Dieet: kern van de behandeling
Het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen
De behandeling van voedselallergie richt zich op het vermijden van het voedingsmiddel dat klachten veroorzaakt. Soms is dat niet zo moeilijk. Een voorbeeld hiervan is allergie voor kiwi, waarbij na het eten van kiwi direct klachten ontstaan. Het is dan duidelijk dat de kiwi uw klachten veroorzaakt. De behandeling is ook niet zo moeilijk, omdat u kiwi gemakkelijk uit uw dieet kunt laten.
Maar het is niet altijd zo eenvoudig. Soms kost het veel moeite om een effectief dieet samen te stellen:
- Het samenstellen van een goed dieet is lastig als uit het onderzoek niet duidelijk blijkt welke voedingsmiddelen de klachten veroorzaken.
- Het samenstellen van een effectief dieet is ook lastig als het voedingsmiddel dat u moet vermijden in veel van het dagelijkse voedsel vóórkomt. Dit geldt bijvoorbeeld voor kippenei, koemelk en pinda.
- Verder is een goed dieet moeilijk als de klachten zo ernstig zijn, dat u ieder contact met het voedsel dat klachten veroorzaakt moet vermijden. Er zijn mensen die een heftige allergische reactie (anafylaxie) hebben als het voedselbestanddeel ook in heel kleine hoeveelheden in het voedsel vóórkomt. Zij moeten bijvoorbeeld alle spullen die met het voedsel in aanraking zijn gekomen goed afwassen: de voedselresten die in de pan, op het bord of het bestek zijn achtergebleven, kunnen alsnog een allergische reactie opwekken. Zelfs een zoen van iemand die het voedingsmiddel zojuist heeft gegeten, kan een reactie geven.
Een goed dieet is gelukkig vaak mogelijk
Toch is het vaak mogelijk een goed dieet samen te stellen. Het is soms een puzzel, waarbij pas na veel passen en meten de stukjes op de juiste plaats terechtkomen. Maar voor de meeste mensen geldt dat ze met een aangepaste voeding zonder al te veel klachten kunnen leven.
"Het heeft bij mij lang geduurd voordat duidelijk was wat er aan de hand was en voordat een goed dieet was gevonden. Je moet geduld hebben. Maar als je eenmaal zo ver bent, is het allemaal niet meer zo'n probleem vind ik. Het went snel. Bovendien ben ik zielsblij dat ik wéét wat het is en dat ik er iets aan kan doen..."
Uw voeding op een gezonde manier aanpassen
Goede voeding bestaat uit verschillende voedingsstoffen. Het is daarom belangrijk dat onze maaltijden uit verschillende voedingsmiddelen bestaan. Niet ieder voedingsmiddel kunt u zomaar weglaten uit uw menu. In de meeste gevallen krijgt u daarom hulp van een diëtist. In overleg met de diëtist stelt u een dieet samen waarbij u alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Bij het samenstellen van het dieet houdt de diëtist rekening met uw allergie.
Zeker voor kinderen is het belangrijk dat zij een goed dieet krijgen. Zij lopen anders het risico van groeiachterstand.
Moet de voeding het hele leven worden aangepast?
Het is niet altijd nodig het hele verdere leven een dieet te volgen. Bij allergie kunnen de klachten soms na een tijd verdwijnen. U groeit dan over uw allergie heen. Vooral bij kinderen gebeurt dat geregeld. Ook kennen veel mensen periodes waarin zij beduidend minder last hebben van hun allergie. Daarom is periodiek overleg met uw arts over uw allergie belangrijk.
Probeer in overleg met de arts of bepaalde voeding weer mogelijk is
U kunt soms na een tijd een voedingsmiddel opnieuw uitproberen om te kijken of de allergie nog aanwezig is. Op volwassen leeftijd is de kans om allergie kwijt te raken minder groot dan bij kinderen. Voor iedereen moet dit apart worden bekeken.
Als u een voedingsmiddel opnieuw wilt proberen, doe dit dan altijd in overleg met uw arts. In bepaalde gevallen is de kans erg klein dat u of uw kind een bepaald voedingsmiddel weer kan verdragen en is het zinloos om het te proberen. Soms kan het zelfs gevaarlijk zijn. Als u of uw kind voorheen een heftige reactie had op een bepaald product, is het af te raden dit nog te gebruiken.
Ook bij kinderen
Ook bij kinderen is het aanpassen van de voeding de kern van de behandeling.