Verschillende behandelwijzen

Er zijn talloze alternatieve behandelingen waaruit u kunt kiezen. We geven hier enkele voorbeelden.

Honderden alternatieve behandelwijzen

IQ_07069185.jpgEr zijn honderden alternatieve behandelwijzen. Het voert te ver deze allemaal te beschrijven. We geven daarom een paar voorbeelden, zodat u een indruk krijgt.

Natuurgeneeskunde

Veel mensen gebruiken deze term ten onrechte als synoniem voor alle alternatieve geneeswijzen. Onder het begrip ‘natuurgeneeskunde’ vallen verschillende behandelwijzen. Ze hebben gemeen dat ze ziektes proberen te voorkómen en/of genezen door de zelfgenezende krachten – die volgens de natuurgeneeskunde in ieder mens zitten – te stimuleren.

Natuurgeneeskundigen verklaren veel ziekten als een opeenhoping van afvalstoffen in het lichaam. Dit is een gevolg van slechte gewoontes die vaak jarenlang bestaan: slechte voeding, een verkeerde lichaamshouding en te weinig beweging, een onvolledige ademhaling en/of psychische spanningen. Ziekte betekent eigenlijk dat het lichaam gezuiverd wil worden van deze afvalstoffen. Het is een uiting van de natuurlijke neiging naar gezondheid van het lichaam.

In de natuurgeneeskunde staat de eigen verantwoordelijkheid en de zelfwerkzaamheid van de mens centraal. De behandeling richt zich ook op het hele lichaam in plaats van op één bepaald orgaan of deel van het lichaam, omdat afvalstoffen zich overal ophopen. Ook de benadering van de gehele mens, zonder opdeling in lichaam en geest, staat in de natuurgeneeskunde centraal.

Behandelingen in de natuurgeneeskunde verschillen nogal. Er zijn behandelaars die zich beperken tot natuurlijke prikkels als voeding, licht, lucht, water en beweging. Andere behandelaars maken ook gebruik van homeopathische middelen, mineralen en kruiden en/of therapeutische methoden zoals acupunctuur en verschillende vormen van manuele therapie. De methodes zijn wel allemaal gericht op het herstellen van het natuurlijk genezend vermogen van het lichaam. Er wordt alleen gebruik gemaakt van niet-giftige natuurlijke middelen, onder andere omdat deze volgens natuurgeneeskundigen geen schadelijke bijwerkingen hebben.

Bioresonantie-therapie

Meerdere artsen en therapeuten passen in hun praktijk bioresonantie-therapie toe. Deze therapie gaat ervan uit dat alle materie in trilling is. Alles, dus ook de moleculen in het lichaam, hebben een eigen frequentie: aantal trillingen per seconde. Elk mens heeft een eigen trillingsspectrum. Bij ziekte zijn de trillingen verstoord.

Om de trillingen te kunnen meten, brengt de bioresonantie-therapeut elektroden in contact met het lichaam. Een apparaat meet de trillingen. Als het nodig is, verandert het apparaat de frequentie van de trillingen zodat ze weer zijn zoals het hoort. Daarna voert het de herstelde trillingen terug naar de patiënt. Deze elektromagnetische trillingen activeren het genezingsproces.

Homeopathie

De homeopathie is gebaseerd op ideeën van Samuel Hahnemann (1755-1843). Volgens Hahnemann kan een stof die een bepaalde ziekte op kan roepen deze ziekte ook genezen. Een ziekte kan dus genezen door een kleine dosis van het middel dat bij toediening aan gezonde mensen juist de verschijnselen van die ziekte oproept. Het middel mobiliseert de afweerkrachten van het lichaam.

Voor de bereiding van homeopathische geneesmiddelen worden vooral natuurlijke stoffen gebruikt, zoals kruiden, mineralen of bijengif. Deze worden op een speciale manier verdund en geschud, waardoor de werking sterker zou worden (‘potentiëren’).

Homeopaten (artsen en hbo-opgeleide therapeuten) vormen zich eerst een uitgebreid beeld van een patiënt en van zijn of haar (lichamelijke en geestelijke) klachten. Vervolgens schrijven zij het geneesmiddel voor dat het best bij dat totaalbeeld past. In het begin kunnen de klachten iets verergeren. Dit is een goed teken, want het betekent dat het geneesmiddel aanslaat.

Antroposofische geneeskunde

Ook in de antroposofische geneeskunde draait het om het behandelen van de mens als geheel. Men gaat ervan uit dat de mens van oorsprong een geestelijk wezen is. Op aarde verbinden geest en ziel zich met een lichaam. Aandacht voor het evenwicht van lichaam, ziel en geest is daarom belangrijker dan alleen het bestrijden van lichamelijke klachten. Wanneer het hele systeem van de mens in evenwicht is, is hij gezond. Verstoring van dat evenwicht betekent ziekte.

Rudolf Steiner, de grondlegger van de antroposofische geneeskunde, noemde deze ‘intuïtieve geneeskunde’. Welke diagnose een arts stelt hangt af van zijn of haar inzicht in de ziekte en alles wat met die ziekte samenhangt. Een antroposofische behandelaar maakt gebruik van antroposofische geneesmiddelen, natuurlijke therapieën en kunstzinnige therapieën om de genezing te bevorderen. Daarnaast zoekt de behandelaar naar de betekenis en zin van de ziekte. Ziekte wordt gezien als een onvermijdelijk onderdeel van de menselijke ontwikkeling. Doel is dan ook niet om van een ziekte te herstellen (‘de oude worden’), maar om er nog beter uit te komen.

De antroposofische gezondheidszorg vervangt de reguliere gezondheidszorg niet, maar vult deze aan. Antroposofische artsen zijn opgeleid tot arts en hebben zich daarna gespecialiseerd in de antroposofische geneeskunst. Zij werken vaak samen met andere behandelaars en betrokkenen.

Acupunctuur

In Nederland is acupunctuur sinds de jaren zeventig in opmars, maar in China gaat de geschiedenis van de acupunctuur zo’n vijfduizend jaar terug. De acupunctuur zoekt de oorzaak van ziekte in een verstoring van de levensenergie. De behandeling is erop gericht die storing op te heffen. Dit gebeurt door met naalden op specifieke plaatsen in de huid te prikken. Deze plaatsen heten acupunctuurpunten. De acupunctuurpunten staan in relatie tot organen via de zogenaamde meridianen: banen die over het lichaam lopen en waarin de levensenergie stroomt. Elke meridiaan begint of eindigt in een hand of een voet.

Het basisprincipe van acupunctuur is de wisselwerking tussen yin en yang. Wanneer yin en yang in evenwicht zijn, is de mens gezond. Er zijn organen waarin yin het belangrijkst is en organen waarin yang de hoofdrol speelt. Door de energie van een orgaan te vergroten of juist te verminderen, komen yin en yang weer in evenwicht. Dit gebeurt door de naald op verschillende manieren in de huid op een acupunctuurpunt te prikken en die soms te bewegen of te verwarmen.

De harmonie tussen de vijf elementen is ook van belang. Deze elementen zijn: hout, vuur, aarde, metaal en water. Elk orgaan hoort bij een van deze vijf elementen. De vijf elementen zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Daarom kan het zijn dat een ander orgaan behandeld wordt dan het orgaan dat problemen geeft. Het gaat om de verbanden en het algehele evenwicht.

De diagnose wordt gesteld door uitgebreid de pols te voelen. Vaak bekijkt men ook de tong, nagels, ogen en het gezicht en voert men een gesprek. Lichaamsgeuren zijn ook belangrijk. Afwijkingen worden gezien als storingen van de energiehuishouding van de totale mens.

Acupunctuur is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM). Deze omvat ook het gebruik van (Chinese) kruiden, het doen van oefeningen (Tai Chi) en drukpuntbehandelingen (onder andere shiatsu).

Manuele behandelwijzen

Bij verschillende alternatieve behandelwijzen bestaat de behandeling uit een vorm van ‘manipulatie’. De therapeut doet met de handen iets aan het lichaam, met de bedoeling bepaalde storingen of blokkades op te heffen. De ene keer omdat de klachten zouden voortkomen uit een verkeerde stand van de wervels (orthomanuele therapie), de andere keer omdat verkleving van gewrichtjes tussen de wervels de oorzaak zou zijn (chiropractie) en in weer een ander geval omdat het centraal zenuwstelsel niet goed zou werken door verkeerde spierspanningen (osteopathie, craniosacraal therapie).

Strikt genomen vallen (drukpunt)massages en shiatsu ook onder deze groep: hierbij gaat het om het vrijmaken van energiebanen of het wegmasseren van spierspanningen.

Er is een groot verschil in hoe mensen deze behandelingen ervaren. Soms wordt er veel druk uitgeoefend en niet iedereen kan dat waarderen.

Bij sommige aandoeningen zijn de wat stevigere manipulaties beslist af te raden: ze kunnen dan juist schade toebrengen aan uw lichaam. Praat daarom eerst met uw reguliere arts voor u een dergelijke behandeling ondergaat. Bij de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen kunt u navragen of een manuele behandelwijze in uw situatie zinvol is.

Alternatieve psychotherapie

Steeds meer mensen in Nederland maken gebruik van de geestelijke gezondheidszorg. Veel mensen zijn ‘in therapie’, dat wil meestal zeggen dat ze gesprekken voeren met een hulpverlener. Bij psychotherapie richt de hulpverlener zich op uw gedachten, gevoelens en gedrag. Hierdoor leert u zichzelf beter kennen en kunt u beter omgaan met uw problemen. Er zijn veel verschillende vormen van psychotherapie, bijvoorbeeld gedragstherapie, relatietherapie, groepstherapie enzovoort.

Ook voor de reguliere psychotherapie zijn alternatieven. Hieronder vindt u enkele voorbeelden.

  • Een belangrijk verschil met de gewone psychotherapie is dat alternatieve psychotherapie zich vaak ook richt op het lichaam of de zintuiglijke beleving. Er wordt bijvoorbeeld gedanst (biodanza), geluisterd (klankschaaltherapie), gespeeld (dramatherapie) of op een bepaalde manier geademd (rebirthing). Andere belangrijke vormen zijn emotioneel lichaamswerk of haptonomie. Voor mensen die het moeilijk vinden om te praten over hun gevoelens, kunnen deze therapieën een uitkomst bieden.
  • Bij andere vormen van alternatieve psychotherapie staat het voeren van gesprekken met een hulpverlener centraal. Dit is bijvoorbeeld het geval bij reïncarnatietherapie, hypnotherapie en regressietherapie. Tijdens de gesprekken wordt de oorzaak van de klachten gezocht in het verleden: in respectievelijk een vorig leven of in de vroege jeugd. Om in contact te komen met het onbewuste wordt u in een diepe ontspanning (trance) gebracht.
  • Er zijn nog andere vormen, bijvoorbeeld Gestalt therapie, Jungiaanse therapie en kunstzinnige therapie. Hierbij wordt met bepaalde materialen of symbolen gewerkt of wordt een rollenspel gespeeld. Bij de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen kunt u terecht voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden.

Meer informatie

Bij de informatielijn Alternatieve Geneeswijzen (088 – 24 24 240) is ook informatie over deze therapieën te krijgen. Er is zelfs een speciaal pscyhosociaal spreekuur op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur.