Leefregels en behandelingen
Anders gaan leven
Wanneer u psoriasis heeft, krijgt u te maken met allerlei behandelingen en leefregels. Dit kan betekenen dat u bepaalde gewoontes in uw leven moet aanpassen. Het kan gaan om de schoonheidsproducten u gebruikt, of om de gewoonte om altijd na het douchen uw huid in te smeren.
Of het nou gaat om kleine of grote veranderingen, het kan moeite en tijd kosten om deze in uw leven in te passen.
Omgaan met stress
Zowel de klachten als de behandelingen en emoties die erbij horen, kunnen voor behoorlijk wat stress zorgen. Stress kan op zijn beurt de klachten verergeren. Door stress tijdig te leren herkennen en bewust te ontspannen kunt u veel problemen voorkomen.
Voorzichtigheid
Er zijn tal van leefregels en voorzorgsmaatregelen om een verergering van de klachten bij psoriasis te voorkómen. Sommige mensen hebben de neiging om aan de voorzichtige kant te zijn. In de loop van de tijd worden allerlei leefregels en voorzorgsmaatregelen gewoonten, waarover u nooit meer echt nadenkt - laat staan dat u zich afvraagt of ze nog wel zinvol zijn.
Beperkingen
De behoefte aan zekerheid en veiligheid is te begrijpen, maar er zit een andere kant aan: leefregels en voorzorgsmaatregelen leggen beperkingen op. Om er een paar te noemen: niet meer zwemmen, niet meer naar de disco, nooit meer alcohol drinken... Dit kan leefregels en voorzorgsmaatregelen erg vervelend maken. Aan de ene kant beschermen ze u, aan de andere kant zijn ze misschien een belemmering om te leven zoals u graag wilt leven.
"In het begin dacht ik dat ik de psoriasis onder controle kon houden, als ik me maar aan alle voorschriften hield. Dat werkt dus niet. Je kunt wel wat doen, maar voor een deel blijft het onvoorspelbaar. Soms is mijn huid helemaal gaaf, en daar ben ik dan blij om. Maar als de psoriasis terugkomt sla ik mezelf niet op mijn kop omdat ik toevallig daarvoor weer eens een wijntje heb gedronken, of te weinig geslapen. Waardoor het precies komt weet je toch niet."
Een nieuw evenwicht vinden
Zoals zo vaak gaat het om evenwicht. Aan de ene kant is er de behoefte aan veiligheid, aan de andere kant de behoefte aan vrijheid om te doen wat u wilt. Waar het midden ligt is aan u: het is een persoonlijke keuze die samenhangt met uw karakter, uw klachten, uw leefstijl enzovoort.
Keuzes maken
Voor iedereen met psoriasis geldt dat hij of zij een manier moet vinden om de aandoening een plaats in het leven te geven. Hoe wilt u ermee omgaan? Wat wilt u doen en laten om zo min mogelijk last te hebben van uw psoriasis en tegelijk zo min mogelijk beperkingen te hebben bij de dingen die belangrijk voor u zijn?
Keuzes blijven maken
Leren leven met psoriasis is niet iets wat u één keer doet: u blijft dat doen. Geregeld krijgt u met situaties te maken waarin uw psoriasis een rol speelt.
- u wilt gaan zwemmen maar u maakt zich zorgen over een verergering van de klachten en over commentaar van anderen...
- u solliciteert en vraagt zich af of u iets over uw huidklachten moet zeggen of niet...
- u bent hopeloos verliefd en vraagt zich af of en hoe uw nieuwe liefde gaat reageren als uw klachten oplaaien...
- u heeft een kind met psoriasis en vraagt zich af of het mee kan doen met het schoolzwemmen...
Het zijn maar een paar voorbeelden. Waar het in elk voorbeeld om gaat is dat de psoriasis u dwingt om een keuze te maken. Leren leven met psoriasis betekent dus dat u leert om keuzes te maken.
Blijf nadenken
De beste keuzes zijn de keuzes die bij uw psoriasis en uw leven passen. Er zijn geen standaardkeuzes. Wat voor de een geldt, geldt niet automatisch voor de ander, laat staan voor de volgende. Leven met psoriasis betekent dat u zo nu en dan moet nadenken: wat betekent de psoriasis voor mijn leven en hoe wil ik hiermee omgaan?
"Het gevaar is dat je er op een gegeven moment niet meer over nadenkt. Dat je iets doet omdat je dat nu eenmaal zo gewend was. Ik heb dat gehad met smeren. Jaren gebruikte ik een zalf die eigenlijk niet zo goed meer werkte. Totdat mijn man een keer zei: waarom vraag je eigenlijk niet eens om iets anders? Tja, dacht ik toen, waarom doe ik dat eigenlijk niet?"