Altijd: uw voeding aanpassen

De beste behandeling is om uw voeding aan te passen: u laat de voedingsmiddelen waarvoor u overgevoelig bent weg.

Een 'dieet'

2006_02_ss17-090.jpgEen voor de hand liggende behandeling is om uw voeding aan te passen, dus een ‘dieet' te volgen. Een dieet wil zeggen: u eet of drinkt geen voedingsmiddelen waar u overgevoelig voor bent. Vaak is een dieet de beste manier om klachten te voorkómen. Daarom vormt het de kern van de behandeling bij voedselallergie.

Een dieet is niet altijd de oplossing. Allereerst moet duidelijk zijn voor welke voedingsstoffen u gevoelig bent. Soms blijft dat onduidelijk.

Bovendien moet het mogelijk zijn deze voedingsmiddelen uit uw voeding weg te laten. Bij allergie voor cashewnoten is dat niet zo'n probleem. Bij allergie voor koemelk ligt dat al anders, omdat koemelk in heel veel voedingsmiddelen aanwezig is. De vraag is dan: hoe kunt u koemelk vermijden en toch nog gezond eten? Dat kan lastig zijn. In zulke gevallen schakelt de arts vaak een diëtist in.

Een dieet volgen kan vervelend zijn

Als u voor veel voedingsstoffen overgevoelig bent, kan een dieet ingrijpend zijn. Dat is vervelend. Het betekent dat u altijd erg op uw eten en drinken moet letten: thuis, maar ook als u ergens een koekje bij uw koffie krijgt, als u uit eten gaat, tijdens een vakantie, op feestjes, enzovoort.

Kinderen

Het is nog lastiger als uw kind een dieet moet volgen. Bij heel kleine kinderen is dit te overzien: u weet dan wat ze eten en drinken. Bij oudere kinderen is dit al lastiger: ze eten op school, ze gaan naar verjaardagsfeestjes, hebben schooluitjes, enzovoort. Het kan dan veel uitleg en geduld vragen om te zorgen dat uw kind zich aan het dieet houdt.

"Als kok is het soms erg vervelend om een dieet te moeten houden. Van mij wordt verwacht dat ik alle gerechten proef. Dat kan niet meer en soms moet ik het proeven overlaten aan anderen. Dat gaat gelukkig goed, maar het blijft vervelend: je gaat natuurlijk het liefst af op je eigen smaak... Aan de andere kant is het een voordeel dat ik kok ben. Juist als kok weet ik wat je allemaal met eten kunt doen. Hoe je varieert, hoe je voedingsmiddelen kunt vervangen, hoe je dingen lekker maakt... Voor mij is het dus juist een makkie om een dieet te volgen..."