Provocatieonderzoek
Zekerheid
Om zekerheid te krijgen is het mogelijk om een provocatieonderzoek te ondergaan. Van de verschillende soorten voedselprovocatietests is de 'dubbelblinde placebogecontroleerde' test het meest betrouwbaar. Dit provocatieonderzoek wordt steeds vaker toegepast.
Hoe wordt een dubbelblinde placebo gecontroleerde voedselprovocatietest uitgevoerd?
De test vindt meestal plaats in een ziekenhuis. U wordt begeleid door een medisch specialist die ervaring met de test heeft. Na een periode van eliminatie - dus waarin u het verdachte voedingsmiddel niet heeft gegeten - krijgt u op twee verschillende testdagen toenemende hoeveelheden testvoeding. Meestal zit er een periode van een of twee weken tussen de testdagen.
Op één testdag zit het verdachte voedingsmiddel in de testvoeding, op de andere testdag niet. Dit laatste wordt 'placebovoeding' genoemd.
Deze voeding is qua smaak of uiterlijk niet te onderscheiden van de testvoeding met het verdachte voedingsmiddel. U weet niet wanneer de testvoeding het verdachte voedingsmiddel bevat. Ook uw arts mag dit niet weten tot na afloop van het onderzoek om te voorkomen dat hij of zij u kan beïnvloeden. Dit laatste wordt ‘dubbelblind' genoemd: zowel u als de arts zijn ‘blind'.
Deze dubbelblinde, placebogecontroleerde provocatietest geeft vrijwel volledige zekerheid. De test kan op een aantal plaatsen in Nederland worden gedaan, maar er zijn wel wachtlijsten.
Als u een ernstige allergie heeft
De provocatietest kan moeilijk zijn als u ernstige klachten heeft, zoals een anafylactische reactie of glottisoedeem. In dat geval zal de arts met u overleggen wat de beste oplossing is. Als de provocatietest dan onder streng medisch toezicht wordt gedaan, kan bij problemen meteen worden ingegrepen.
"Waarschijnlijk gaat het bij mij om sesamzaad. De enige manier om dat zeker te weten is met een test. Dat kan alleen in het ziekenhuis omdat ik al eens een anafylactische reactie heb meegemaakt. Ik zie daar erg tegenop, maar ga het wel doen. Ik wil zeker weten dat het sesamzaad is. Dat wordt namelijk verwerkt in best veel producten..."