Jeuk

Bij kinderen komt jeuk vaker voor dan bij volwassenen. Het is belangrijk goed met jeuk om te leren gaan, zodat huidbeschadiging door krabben wordt voorkomen.

Omgaan met jeuk

IS_040.jpgBij kinderen veroorzaakt psoriasis vaker jeuk dan bij volwassenen. Hierdoor zullen kinderen vaak krabben - en daardoor kunnen huidbeschadigingen ontstaan die de klachten weer verergeren. Het is dus belangrijk aandacht te besteden aan het voorkomen van jeuk:

  • de huid goed verzorgen zodat die niet uitdroogt (douche- en badolie gebruiken, insmeren)
  • prikkels vermijden: geen wollen truien dragen, andere stoffen die de huid irriteren uit de weg gaan
  • zweten vermijden: niet een te hoge temperatuur in huis, niet te warm aankleden. Na inspanning zoals sporten of spelen (zo snel mogelijk) douchen en insmeren.
  • een droge lucht in huis vermijden (waterbakjes aan de verwarming)
  • zorgen voor voldoende ontspanning (om overmatige stress te voorkomen)

Er zijn ook bij de apotheek verschillende producten verkrijgbaar die tegen de jeuk kunnen helpen.

Krabben

Voor volwassenen is het al bijna onmogelijk om niet te krabben bij hevige jeuk. Voor kinderen is dit nog moeilijker. Kleine kinderen begrijpen nog niet dat het krabben de jeuk op den duur erger maakt. Hun ervaring is dat krabben de jeuk juist verlicht.

Wat kunt u doen om uw kind te helpen?

U kunt zich erg machteloos voelen als u een kind heeft dat zijn of haar huid kapot krabt. Een kind verbieden om te krabben heeft meestal geen zin. Het kan zelfs averechts werken: als het kind weet dat het niet mag, is de kans groot dat hij of zij stiekem gaat krabben. Het gevolg is dat u minder zicht heeft op het gedrag van uw kind. Bovendien kan zo'n situatie tot schuldgevoelens leiden bij uw kind en deze negatieve stress kan juist de jeuk verergeren. Het is ook niet verstandig om het kind vast te pakken en het met fysieke overmacht ervan te weerhouden om te krabben: ook dit kan boosheid en stress opleveren.

Wat kunt u dan wel doen? Er zijn enkele maatregelen die u kunt nemen om beschadiging door het krabben zo veel mogelijk te beperken.

  • het kind proberen af te leiden met iets wat het heel leuk vindt
  • de nagels van uw kind kort en schoon houden
  • uw kind helpen de jeuk te verlichten door te wrijven over de huid of de huid afkoelen en insmeren
  • de jeukende plek of de handen verbinden zodat het moeilijker wordt de huid kapot te krabben

Wanneer u de handen of de jeukende plek verbindt, zorgt u er dan wel voor dat het kind zijn bewegingsvrijheid houdt! Het is niet de bedoeling het kind vast te binden of ervan te weerhouden om te krabben. Het doel is dat het zich niet kapot krabt. Krabben door kleding of door het verband heen maakt de kans op huidbeschadigingen kleiner.

Zonodig kunt u uw kind 's nachts een antikrabpak aantrekken. Dit is een pak van katoen die het hele lichaam van het kind bedekt zonder de bewegingsvrijheid te beperken. Antikrabpakken zijn verkrijgbaar bij de apotheek of de Thuiszorgwinkel.

"Mijn dochter heeft soms verschrikkelijke jeuk over het hele lichaam. Vroeger moest ik steeds huilen van machteloosheid toen ik zag hoe ze zich helemaal open krabde, wat ik ook deed om dat te verhinderen. Nu ze wat ouder is, gaat het beter. We hebben afspraken gemaakt: ik zeur niet steeds over het krabben en zij is voorzichtiger met haar huid. Trucjes zoals wrijven of in een koud bad gaan zitten, werken nu veel beter dan toen ze kleiner was..."