Overzicht van medicijnen
Vooraf: werkzame stof en merknaam
Medicijnen hebben vaak twee namen: de naam van de werkzame stof en de merknaam. Hier wordt eerst de naam van de werkzame stof geschreven, met een kleine letter. Daarachter staat met een hoofdletter de merknaam. Bijvoorbeeld: acrivastine (Semprex®).
Omdat verschillende fabrikanten soms hetzelfde medicijn maken, komen verschillende merknamen voor. Deze herkent u aan het merkteken ®. Soms zijn medicijnen merkloos: in dat geval zijn de namen van de werkzame stof en de fabrieksnaam hetzelfde en heeft de naam niet het merkteken ®.
Zie www.apotheek.nl
Kennis op het gebied van medicijnen kan snel veranderen. Kijk voor de laatste informatie over uw medicijnen op www.apotheek.nl.
Antihistaminica
Antihistaminica verminderen de symptomen van de allergische reactie. U kunt ze gebruiken als u een allergische reactie krijgt.
Binnen de antihistaminica bestaan er twee groepen. De ‘klassieke antihistaminica’ hebben sufheid en slaperigheid als bijwerking, de modernere antihistaminica (ook wel: tweede generatie antihistaminica) hebben deze bijwerking niet of veel minder. Hieronder vindt u een overzicht van deze antihistaminica.
Overzicht
- acrivastine (Semprex®)
- cetirizine (Cetirizine, Prevalin Allerstop®, Reactine®, Zyrtec®)
- clemastine (Tavegyl®)
- desloratadine (Aerius®, Desloratadine, Neoclarityn®)
- dimetindeen (Fenistil®)
- ebastine (Ebastine, Kestine®)
- fexofenadine (Fexofenadine, Telfast®)
- levocetirizine (Levocetirizine, Xyzal®)
- loratadine (Allerfre®, Claritine®, Loratadine)
- mizolastine (Mizollen®)
- rupatadine (Rupafin®)
Bijwerkingen, bijzonderheden
- De bijwerkingen verschillen. Lees de bijsluiter en vraag uw arts of apotheker om meer informatie.
- Bij maag- en darmklachten wordt soms ook wel cromoglicinezuur (oraal: Nalcrom®) voorgeschreven. Cromoglicinezuur geeft hetzelfde resultaat als een antihistaminicum (onderdrukken van de allergische reactie) maar werkt op een andere wijze. Het middel moet voor de maaltijd worden ingenomen.
Epinefrine
Epinefrine wordt ook wel ‘adrenaline' genoemd. Dit middel wordt alleen gebruikt bij zeer ernstige allergische reacties, zoals een anafylactische reactie of glottisoedeem. Bij een anafylactische reactie kan de bloeddruk zo sterk dalen dat het levensbedreigend wordt. Er bestaan drie merken adrenaline auto-injectoren met elk een iets verschillende manier van toediening: de EpiPen®, de Jext® en de Emerade®. Deze pennen hebben een volwassen dosering (0,3 mg) en een Junior versie (0,15 mg) voor kinderen tot 25 kilogram lichaamsgewicht. De derde pen heeft zelfs een dosering voor obese patienten (0,5 mg).
De apotheek geeft u meestal twee pennen mee. Bij een heftige allergische reactie kan het zijn dat de symptomen niet (voldoende) afnemen. Na vijftien minuten kan de injectie met de tweede pen dan worden uitgevoerd.