Problemen oplossen

Heeft u problemen op uw werk door uw klachten? Meestal is er wel een oplossing te vinden.

Wat is de oorzaak?

Problemen_oplossen_IQimages-0168657691Bij problemen op het werk moet u eerst nagaan wat de oorzaak is. Vaak kunt u dit zelf of samen met uw werkgever, bedrijfsarts of hulpverlener(s) achterhalen. Is er iets mis met de behandeling en uw medicijngebruik, uw leefstijl of veroorzaakt uw werk de problemen? Wanneer u antwoord op deze vraag heeft, kunt u op zoek gaan naar oplossingen.

Ga na wat u nodig heeft

Neem zelf het initiatief om problemen op te lossen en ga na wat mogelijke aanpassingen zijn. Als ervaringsdeskundige weet u het beste wat wel en wat niet werkt. Wanneer u zelf al oplossingen heeft bedacht, kunt u deze met uw leidinggevende en de bedrijfsarts bespreken.

Online hulp

U kunt hierbij gebruikmaken van mijnwerkscan.nl. Deze scan geeft u binnen 10 minuten meer inzicht in uw werkvermogen plus adviezen om uw werksituatie te verbeteren. Uw werkvermogen is de mate waarin u lichamelijk en geestelijk uw huidige werk kunt doen. Deze scan helpt u om een goed evenwicht te bewaren tussen uw inzet en belastbaarheid, zodat u met meer plezier aan het werk blijft. Het is mogelijk om naar aanleiding van deze werkscan een gesprek aan te vragen met een deskundige. Hieraan zijn kosten verbonden. Werkgevers zijn vaak bereid deze kosten te vergoeden.

Met de online EigenWerkWijzer ontdekt u hoe u zo optimaal mogelijk uw werk kunt blijven doen. Met optimaal bedoelen we: voor langere tijd het beste uit uzelf en uw leven halen, zonder op te branden. U gaat in de EigenWerkWijzer na wat uw beperkingen zijn, en waar passend werk voor u aan zou moeten voldoen. Wat voor werk u ook doet, u heeft altijd te maken met anderen: uw werkgever, uw collega's of klanten. Zo nu en dan moet u met hen praten over uw mogelijkheden en beperkingen en wat u nodig heeft om goed uw werk te kunnen doen. In de EigenWerkWijzer onderzoekt u wie belang heeft bij informatie over u, en op welk moment deze informatie gedeeld kan worden. U gaat ook na met wie welke afspraken moeten worden gemaakt. De EigenWerkWijzer vindt u bij Blik op Werk.

Wat voor werk u ook doet, u heeft altijd te maken met anderen: uw werkgever, uw collega's of klanten. Zo nu en dan moet u met ze praten over uw mogelijkheden en beperkingen en wat u nodig heeft om goed uw werk te kunnen doen. In de EigenWerkWijzer onderzoekt u wie belang heeft bij informatie over u, en op welk moment deze informatie gedeeld kan worden. U gaat ook na met wie welke afspraken moeten worden gemaakt.

Uw werk aanpassen

Het kan zijn dat u door uw klachten uw oude werk niet meer - volledig - kunt blijven doen. Dit betekent niet automatisch dat u uw baan moet opgeven of dat u arbeidsongeschikt wordt verklaard. Vaak zijn er aanpassingen van uw werk mogelijk, waardoor u toch kunt blijven werken. Uw werkgever is verplicht actief aan deze aanpassingen mee te werken.

Aangepaste werkplek

In de Arbowet staan allerlei maatregelen die genomen moeten worden om werknemers veilige en gezonde werkomstandigheden te geven.

Het kan nodig zijn dat uw werkplek wordt aangepast, bijvoorbeeld: u heeft een aangepaste bureaustoel nodig vanwege plekken op uw bilnaad, of er zijn er aanpassingen aan de auto waarmee u werkt nodig door uw bijkomende gewrichtsklachten. Ook hiervoor kan uw werkgever premiekorting krijgen.

Aanpassingen die persoonsgebonden zijn - bijvoorbeeld handschoenen of aangepast schoeisel - moet u zelf aanvragen bij het UWV. Het gaat hierbij om aanpassingen die u mee kunt nemen naar een andere werkplek. U hoeft geen arbeidsongeschiktheidsuitkering te hebben om hiervan gebruik te maken. Zie www.uwv.nl voor meer informatie.

Volgens de nieuwe arbowet moet de werkgever ervoor zorgen dat u de bedrijfsarts moet kunnen bezoeken als u vragen heeft over werk en uw gezondheid. U mag dit zelf desgewenst anoniem aanvragen. De bedrijfsarts koppelt alleen iets terug aan uw werkgever als iets noodzakelijk is voor de uitvoering van uw werk. En alleen met uw toestemming.

Een andere baan bij uw huidige werkgever

Een andere mogelijkheid is dat u bij uw huidige werkgever een andere baan gaat doen. Dit gebeurt meestal in overleg met de bedrijfsarts die uw werkgever ondersteunt bij de ziekteverzuimbegeleiding en de arbeidsre-integratie (arbeidsre-integratie wil zeggen: weer aan het werk gaan, uitgaand van uw mogelijkheden). De bedrijfsarts kan bepalen tot welke werkzaamheden u nog wel in staat bent.

"Mijn baas heeft me laten omscholen naar een administratieve functie. Als schoonmaker ging het niet meer. Ik was altijd in de weer met handschoenen en heel veel hielp het ook weer niet. De plekken op mijn handen werden er niet minder om. Bovendien moest ik de hele dag staan, wat weer geen pretje voor mijn gewrichtsklachten was. Nu zit ik de hele dag op kantoor. Het werk vind ik iets minder leuk, maar ik voel me veel beter."

Wat zeggen mensen met psoriasis zelf?

Waar heeft u echt iets aan? Hier volgen adviezen die mensen met psoriasis zelf geven.

Op de werkvloer

  • Geef openheid van zaken en vertel over je psoriasis. Probeer jezelf te blijven en maak treiteren bespreekbaar.
  • Verschuil je niet, maar maak anderen duidelijk wat je klachten zijn. Doe dit samen met de werkgever. Zie het niet als piepen of zeuren, maar een goede manier om zo prettig mogelijk te kunnen werken.
  • Geef toe dat je niet alles meer kunt, als dit het geval is. Doe wat je wel kunt. Zorg voor evenwicht in belasting en overbelasting. Geef je grenzen aan.
  • Probeer stressvolle situaties te vermijden en ontspan regelmatig: ga in de pauze een uurtje sporten of een rondje om.
  • Kom op voor jezelf en zorg ervoor dat je de juiste voorzieningen op je werkplek hebt, bijvoorbeeld een rolmuis of arbovoorlichting.
  • Bedenk ook zelf oplossingen voor problemen die je tegenkomt en bespreek deze met je collega's, leidinggevende of bedrijfsarts.

Gesprekken voeren

  • Probeer niet eigenwijs te zijn of stoer te doen, maar neem ook niet alles zomaar aan van je werkgever, verzekeringsarts of bedrijfsarts. Schroom niet om tegen een van deze partijen op te komen voor je eigenbelang. Accepteer geen afwijzing zonder een goed onderbouwde motivatie.
  • Zorg dat je bij een goede jurist van je vakbond terechtkomt of een doorgewinterd persoon op het gebied van deze procedures van je rechtsbijstandverzekering.
  • Bereid je goed voor op gesprekken en zorg dat je op de hoogte bent van de regels. Zorg zelf voor een compleet dossier: maak van alles kopieën en verslagen. Er is veel te vinden op internet en er zijn forums, websites en instanties die helpen en uitleg geven.
  • Er is veel online informatie beschikbaar, bijvoorbeeld via www.werkhoezithet.nl. Op deze website vind je ook een forum waarop je (anoniem) vragen kunt stellen.
  • Neem iemand mee die tijdens gesprekken met de bedrijfsarts aantekeningen kan maken. Als de arts dat niet toestaat, kun je met je bezwaar naar de arbodienst zelf gaan. Wanneer dit niet helpt, kun je een klacht indienen bij de brancheorganisatie OVAL.

Steun van hulpverleners

  • Zoek een arts bij wie je je fijn voelt en die je kunt vertrouwen. Laat je niet afschepen met smeersels als deze niet werken.
  • Blijf vragen blijven stellen over de behandeling: waarom kiest een arts voor een bepaalde behandeling, wat zijn de opties, risico's, bijwerkingen? Veel artsen zijn over het algemeen negatief over alternatieve behandelingen. Als je je daartoe voelt aangetrokken: gewoon doen!

Zelfzorg

  • Probeer stress te vermijden. Doe er alles aan om te blijven werken, desnoods door om te scholen en op zoek te gaan naar een minder stressvolle baan:
  • Ik ben baan werken in de zorg. Daar hebben ze meer begrip.
  • Ik ben RT-leerkracht geworden en sta daarom niet meer voor de klas, maar werk met individuele kinderen.
  • Ik ben (meer) gaan thuiswerken.
  • Probeer de belasting thuis en op het werk goed te verdelen.
  • Doe ontspanningsoefeningen en/of meditatie, liefst ook op het werk en ga sporten.
  • Draag luchtdoorlatende, zachte stoffen - katoen, linnen of zijde - dus kleding die ademt en minder schuurt op de huid.

Steun

Wanneer u er samen met uw werkgever niet uitkomt, is er professionele hulp, zoals de bedrijfsarts.

Bedrijfsarts

De meeste bedrijven werken samen met een bedrijfsarts, die doorgaans in dienst is bij een Arbo-dienst. De bedrijfsarts begeleidt zieke werknemers. Als u door uw psoriasis problemen heeft op het werk - of problemen dreigt te krijgen -, kan het advies van een bedrijfsarts zinvol zijn. De inzet van dat advies is om uw werk zo te organiseren, dat u uw werk goed kunt doen. Een iets ander takenpakket, hulp bij bepaalde zaken, thuiswerken, misschien andere werktijden - er zijn allerlei mogelijkheden. Ga na wat u zelf als oplossing ziet en bespreek dit met uw leidinggevende.

De ervaringen van mensen met psoriasis

De ervaringen met bestaande wetten, regels en uitkeringen voor mensen met een chronische aandoening lopen uiteen. Hier volgen de reacties van mensen met psoriasis.

  • Ik had als startend ondernemer problemen met het verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.
  • Ik heb geleerd niets klakkeloos aan te nemen van de werkgever of wetgever. Zij spreken vaak alleen in hun eigen voordeel.
  • Mijn ervaringen zijn negatief: ziek zijn in Nederland is een probleem want het kost geld. Ik had een partijdige bedrijfsarts en moest opletten met de informatie die ik prijsgaf.
  • Ik weet nu dat je je niet gek moet laten maken door het UWV: zorg voor goede begeleiding door je vakbond of een goede rechtsbijstandverzekering. En laat je niet weerhouden – door de gemeente bijvoorbeeld – om tot aan de hoogste rechter door te gaan.
  • Blijf opletten en vragen stellen: ik had als zelfstandig ondernemer zélf niet eens aan mijn (dure) AOV-verzekering gedacht!
  • Op grond van hygiëne, kan een werkgever een sollicitant afwijzen. Zo werd iemand die solliciteerde naar een baan in een banketbakkerszaak, afgewezen vanwege de huidplekken.
  • Ook kan een werkgever op grond van hygiëne eisen stellen aan de werknemer. Zo kan hij of zij aan een werknemer vragen om  lange mouwen te dragen in de bedrijfskantine, bijvoorbeeld wanneer collega’s klagen over een medewerker die ‘schilfert boven de salades’. Dit is een redelijke eis van de werkgever. Bovendien wordt de gezondheid van de werknemer hiermee niet in gevaar gebracht. Wanneer de werknemer per se geen lange mouwen wil dragen, kan hij/zij ook aan een collega vragen de salade voor hem op te scheppen. De ervaring leert dat je het beste samen tot een redelijke oplossing komt.