normaal' leven te gaan leiden, waarbij u zich niet laat leiden door uw rugklachten.

Deze aanpak kan ook worden toegepast bij seksuele problemen. Samen met uw partner kunt u proberen om stap voor stap weer te gaan vrijen zoals u dat gewend was. U kunt bijvoorbeeld afspreken om geleidelijk weer vaker te gaan vrijen en om weer op oude en vertrouwde manieren te gaan vrijen.

Misschien lukt het u om deze aanpak samen met uw partner toe te passen. 

Andere manieren van vrijen

In de tussentijd kunt u eventueel andere manieren van vrijen proberen. Elkaar op intieme plaatsen strelen kan ook tot bevrediging leiden. Misschien helpt het om andere houdingen te proberen, waardoor u bijvoorbeeld minder last heeft van pijn of de angst voor pijn.

Het kan helpen om op andere tijden te vrijen, bijvoorbeeld op momenten dat u minder moe bent. Bij vermoeidheid in de avonduren is 's middags vrijen vaak een goed alternatief. Sommige mensen kiezen er juist voor om op vaste tijden te vrijen, zodat ze hiermee rekening kunnen houden in de planning van hun activiteiten.

Er zijn ook heel wat mensen die het prettig vinden om hulpmiddelen te gebruiken, zoals een kunstpenis of massagestaaf. Er zijn veel hulpmiddelen te krijgen, bijvoorbeeld bij Mail & Female (www.mailfemale.com).

Er leiden meer wegen naar Rome. Door zo nu en dan iets nieuws te proberen kunt u problemen vaak oplossen en samen met uw partner toch weer plezier beleven aan seks.