Verschillende behandelwijzen
Voorbeelden
Er zijn honderden alternatieve behandelwijzen. Het voert te ver deze allemaal te beschrijven. We geven daarom een paar voorbeelden van behandelmethoden waar mensen met SLE geregeld gebruik van maken: homeopathie, acupunctuur, yoga, meditatie en biofeedback.
Homeopathie
De homeopathie is gebaseerd op ideeën van Samuel Hahnemann (1755-1843). Volgens Hahnemann kan een stof die een bepaalde ziekte op kan roepen deze ziekte ook genezen. Een ziekte kan dus genezen door een kleine dosis van het middel dat bij toediening aan gezonde mensen juist de verschijnselen van die ziekte oproept. Het middel mobiliseert de afweerkrachten van het lichaam.
Voor de bereiding van homeopathische geneesmiddelen worden vooral natuurlijke stoffen gebruikt, zoals kruiden, mineralen of bijengif. Deze worden op een speciale manier verdund en geschud, waardoor de werking sterker zou worden (‘potentiëren’).
Homeopaten (artsen en hbo-opgeleide therapeuten) vormen zich eerst een uitgebreid beeld van een patiënt en van zijn of haar (lichamelijke en geestelijke) klachten. Vervolgens schrijven zij het geneesmiddel voor dat het best bij dat totaalbeeld past. In het begin kunnen de klachten iets verergeren. Dit is een goed teken, want het betekent dat het geneesmiddel aanslaat.
Acupunctuur
In Nederland is acupunctuur sinds de jaren zeventig in opmars, maar in China gaat de geschiedenis van de acupunctuur zo’n vijfduizend jaar terug. De acupunctuur zoekt de oorzaak van ziekte in een verstoring van de levensenergie. De behandeling is erop gericht die storing op te heffen. Dit gebeurt door met naalden op specifieke plaatsen in de huid te prikken. Deze plaatsen heten acupunctuurpunten. De acupunctuurpunten staan in relatie tot organen via de zogenaamde meridianen: banen die over het lichaam lopen en waarin de levensenergie stroomt. Elke meridiaan begint of eindigt in een hand of een voet.
Het basisprincipe van acupunctuur is de wisselwerking tussen yin en yang. Wanneer yin en yang in evenwicht zijn, is de mens gezond. Er zijn organen waarin yin het belangrijkst is en organen waarin yang de hoofdrol speelt. Door de energie van een orgaan te vergroten of juist te verminderen, komen yin en yang weer in evenwicht. Dit gebeurt door de naald op verschillende manieren in de huid op een acupunctuurpunt te prikken en die soms te bewegen of te verwarmen.
De harmonie tussen de vijf elementen is ook van belang. Deze elementen zijn: hout, vuur, aarde, metaal en water. Elk orgaan hoort bij een van deze vijf elementen. De vijf elementen zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Daarom kan het zijn dat een ander orgaan behandeld wordt dan het orgaan dat problemen geeft. Het gaat om de verbanden en het algehele evenwicht.
De diagnose wordt gesteld door uitgebreid de pols te voelen. Vaak bekijkt men ook de tong, nagels, ogen en het gezicht en voert men een gesprek. Lichaamsgeuren zijn ook belangrijk. Afwijkingen worden gezien als storingen van de energiehuishouding van de totale mens.
Acupunctuur is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM). Deze omvat ook het gebruik van (Chinese) kruiden, het doen van oefeningen (Tai Chi) en drukpuntbehandelingen (onder andere shiatsu).
Ontspanning: yoga en meditatie
Stress kan de klachten van mensen met SLE aanwakkeren. Het kan daarom nuttig zijn om stress aan te pakken. Yoga en meditatie zijn twee methoden die u kunnen helpen beter te ontspannen.
Yoga
Yoga is duizenden jaren geleden ontstaan in India. Oorspronkelijk is het bedoeld als een weg naar de realisatie van ’eenheid’ met het universum. Hierbij zijn allerlei geestelijke en lichamelijke aspecten betrokken. In het Westen wordt yoga vaak gezien als een systeem van lichamelijke oefeningen en ademhalingstechnieken, eventueel met meditatie.
Tijdens de oefeningen bent u bezig met het beurtelings aanspannen en ontspannen van uw spieren. De ademhaling speelt hierbij een grote rol. Door de oefeningen regelmatig te doen wordt u zich bewust van de spanning in uw lichaam en leert u deze beter te reguleren. Een yogasessie wordt meestal afgesloten door een ontspanningsoefening. Hierbij laat u stukje bij beetje alle spieren van uw lichaam los, terwijl u door de buik ademhaalt. Hierdoor ontstaat een zeer diepe ontspanning.
Meditatie
Net als yoga is er bij meditatie sprake van uiteenlopende toepassingen en technieken. Er zijn allerlei vormen van meditatie, die verschillende doelen hebben. In veel godsdiensten speelt meditatie een belangrijke rol. Over het algemeen draait mediteren om het bereiken van een soort dieper bewustzijn, waarbij gedachten die opkomen losgelaten worden.
Uit onderzoek is gebleken dat mediteren effect heeft op bepaalde processen in ons lichaam. Zo gaan tijdens een meditatiesessie de hartslag en de bloeddruk omlaag en wordt de hoeveelheid stresshormonen kleiner.
Kies voor een meditatievorm waar u zich prettig bij voelt. Mediteren kan op veel verschillende manieren. De vormen zijn onder andere van elkaar te onderscheiden op basis van aandachtspunten; mensen kunnen zich tijdens het mediteren concentreren op ademhaling, maar ze kunnen zich bijvoorbeeld ook richten op een afbeelding, een bepaald geluid of een beweging.
Biofeedback
Biofeedback is gebaseerd op het idee dat we processen in ons lichaam die we eigenlijk niet bewust sturen, toch kunnen beïnvloeden. Het gaat dan bijvoorbeeld om hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur. Wetenschappers die uitgingen van de filosofie van het ‘behaviorisme’, benadrukten aan het begin van de vorige eeuw al dat bepaald gedrag kan worden uitgelokt door het belonen van dat gedrag. Later ontdekte men dat dit ook geldt voor onbewuste lichaamsprocessen.
Aan het begin van de behandeling wordt eerst bepaald welk lichaamsproces precies beïnvloed moet worden. Om dit proces te kunnen meten, wordt de bijpassende apparatuur aangesloten. Dit kan bijvoorbeeld een apparaat zijn dat de hartslag bijhoudt. Veranderingen in het lichaamsproces worden waarneembaar gemaakt, bijvoorbeeld met lichtjes of geluiden. Het gewenste gedrag levert dan een bepaald beeld of geluid op. Door u daarop te richten, leert u meer controle te krijgen over het lichaamsproces.
Het nadeel van biofeedback is dat het mensen niet altijd lukt om de geleerde technieken toe te passen buiten de behandelingssessies. Voor de effectiviteit is belangrijk om de kennis in de praktijk te brengen en daar ook mee door te gaan. Eventueel kunt u hiervoor een apparaat aanschaffen dat geschikt is voor thuisgebruik.