Wat kunt u doen om problemen te voorkómen?

Open en eerlijke gesprekken helpen meestal om problemen op te lossen of te voorkómen. Hier volgen enkele adviezen om problemen te voorkomen.

Samen praten

IS_003.jpgHet kan goed zijn om af en toe met elkaar over de voedselallergie te praten. Vooral in het begin, als er nog veel vragen zijn, is dat een grote steun. Door te praten kunt u uw zorgen en angsten delen, waardoor ze vaak minder zwaar gaan wegen. Praten helpt ook om goede oplossingen te vinden voor praktische problemen, oplossingen waar u het over eens bent. En praten helpt om misverstanden te voorkómen, bijvoorbeeld over de hulp en steun die u geeft.

Niet met goede raad overspoelen

Soms worden mensen overspoeld met goede raad over wat ze wel en niet mogen eten. Dat kan erg vervelend zijn: veel mensen voelen zich dan erg ‘betutteld'. Volwassenen zijn goed in staat hun eigen beslissingen te nemen. Als uw partner zijn of haar problemen wil aanpakken, heeft hij of zij steun nodig - geen betutteling.

Geven en nemen

Uw partner kan zich betutteld gaan voelen als u hulp geeft waar hij of zij niet om heeft gevraagd of als u erg overbezorgd reageert. Om dit te voorkómen heeft u misschien iets aan de volgende tips:

  • Maak (duidelijke) afspraken over wat u wel en niet voor uw partner doet. U weet dan beiden waar u aan toe bent.
  • Bedenk dat uw partner uiteindelijk zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar gezondheid. U kunt hem of haar steunen en helpen, maar uw partner is degene die met allergie moet leren omgaan. U kunt dit niet van uw partner overnemen. Probeer daarom uw partner niet te veel ‘volgens het boekje' te laten leven.
  • Uw partner is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen leven en u bent dat voor úw leven. Het is niet nodig dat u zichzelf steeds wegcijfert. Natuurlijk is het goed dat u met uw partner rekening houdt, maar dit hoeft niet altijd.

Het komt erop neer dat het een zaak van geven en nemen is. Uw partner past zich een beetje aan en u past zich een beetje aan. Zolang u allebei uw best doet om zich aan te passen, zult u meestal een goede manier vinden om met de gevolgen van de allergie om te gaan.

Steun uw partner, maak hem niet zwakker

Uw partner steunen betekent niet dat u het leven van uw partner overneemt. Als u de ander alles uit handen neemt, maakt u hem of haar afhankelijk. U verandert uw partner in een ‘patiënt'.

In plaats daarvan kunt u proberen uw partner juist zoveel mogelijk zelf te laten doen. Moedig hem of haar bijvoorbeeld aan de eigen problemen op te lossen, ook al is dat moeilijk. Uiteindelijk geldt toch: uw partner heeft voedselallergie en zal zelf moeten leren om hiermee te leven. U kunt daarbij helpen en steunen, maar u kunt het niet vóór hem of haar doen.

Verzamel kennis over voedselallergie

U kunt uw partner steunen door informatie te verzamelen over voedselallergie. Kennis kan uw partner helpen zich aan het dieet te houden. Maar er is nog een reden om dit te doen: betrouwbare informatie helpt om onnodige angst en onzekerheid weg te nemen - bij uw partner, maar ook bij uzelf.

Hier kunt u al veel informatie vinden. U kunt met vragen ook bij de huisarts terecht, zeker als u vragen heeft over uw eigen situatie. Verder kunt u natuurlijk terecht bij de patiëntenorganisaties: Stichting Voedselallergie en het Nederlands Anafylaxis Netwerk.

Als u er niet uitkomt

Soms ontstaan er problemen die niet zo gemakkelijk op te lossen zijn. Misschien ontstaat er een ruzieachtige sfeer tussen u en uw partner, waardoor het niet meer goed lukt om met elkaar te praten.

Als het niet lukt om er samen uit te komen, aarzel dan niet om professionele hulp te vragen. Zulke hulp is er in veel soorten en maten. Een eerste stap is om naar uw huisarts te gaan. Misschien kan deze u zelf helpen, bijvoorbeeld door met u en uw partner enkele gesprekken te voeren. Maar als dat nodig is kan hij of zij u ook verwijzen naar een maatschappelijk werker, psycholoog of psychiater.

"Op een gegeven moment hebben we een paar gesprekken gehad met de huisarts. Mijn partner vond dat ik me teveel met hem bemoeide en verzette zich tegen alles wat ik zei en deed. En hoe meer dat gebeurde, hoe meer ik probeerde om hem anders te laten leven. Het werd echt vervelend... Toen de huisarts dat merkte heeft hij ons uitgenodigd om een keer te komen praten. Dat heeft de lucht opgeklaard. We hebben een aantal afspraken gemaakt over wat ik kan en mag doen. Daar houd ik me aan. En van zijn kant doet hij z'n best om zich echt aan zijn dieet te houden..."

Laat u niet ontmoedigen!

Hierboven noemden we een paar problemen die tussen u en uw partner kunnen ontstaan. Laat u hierdoor niet afschrikken! In de praktijk blijkt dat mensen hun partner prima kunnen helpen en ondersteunen, zonder dat hun eigen leven daardoor minder leuk of de relatie slechter wordt.

Voor uw partner is uw steun waarschijnlijk heel welkom. Hij of zij zal het gevoel hebben er niet alleen voor te staan. Ook voor uzelf kan het steunen van uw partner prettig zijn: u hoeft dan immers niet toe te kijken, zonder dat u iets kunt doen.