Solliciteren met een voedselallergie
Wat zijn mijn rechten?
In principe mag de werkgever tijdens een sollicitatiegesprek niet vragen naar uw gezondheid. Vraagt een werkgever hier toch naar dan heeft u het recht om geen antwoord te geven. U kunt dan bijvoorbeeld zeggen dat u geen gezondheidsklachten heeft die van invloed zijn op uw functioneren.
Wanneer u wel beperkende klachten heeft, bent u verplicht dit aan uw werkgever te vertellen. U hoeft niet te zeggen welke aandoening u heeft, maar wel wat uw beperkingen zijn, bij voorkeur met oplossingen voor eventuele problemen.
U bent verplicht de werkgever meer te vertellen over uw gezondheid als u:
- niet alle taken van de functie kunt uitvoeren
- meer tijd nodig heeft voor uw werk dan uw collega’s
- regelmatig afwezig bent
- een aangepaste werkplek nodig heeft
Het is belangrijk dat u in deze situaties de werkgever over uw beperkingen vertelt. Hij kan u dan helpen bij uw werk. Vertelt u de werkgever in deze gevallen niet over uw gezondheid en wordt u tijdens uw werk toch ziek? Dan kan dit vervelende gevolgen hebben voor uw baan.
Hebben uw gezondheidsproblemen geen invloed op uw werk?
Kunt u ondanks de problemen met uw gezondheid wel uw functie uitoefenen? Dan bepaalt u zelf of uw informatie over uw aandoening geeft. U kunt bijvoorbeeld over uw voedselallergie vertellen, omdat u last heeft van zichtbare klachten.
Een andere goede reden is dat u uw toekomstige collega’s op de hoogte wilt brengen van de mogelijke gevolgen, wat in het geval van een voedselallergie vrij logisch is. Uw collega’s kunnen alleen rekening met u houden wanneer ze er voldoende over weten. Voor werkgevers kan meer kennis ook nuttig zijn. Er gelden namelijk soms bepaalde (financiële) voordelen voor een werkgever die mensen aanneemt met een aandoening of handicap: zoals korting op bepaalde premies, subsidies voor aanpassingen op je werkplek en speciale regelingen, zoals een proefplaatsing of loondispensatie. De wet-en regelgeving verandert op dit punt vaak. De meest actuele informatie vindt u op www.uwv.nl.
Sollicitatietips
Wat kunt u doen als uw gezondheid toch ter sprake wordt gebracht tijdens het sollicitatiegesprek? Hieronder vindt u enkele adviezen. Bekijk ze kritisch: het zijn algemene adviezen en voor u kan een situatie anders liggen.
- U kunt weigeren om antwoord te geven door te zeggen dat uw gezondheid niets te maken heeft met de baan waarnaar u solliciteert. Dat zal echter geen goede indruk maken, zodat de kans erg klein wordt dat u de baan krijgt. Het is dus beter om toch antwoord te geven.
- Wel kunt u vragen waarom de werkgever informeert naar uw gezondheid: misschien zijn er speciale functie-eisen voor de baan waarop u solliciteert.
- U kunt aangeven dat er geen gezondheidsklachten zijn die invloed hebben op uw functioneren, tenzij dat wel het geval is.
- Geef alleen informatie die voor de baan van belang is. Vertel bijvoorbeeld niet dat u allergisch bent voor sesamzaad, als u daar op uw werk niet mee in aanraking zal komen.
- Als u op het moment van solliciteren arbeidsongeschikt bent, is een positief verhaal ook van belang. Vertel dat u vanwege uw gezondheid een tijd arbeidsongeschikt bent geweest, maar nu weer kunt en wilt gaan werken. Benadruk uw motivatie en kwaliteiten en geef aan waarom de baan voor u interessant is.
- Zorg voor goede referenties. Vraag uw vorige werkgevers - met wie u goed heeft gewerkt - of zij gebeld mogen worden. Zij kunnen vertellen wat voor werknemer u bent en zo de koudwatervrees bij een nieuwe werkgever wegnemen.
- Neem korte schriftelijke informatie mee. Bijvoorbeeld een folder van de Stichting Voedselallergie (www.voedselallergie.nl).
Meer informatie over solliciteren met een chronische aandoening of handicap vindt u in de sollicitatiegids Solliciteren en gezondheid, te vinden op de website van Blik op Werk.
Voedselallergie en arbeidsongeschiktheid
Arbeidsongeschiktheid betekent dat u niet in staat wordt geacht arbeid te verrichten met een erkende economische meerwaarde, ofwel: de verwachting is dat u met uw beperkingen en uw mogelijkheden niet meer volledig en duurzaam kunt werken.
In Nederland kunnen arbeidsongeschikte werknemers een beroep doen op de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Voor meer informatie over de WIA kijk op:
- www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/wia
- www.uwv.nl onder Particulieren
- www.werkhoezithet.nl voor vragen over ziekte en werk
Tot slot
Werken met een voedselallergie kan soms lastig zijn, maar over het algemeen kan een allergische werknemer zichzelf prima redden. Wij hopen, door middel van deze informatie, werkgevers, collega’s en anderen aan te zetten tot actie. En we willen laten zien dat door middel van kennis en slimme aanpassingen, een allergische werknemer voor honderd procent kan deelnemen aan het arbeidsproces.