Voorzorgsmaatregelen

U kunt verschillende voorzorgsmaatregelen nemen om uw gezondheid te bewaken.

Gezond leven

Voorzorgsmaatregelen_IS_000033438690_LargeMet een gezonde leefstijl verbetert u uw fitheid. Vaak voelt u zich dan ook geestelijk beter. Dat maakt u weerbaarder: u kunt meer aan. Klachten en bijwerkingen van medicijnen bijvoorbeeld kunt u zo beter opvangen. Daarom is het raadzaam om gezond te leven. Overigens geldt dat advies voor iedereen, ook voor mensen zonder ITP! Elders vindt u meer informatie over hoe u gezond kunt leven.

“Na de diagnose heb ik het roer omgegooid. Zelf liep ik al een tijdje rond met plannen om wat aan mijn manier van leven te doen. Die diagnose gaf me het laatste zetje. Ik dacht: het is nu of nooit! De auto laat ik zoveel mogelijk staan, ik doe nu bijna alles op de fiets. Ook haal ik geen koekjes en zo meer in huis, ik pak nu gewoon een stukje komkommer of een wortel. Eigenlijk zijn het maar kleine dingetjes die ik veranderd heb, maar toch heeft dat een enorm resultaat. Ik voel me echt een stuk fitter!”

Infecties voorkomen

Als u medicijnen gebruikt die het afweersysteem onderdrukken, bent u extra gevoelig voor infecties. Infecties als een griep of een blaasontsteking kunnen sneller en ernstiger verlopen. U kunt zelf een en ander doen om infecties zo veel mogelijk te voorkomen.

  • Handen wassen is een belangrijke manier om de verspreiding van ziektes tegen te gaan. Was regelmatig uw handen: voor het eten, voor en na toiletgebruik, nadat u handen heeft geschud of als u op plekken bent geweest waar veel mensen komen. Gebruik zeep en was uw handen minstens twintig seconden. Spoel daarna goed af. Neem altijd een flesje handalcohol mee om de handen te kunnen reinigen.
  • Door met ongewassen handen in uw ogen te wrijven of in uw neus te peuteren kunt u zichzelf ook besmetten. Zo komen ziekteverwekkers op uw hand gemakkelijk in contact met de slijmvliezen.
  • Gebruik bij wisselende seksuele contacten condooms. Zo verkleint u de kans dat u een SOA (seksueel overdraagbare aandoening) oploopt.
  • Een blaasontsteking kunt u onder meer voorkomen door voldoende te drinken: minimaal anderhalve liter per dag. Zo moet u vaker plassen en spoelt de urinebuis schoon. Houd de plas niet te lang op en plas de blaas helemaal leeg.
  • Werk hygiënisch in de keuken. Zo verkleint u de kans op een voedselinfectie.
  • Stop met roken. Roken verzwakt het afweersysteem, waardoor u nog gevoeliger wordt voor infecties.

Ook mensen bij wie de milt is verwijderd zijn extra gevoelig voor infecties. Het gaat dan echter om een ander soort infecties (veroorzaakt door een ander soort ‘ziekteverwekkers’ of micro-organismen).

Medische informatie bij u dragen

Het kan nuttig zijn om medische informatie bij u te dragen, zeker in perioden dat u weinig bloedplaatjes heeft of bijvoorbeeld als u medicijnen gebruikt die (nog) niet goed aanslaan. Als u onverwachts hulp nodig heeft, weten hulpverleners direct wat er aan de hand is en kunnen ze er bij de behandeling rekening mee houden. U kunt bijvoorbeeld altijd een registratiekaartje of een SOS‑bandje of -kettinkje bij u dragen. Zie www.sostalisman.nl.