De huid

De huid is ons grootste orgaan en heeft verschillende functies, waaronder bescherming.

Functies van de huid

De meeste mensen staan er misschien niet bij stil, maar de huid is het grootste orgaan. De huid bedekt het lichaam en houdt het bij elkaar. Zonder de bescherming van de huid zouden de andere organen van ons lichaam niet kunnen functioneren. De huid:

  • beschermt het lichaam tegen water, zon en andere invloeden van buitenaf.
  • houdt bacteriën en ziektekiemen tegen.
  • laat ons voelen en reageren op prikkels (zodat we bijvoorbeeld de hand terugtrekken van een hete plaat voordat we ons verbranden).
  • zorgt dat we niet snel oververhit worden (we gaan zweten).
  • zorgt dat we niet snel onderkoeld raken (de vetlaag in de onderhuid beschermt tegen kou).
  • zorgt ervoor dat het lichaam zonlicht in vitamine D kan omzetten (nodig voor een goede groei van botten).
  • speelt een rol in de communicatie tussen mensen (we blozen, fronzen, lachen, worden bleek, reageren op aanrakingen...).
  • speelt een grote rol in onze opvatting van schoonheid en maakt ons herkenbaar voor onze omgeving.

Opbouw van de huid

De huid bestaat uit drie lagen: de opperhuid (epidermis), de lederhuid (dermis) en het onderhuids bindweefsel (subcutis). Elke laag is opgebouwd uit verschillende soorten cellen. In de huid zitten poriën, zweetklieren, haren, haarzakjes, haarspiertjes, talgklieren, bloedvaatjes en haarvaatjes, onderhuids vet en zenuwen.

[img:1]

1. opperhuid (epidermis), 2. lederhuid (corium), 3. onderhuids vet en bindweefsel (subcutis), 4. hoornlaag, 5. zweetklier, 6. talgklier, 7. haarzakje, 8. haarspiertje, 9. zenuw, 10. bloedvaatjes

De opperhuid

De buitenste laag van de huid wordt de opperhuid genoemd, de epidermis. Deze laag bestaat uit cellen met verschillende functies, zoals het produceren van pigment of het vormen van een beschermende hoornlaag. In de opperhuid bevinden zich ook de cellen die waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor de reactie bij zonneallergie: de Langerhans-cellen. Deze cellen ontstaan in het beenmerg en verplaatsen zich van daar naar de huid. Zij spelen een rol bij de afweer: ze reageren op lichaamsvreemde stoffen die de huid zijn binnengedrongen.

De lederhuid

De tweede laag van de huid heet de lederhuid of de dermis. Deze laag is tussen een en drie millimeter dik en bestaat uit cellen en vezels die ingebed zijn in een 'tussenstof'. Door deze huidlaag lopen ook zenuwen en bloedvaatjes. De cellen in de lederhuid zijn onder meer verantwoordelijk voor de wondgenezing en het onschadelijk maken van indringers.

Door de zenuwen in de lederhuid kunnen we voelen of iets warm of koud, zacht of hard, aangenaam of pijnlijk is. De onderste laag van de lederhuid bestaat uit een netwerk van bloedvaatjes dat zorgt voor de toevoer van voedingsstoffen naar de huid. Daarnaast is er een netwerk van lymfevaten dat gifstoffen afvoert.

Het onderhuids bindweefsel

Het onderhuids bindweefsel, de subcutis, bestaat uit vetcellen in een netwerk van bindweefsel. De dikte hiervan is nogal wisselend, zowel van persoon tot persoon als op verschillende plekken op het lichaam. Deze laag is warmte-isolerend en dient als voorraad van water en energie. Het onderhuids bindweefsel heeft ook een beschermende functie als 'stootkussen'.

Haren bestaan uit dode hoorncellen. Er zijn dunne haartjes zonder pigment en dikkere haren die gekleurd zijn door pigmentcellen in het haarzakje. Aan het haarzakje zit een spiertje dat op kou reageert (zodat u kippenvel krijgt) en een talgklier.

Talgklieren zitten bij het haarzakje en komen over bijna het hele lichaam voor. Er zijn niet overal even veel talgklieren. Ze komen bijvoorbeeld meer voor in de huid op het hoofd en gezicht dan op armen en benen. De talg vormt een dun laagje op de huid en speelt een belangrijke rol bij het weren van invloeden van buitenaf.

Zweetklieren komen voor over het hele huidoppervlak en spelen een belangrijke rol bij warmteregulatie.

"Ik had er nooit bij stilgestaan dat de huid zo ingewikkeld in elkaar zit. De huid is de huid, dacht ik, een soort vlies om je lichaam heen. Maar als je gaat kijken wat er allemaal in zit... indrukwekkend hoor!"

De huid bij zonneallergie

Als de huid niet gezond is

De meeste mensen staan niet stil bij alle belangrijke functies van de huid. Zolang de huid gezond is, is het functioneren ervan vanzelfsprekend.

Pas wanneer de huid zijn werk niet goed doet, valt het op hoe afhankelijk we ervan zijn en hoe veel er mis kan gaan. Een huid die niet gezond is, kan ernstige problemen opleveren in de vochthuishouding en warmteregulatie van het lichaam. Wanneer u een huid heeft die afwijkt van het schoonheidsideaal, kan dit ook gevolgen hebben voor uw sociale leven.

Wat gaat er mis in de huid?

Uit onderzoek blijkt dat de allergische reactie mogelijk te maken heeft met de Langerhans-cellen in de opperhuid. Deze cellen spelen een rol in het activeren en onderdrukken van het immuunsysteem. Bij mensen met PLE reageren deze cellen anders op (zon)licht. Normaal gesproken verdwijnen Langerhans-cellen na belichting van de huid. Dit gebeurt niet bij mensen die PLE hebben. De cellen blijven zitten in de opperhuid en zijn dus resistent voor de straling. Het gevolg is dat ze het immuunsysteem onvoldoende onderdrukken, met een allergische reactie als gevolg.

"Zo oneerlijk kan ik dat vinden, dat anderen gewoon niets hoeven te doen voor een gezonde huid. Als ik aan dat eeuwige smeren denk... Ze beseffen niet wat een geluk ze hebben. Soms hoor ik iemand klagen over sproetjes of een gebroken nagel... Als dat alles was, denk ik dan..."