De functie van de huid

De huid is een belangrijk orgaan met verschillende taken. Zo beschermt de huid het lichaam bijvoorbeeld tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

De huid is een belangrijk orgaan

liefde2.jpgDe meeste mensen staan er misschien niet bij stil, maar de huid is ons grootste orgaan. De huid bedekt ons lichaam en houdt het bij elkaar. Zonder de bescherming van de huid zouden de andere organen van ons lichaam niet kunnen functioneren. De huid:

  • beschermt het lichaam tegen water, zon en andere invloeden van buitenaf
  • houdt bacteriën en ziektekiemen tegen
  • laat ons voelen en reageren op prikkels (zodat we bijvoorbeeld de hand terugtrekken van een hete plaat voordat we ons verbranden)
  • zorgt dat we niet snel oververhit worden (we gaan zweten)
  • zorgt dat we niet snel onderkoeld raken (de vetlaag in de onderhuid beschermt tegen kou)
  • zorgt ervoor dat het lichaam zonlicht in vitamine D kan omzetten (nodig voor een goede groei van botten)
  • speelt een rol in de communicatie tussen mensen (we blozen, fronzen, lachen, worden bleek, reageren op aanrakingen...)
  • speelt een grote rol in onze opvatting van schoonheid en maakt ons herkenbaar voor onze omgeving

Hieronder zullen we de belangrijkste functies van de huid nader bespreken.

Barrièrefunctie

De huid heeft een barrièrefunctie, dat wil zeggen: de huid houdt stoffen uit de omgeving tegen en weerhoudt belangrijke stoffen ervan het lichaam (in te grote hoeveelheden) te verlaten. Schadelijke invloeden van buitenaf kunnen regen, zon of verschillende stoffen zijn, maar ook bacteriën, virussen en schimmels.

Vochtbalans

De huid regelt ook de vochtbalans: de huidcellen zijn in staat vocht op te nemen en af te geven. Wanneer de huid gezond is, houdt zij voldoende vocht, eiwitten, zouten en andere belangrijke stoffen in het lichaam.

Warmteregulatie

De huid speelt een grote rol in het handhaven van een stabiele lichaamstemperatuur. Door een versterkte doorbloeding van de huid en door zweet te produceren, geeft de huid warmte af. Als het lichaam te koud wordt, trekt de huid zich juist samen en vermindert dus de huiddoorbloeding en de zweetproductie. Ook gaan de haartjes overeind staan zodat u ‘kippenvel' krijgt. Dit is echter slechts een reflex: bij dieren met een vacht creëert dit wel een warme isolatielaag, bij de mens niet.

Afweerfunctie

De huid bevat een eigen afweersysteem. De belangrijkste functie hiervan is het herkennen en onschadelijk maken van bepaalde lichaamsvreemde stoffen. Deze kunnen anders de balans in het lichaam verstoren. De huid kan deze stoffen bestrijden door een ontsteking te produceren.

Waarschijnlijk speelt een stoornis in deze functie een rol bij het ontstaan van verschillende huidaandoeningen.

Productie van vitamine D

De huid zorgt ervoor dat het lichaam (de nieren) door zonlicht vitamine D kan aanmaken. Vitamine D is onmisbaar voor de groei van sterke botten. Bij volwassenen leidt te weinig vitamine D tot ontkalking van de botten. Vitamine D remt ook de aanmaak van huidcellen.

Tastzin

Door zenuwen in de huid registreren wij de temperatuur en reageren wij op aangename en onaangename aanrakingen. Zo kunnen we pijn, die schade aan het lichaam kan opleveren, vermijden en aangename prikkels juist opzoeken. Het gevoel in de huid maakt het ook mogelijk om allerlei handelingen te verrichten, zoals iets oppakken.

Psychosociale functie

De huid is meestal het eerste wat u ziet als u naar iemand kijkt. Zij speelt dan ook een belangrijke rol in sociale contacten. De huid maakt iemand herkenbaar en bepaalt vaak voor een groot deel of we iemand wel of niet mooi vinden. Het is niet voor niets dat cosmetische producten zo goed verkopen!