Een begin maken

Als u uw rugklachten wilt aanpakken, is de eerste stap om naar de huisarts of fysiotherapeut te gaan. Zij kunnen u bij de behandeling helpen of u naar andere hulpverleners verwijzen. 

Ga naar uw huisarts of fysiotherapeut

Rug_073.jpgDe eerste stap die u kunt zetten is om naar uw huisarts of fysiotherapeut te gaan. Het is van belang om goed uit te leggen wat u wilt: u wilt stap voor stap, met hulp van de huisarts, therapeut en/of andere hulpverleners, een aantal gevolgen van uw rugklachten aanpakken. Zo kunt u weer een normaal en prettig leven leiden, zelfs als de pijn niet helemaal verdwijnt. Als u het moeilijk vindt om dit goed uit te leggen, kunt u uw huisarts of therapeut deze tekst laten lezen. Hij of zij kan veel voor u doen.

Een aanpak door meerdere hulpverleners

Eventueel schakelt uw huisarts of fysiotherapeut andere hulpverleners in. Als uw klachten al lange tijd bestaan en u erg hinderen, is het aan te raden voor een ‘multidisciplinaire aanpak’ te kiezen. Dit betekent dat verschillende hulpverleners bij de aanpak worden betrokken, bijvoorbeeld een revalidatiearts, een fysiotherapeut, een ergotherapeut, een manueel therapeut, een oefentherapeut Mensendieck of Cesar, een ergonoom, een psycholoog enzovoort. Voor zo’n aanpak kunt u terecht in een revalidatiecentrum. Als werkhervatting een grote rol speelt, kan ook voor zo’n multidisciplinaire aanpak worden gekozen, maar dan gericht op uw werk. Voor zo’n aanpak kunt u terecht bij een re-integratiebedrijf.

Wanneer is een multidisciplinaire aanpak zinvol?

Als vuistregel mag gelden: als het u niet gelukt is om binnen zes weken na het begin van uw klachten weer net zo actief te zijn als voorheen, ondanks de begeleiding van de huisarts en/of fysiotherapeut of oefentherapeut, is een multidisciplinaire aanpak een logische stap. Uw hulpverlener kan u verwijzen naar een of meer andere hulpverleners. 

U bent zelf de belangrijkste ‘behandelaar’

Hulpverleners kunnen veel voor u doen, maar dat betekent niet dat u alles aan ze kunt overlaten. U bent zelf uw belangrijkste ‘behandelaar’. Het gaat om uw rug en uw leven. Probeer daarom een actieve rol te spelen: hoe beter dit lukt, hoe succesvoller de aanpak zal zijn.

“Ik noem het wel eens mijn Lazarusjaar: het jaar waarin ik van mijn rugpijn ben hersteld. Stukje bij beetje kwam ik weer tot leven. Mijn lichaam aan het werk zetten, vriendschappen nieuw leven inblazen, weer een echte vader voor mijn kinderen worden en een echte partner voor mijn vrouw, weer aan de slag gaan, weer beginnen in de moestuin... Langzaam maar zeker kwam ik weer tot leven. Zoals Lazarus uit zijn graf opstond, zo ben ik opgestaan uit mijn rugpijn...”