Valkuilen
Soms ontstaan er problemen
In veel gevallen zult u er samen met uw partner wel uitkomen. Toch kunnen er soms problemen ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer u de ander probeert te helpen. Hieronder beschrijven we een aantal veel voorkomende valkuilen.
De ander kan afhankelijk van u worden
Uw partner kan zich afhankelijk van u gaan voelen. Door de psoriasisklachten kan de ander zich angstig en onzeker gaan voelen. Hij of zij zal dan bij u steun proberen te zoeken. Vaak zult u beiden snel een nieuw evenwicht vinden, zodat de relatie gelijkwaardig blijft, maar dit lukt niet altijd. Uw partner kan zich afhankelijk gaan voelen en gedragen. Hij of zij wil bijvoorbeeld niet meer ergens naartoe als u niet meegaat. Of uw partner vraagt u bij elk wissewasje om raad. Uw relatie wordt op die manier ongelijkwaardig: u wordt eigenlijk de ‘hulpverlener' en uw partner de ‘patiënt'.
U behandelt uw partner als een kind
U kunt als partner deze afhankelijkheid onbedoeld in de hand werken als u uw partner gaat ‘betuttelen'. U gaat uw partner dan behandelen als een kind, bijvoorbeeld door allerlei taken over te nemen die de ander ook zélf kan doen. Of door de hele dag ongevraagd adviezen te geven en erop te letten dat uw partner zich aan bepaalde leefregels houdt. U ontmoedigt uw partner op die manier om zélf problemen op te lossen en zorgt ervoor dat hij of zij steeds afhankelijker van u wordt.
"Mijn man maakte zich erg druk om mijn psoriasis, of eigenlijk om hoe anderen erop reageerden. Ik weet wel dat hij me alleen wou beschermen, maar het werd vervelend. Zodra iemand even keek naar de plekken op mijn armen, begon hij een preek af te steken over psoriasis. En als ik maar één keer een trui met lange mouwen aandeed, begon hij tegen mij dat ik me niet moest schamen en dat ik trots moest zijn op mijn lichaam... Uiteindelijk ben ik kwaad geworden. ‘Ik ben geen klein kind,' heb ik gezegd, ‘ik ben je vrouw! Ik weet wat ik doe en ik bepaal zelf wel wat ik aantrek.' Daar schrok hij heel erg van, maar het heeft wel geholpen. Soms kan hij zich niet beheersen en wordt hij weer te bemoeizuchtig, maar meestal gaat het prima."
U krijgt weinig waardering voor uw hulp
Het kan lijken dat uw steun niet wordt gewaardeerd. U krijgt bijvoorbeeld ineens allerlei verwijten naar het hoofd geslingerd. Dit kan verschillende redenen hebben. Misschien voelt uw partner zich te afhankelijk, te veel een ‘patiënt'. Het kan ook gewoon zijn dat hij of zij een slechte bui heeft, om welke reden dan ook, en dat u de klappen krijgt omdat u nu eenmaal in de buurt bent.