Problemen op de werkvloer

Heeft u problemen op uw werk door uw klachten? Meestal is er wel een oplossing te vinden. Hieronder geven we een aantal tips.

Wet- en regelgeving omtrent voedselallergie

Problemen_oplossen_IQimages-0168657691Bij problemen op het werk, moet u eerst nagaan wat de oorzaak is: gaat er iets mis met uw dieet (of medicijnen) of veroorzaakt het werk de problemen? Wanneer u antwoord op deze vraag heeft, kunt u (samen met uw hulpverleners en/of werkgever) op zoek gaan naar een oplossing.

U wordt ziek, moet uw werk worden aangepast?

Het kan zijn dat u door uw klachten u oude werk niet meer – volledig - kunt blijven doen. Vaak zijn er aanpassingen van uw werk mogelijk, waardoor u toch kunt blijven werken. Misschien kunt u door uw klachten niet meer al uw werkzaamheden verrichten, maar nog wel een gedeelte hiervan. Een oplossing zou kunnen zijn dat bepaalde taken door een collega worden overgenomen of misschien helemaal komen te vervallen. Uw werkgever is verplicht actief aan deze aanpassingen mee te werken.

Ga na wat u nodig heeft

Neem zelf het initiatief om problemen op te lossen en ga na wat mogelijke aanpassingen zijn. Als ervaringsdeskundige weet u het beste wat wel en wat niet werkt. Wanneer u zelf al oplossingen heeft bedacht, kunt u deze met uw leidinggevende en de bedrijfsarts bespreken. Voor een gesprek met de bedrijfsarts is het niet nodig ziek gemeld te zijn.

De bedrijfsarts is altijd toegankelijk via een open spreekuur. Soms wordt dit ook het preventief spreekuur genoemd. U mag buiten uw werkgever om (desgewenst anoniem) een afspraak met de bedrijfsarts maken als het gaat over werk en uw gezondheid. De bedrijfsarts mag alleen iets aan uw werkgever doorgeven als dit noodzakelijk is voor uw werk. Uiteraard alleen met uw toestemming.

U kunt hierbij gebruikmaken van mijnwerkscan.nl. Deze scan geeft u binnen 10 minuten meer inzicht in uw werkvermogen plus adviezen om uw werksituatie te verbeteren. Uw werkvermogen is de mate waarin u lichamelijk en geestelijk uw huidige werk kunt doen. Deze scan helpt u om een goed evenwicht te bewaren tussen uw inzet en belastbaarheid, zodat u met meer plezier aan het werk blijft. Het is mogelijk om naar aanleiding van deze werkscan een gesprek aan te vragen met een gecertificeerde professional. Hieraan zijn kosten verbonden. Werkgevers zijn vaak bereid deze kosten te vergoeden.

''Mijn baas heeft me laten omscholen voor een administratieve functie. Als verkoper trok ik het gewoon niet meer. Onderweg was ik vaak aangewezen op wegrestaurants. De menukaart is voor een mens met voedselallergie niet erg uitgebreid, waardoor ik vaak eentonig at. Ik was niet fit en had vaak last van misselijkheid en hoofdpijn. De functie als administratief medewerker bevalt me prima. Ik heb regelmatige tijden, waardoor ik thuis zelf kan koken en de lunch neem ik mee.''

Zo nu en dan moet u met ze praten over uw mogelijkheden en beperkingen en wat u nodig heeft om goed uw werk te kunnen doen. Met de EigenWerkWijzer van Blik op Werk ontdekt u hoe u zo optimaal mogelijk uw werk kunt blijven doen. Met optimaal bedoelen we: voor langere tijd het beste uit uzelf en uw leven halen, zonder op te branden. In de EigenWerkWijzer onderzoekt u wie belang heeft bij informatie over u, en op welk moment deze informatie gedeeld kan worden. U gaat ook na met wie welke afspraken moeten worden gemaakt.

Wet Verbetering Poortwachter

Werkgever en werknemers zijn bij ziekte in de eerste twee jaren samen verantwoordelijk voor de re-integratie. Het UWV is verantwoordelijk voor de begeleiding en re-integratie van zieken zonder werkgever, zoals uitzendkrachten en werklozen. In de Wet Verbetering Poortwachter staat wat werkgevers in de eerste twee ziektejaren moeten doen. Heel gemakkelijk is het stappenplan bij ziekte op de website van het UWV.

Re-integratie

Bij re-integratie gaat het om de terugkeer op de werkvloer. In de eerste twee jaar staat dit onderwerp voorop. Om dit te kunnen realiseren kan het betekenen dat u als zieke werknemer:

  • tijdelijk minder uren gaat werken of meer thuis gaat werken
  • een aangepaste werkplek krijgt
  • ander werk gaat doen, bijvoorbeeld gedetacheerd wordt bij een andere werkgever

Gedetacheerd bij een andere werkgever

Als het werken (tijdelijk) niet meer lukt bij de huidige werkgever, dan is het mogelijk om samen met hem of haar te kijken of dit wel mogelijk is bij een andere werkgever. Een alternatief is detachering. Bij detachering werkt u bij een andere werkgever, terwijl u in dienst blijft bij uw eigen werkgever.  U gaat niet bij de nieuwe werkgever in dienst. De werkgever kan kiezen voor detachering maar u kunt , als u mogelijkheden ziet voor detachering bij een ander bedrijf, uw werkgever ook vragen voor detachering. Zeker als het ten goede komt van uw re-integratie zal u hiervoor vaker kunnen kiezen. Meer informatie hierover vindt u op www.uwv.nl. Als u gedetacheerd kunt worden kunnen er veel praktische vragen op uw pad komen. U kunt deze stellen op www.werkhoezithet.nl.

Maatregelen nalatenschap

Als de werkgever te weinig zou doen aan uw re-integratie kan het UWV een straf opleggen. De werkgever moet bijvoorbeeld maximaal een jaar langer het loon doorbetalen. Als de werknemer niet mee werkt aan de re-integratie mag de werkgever het loon inhouden, of de werknemer ontslaan. Hier dient het UWV wel mee akkoord te gaan.

Wat doet een bedrijfsarts?

De werkgever moet u begeleiden bij ziekte. Hij of zij krijgt hierbij hulp van een arbodienst, dus een bedrijfsarts. Wanneer u langer dan zes weken ziek bent, is de bedrijfsarts verplicht om een probleemanalyse te maken.

Als u ziek bent of veel klachten heeft door uw voedselallergie zult u zich waarschijnlijk moeten melden bij een bedrijfsarts. Dit gebeurt vaak, naast een bezoek aan uw eigen huisarts. Het doel van een bedrijfsarts is een werknemer op een goede manier zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Naar aanleiding van de probleemanalyse zal de bedrijfsarts u en uw werkgever gaan adviseren om de re-integratie te bevorderen. Mocht het advies zijn dat uw werkplek moet worden aangepast, dan moet de werkgever hier in mee gaan. Soms is het mogelijk dat de werkgever een vergoeding krijgt voor de onkosten die hij moet maken om uw werkplek aan te passen. Kijk voor voorwaarden van een vergoeding op www.uwv.nl. Er wordt een plan van aanpak gemaakt waarin de afspraken tussen u en uw werkgever staan en op welke manier u terugkeert naar werk. Dit plan kan worden aangepast als uw omstandigheden wijzigen.

Het kan voorkomen dat de adviezen van uw huisarts en de bedrijfsarts botsen. In dit geval is het belangrijk een goed gesprek aan te gaan. Sommige mensen denken dat een bedrijfsarts niet onafhankelijk is. Dit is wel het geval. Alleen de bedrijfsarts bekijkt een situatie van beide kanten, die van de werkgever en de werknemer. Hij geeft een werkgever advies en ondersteuning op het gebied van de verzuim en arbeidsomstandigheden. Daarnaast helpt hij of zij de werknemer om op een gezonde manier deel te nemen aan het arbeidsproces.

Komt u er niet uit met uw bedrijfsarts? Dan kunt u een second opinion aanvragen bij een andere bedrijfsarts. Komt u er met de bedrijfsartsen niet uit, dan kunt u een deskundigheidsoordeel vragen aan het UWV. Een deskundigheidsoordeel gaat over de vraag of u volledig uw werk kunt doen; of u genoeg heeft gedaan aan re-integratie (terugkeer naar werk); is het aangepaste werk dat u wordt geboden passend; heeft uw werkgever genoeg gedaan aan re-integratie, kan uw ziekteverzuim binnen 26 weken verminderen als uw werk wordt aangepast of door u te herplaatsen in een andere functie (eventueel met bijscholing).

Geschillen over ziekte en/of re-integratie

Als de werkgever en de werknemer het niet eens zijn over de ziekte of de re-integratie kan de CAO worden geraadpleegd. Hierin staan geschillenregelingen. Eventueel kan er een deskundigenoordeel worden aangevraagd bij het UWV. Als laatste optie kan de rechter oordelen over het geschil.

Gesprekken voeren

Hier volgen tips die nuttig kunnen zijn voor het voeren van gesprekken.

  • Zorg altijd voor voldoende persoonlijke gegevens en informatie: schriftelijke gegevens van uw arts, uitslagen van onderzoeken, brochures, relevante artikelen over uw aandoening, uw eigen aantekeningen, logboek enzovoort. Medische gegevens hoeft u niet te delen met uw werkgever. Voor een bedrijfsarts kan deze informatie wel handig zijn. Medische gegevens die u wel deelt met uw werkgever, mag de werkgever niet registreren of in uw dossier opnemen.
  • Wees zo volledig mogelijk. Vertel niet alleen wat u allemaal kunt op een goede dag, maar ook wat u wel en niet kunt op een slechte dag.
  • Oefen gesprekken met uw werkgever en/of bedrijfsarts van tevoren. Zo zorgt u ervoor dat u de informatie over uw klachten en de gevolgen voor uw functioneren paraat heeft. Ook leert u zo beter hoe u kunt omgaan met het beantwoorden van kritische vragen.
  • Schrijf al uw vragen van te voren op en neem iemand mee naar het gesprek. Vertel diegene wat u allemaal wilt bespreken.
  • Maak een kort verslag van het gesprek. Leg in ieder geval de afspraken vast en de reden voor die afspraken. Geef uw gesprekspartner een kopie van uw verslag.