Het dagelijks leven

Scoliose kan uiteenlopende gevolgen hebben voor het dagelijks leven. 

De gevolgen van scoliose

Scoliose kan uw leven op verschillende manier beïnvloeden.  

Scoliose en werk

Bij de beroepskeuze dient rekening te worden gehouden met de impact van scoliose op belastbaarheid en op de beweeglijkheid. Gebruik de rug zo efficiënt mogelijk. De ontwikkeling van de scoliose gedurende de jaren en de optredende klachten zoals vermoeidheid en minder uithoudingsvermogen kunnen van invloed zijn op het dagelijks leven en op het werk. Aanpassing van het soort werk, de zwaarte van het werk, de werkdruk en/of de werktijd kan nodig zin. Soms neemt het ziekteverzuim toe en soms raken mensen arbeidsongeschikt.

Scoliose en bewegen/sport

Een goede algemene lichamelijke en geestelijke conditie is zeer belangrijk. Veel bewegen is dan ook een eerste vereiste. Stem het bewegen af op uw maximale mogelijkheden en zoek een vorm of een sport die bij u past en die u leuk vindt. Zwemmen, wandelen of fietsen zijn uitstekende activiteiten. Er is altijd een vorm van trainen die bij u past. Uw behandelaar kan u daarin advies geven.

Beleving en psychosociale gevolgen

De gevolgen van scoliose zijn meestal zichtbaar en geven vaak beperkingen. Dat heeft een impact op de persoon zelf en op de omgeving. Iedereen reageert daar anders op. Acceptatie van scoliose kost tijd. Belangrijk is een positieve opstelling en het hebben van zelfrespect. Probeer negatieve gedachten om te zetten in een positieve levenshouding en uitstraling. Maak de scoliose op een positieve wijze bespreekbaar met de omgeving. Bewegen, trainen en oefenen, soms in groepsverband, geeft positieve energie en draagt bij tot een positieve levenshouding.

Erfelijkheid en zwangerschap

Hoewel er aanwijzingen zijn dat scoliose erfelijk is, bestaat er tot nu toe geen wetenschappelijk bewijs voor. Anderzijds komt scoliose wel vaak in meerdere geledingen van families voor.

Scoliose levert op zich geen enkele belemmering op om zwanger te worden en levert op voorhand geen complicaties op bij de bevalling. Indien de onderste rugwervels operatief zijn vastgezet is overleg met de orthopedisch chirurg aanbevolen.

Verder lezen?

Zie de Vereniging van scoliosepatiënten voor meer informatie over scoliose en het dagelijks leven (www.scoliose.nl).

Zie ook:

  • www.scoliose4you.nl
  • Scoliose, de meest gestelde vragen, november 2007, eerste druk, ©Vereniging van scoliosepatiënten