Oefenen

Oefenen past goed bij een actieve leefstijl. Bovendien kunnen oefeningen helpen om uw spieren sterker te maken.

De spieren geven uw rug stevigheid en beweeglijkheid

Rug_073b.jpgDe conditie van uw rug wordt mede bepaald door de conditie van de rompspieren: de spieren van buik en rug. Ook de conditie van de spieren rond het bekken en de beenspieren kunnen invloed hebben op rugklachten. Samen met de wervelkolom geven de rompspieren het lichaam stevigheid. Tegelijk maken de spieren allerlei bewegingen mogelijk, zodat we het bovenlichaam kunnen draaien en buigen.

Bij mensen die regelmatig rugklachten hebben, zijn de rompspieren vaak in een matige conditie. Door te oefenen kunt u de belastbaarheid verbeteren. Uw rompspieren zullen sterker en soepeler worden. Het herstel van uw rugpijn zal sneller gaan en ook de kans op terugkerende rugklachten wordt kleiner.

Oefenen past bij een actieve leefstijl

Een actieve leefstijl helpt om chronische rugpijn aan te pakken (en bevordert uw algehele gezondheid!). Regelmatig oefeningen doen past daar heel goed in. U slaat door te oefenen dus eigenlijk twee vliegen in één klap: u bent actief én u oefent uw spieren. Uw rug zal hier zeker van profiteren. Er bestaan echter geen ‘gouden’ rugoefeningen. Het belangrijkste is dat u in beweging blijft.

Angst om te bewegen

Sommige mensen met chronische rugpijn zijn bang dat bewegingen hun rug kunnen beschadigen. Om die reden doen ze geen oefeningen. Het is echter niet waar dat oefeningen uw rug beschadigen. De rug is erg sterk. Bovendien wordt bij het stellen van de diagnose altijd gezocht naar ernstige aandoeningen die de rugklachten kunnen veroorzaken. In verreweg de meeste gevallen worden deze niet gevonden. In dat geval kunt u ervan uitgaan dat u uw rug normaal kunt belasten. Als u een tijdje weinig heeft gedaan, moet de belasting wel worden opgebouwd.

“Ik was zo bang om die oefeningen te doen, dat ik ze liever helemaal niet deed. Ik was ervan overtuigd dat ik mijn rug zou beschadigen: dat er spieren zouden afscheuren, zenuwen bekneld zouden raken... Ik dacht: één verkeerde beweging en ik ben verlamd. Mijn huisarts heeft me ten slotte overgehaald om te gaan oefenen onder begeleiding van een fysiotherapeute. Dat heeft me veel goed gedaan. Zij liet me stapje voor stapje meer bewegen en heeft me de oefeningen op die manier geleerd. Zo merkte ik aan den lijve, letterlijk, dat het oefenen mijn rug geen kwaad kon doen. Sterker nog, na een tijdje werden mijn rugklachten juist minder!...”