5. Eet veilig
Voedselvergiftiging
Voeding behoort op een hygiënische manier te worden bereid en bewaard. Als u dat niet doet, riskeert u een voedselvergiftiging. Dat overkomt jaarlijks 300.000 - 750.000 Nederlanders.
Aandachtspunten bij PDS
Dit advies geldt met extra nadruk voor mensen met PDS. Een voedselvergiftiging kan hevige klachten geven. Bovendien kan het leiden tot een verstoring van de darmmicrobiota (voorheen: darmflora), zodat klachten nog lange tijd kunnen ‘nazeuren'.
"Ik knap doorgaans erg op van zeevruchten. Als ik me niet echt lekker voel, eet ik ze graag en heel vaak voel ik me dan beter... Maar het is ook wel eens misgegaan nadat ik bedorven mosselen kreeg. Mijn hemel, wat een narigheid was dat...Overgeven, pijn, diarree... Alles wat er fout kan gaan in maag en darmen ging fout en dat duurde dagen... Sindsdien ben ik voorzichtiger, vooral als ik buitenshuis eet, maar thuis zet ik zeevruchten nog regelmatig op het menu."