Kan ik aan het werk (blijven)?

Veel mensen met galactosemie lukt het om aan het werk te blijven. Dit geldt echter niet voor iedereen.

Soms ontstaan er problemen

Kan_ik_blijven_werken_IQimages-0035003837Sommige mensen met galactosemie hebben weinig problemen bij het vinden en behouden van een baan. Met een schooldiploma op zak, is de kans op werk redelijk groot. Bovendien is er veel hulp beschikbaar wanneer dit niet lukt.

Werken wordt een stuk lastiger, wanneer mensen door de 'vroege klachten' een ontwikkelingsachterstand hebben opgelopen. Bij het ouder worden, krijgen veel mensen last van zogenaamde 'late klachten of gevolgen'. Er ontstaan dan vaak problemen met het denken, omdat ze informatie niet meer goed kunnen verwerken. Hierdoor missen zij bepaalde vaardigheden die nodig zijn om taken soepel te laten verlopen: plannen, organiseren, rekenen, de zaken overzien, enzovoort. Ook deze klachten kunnen problemen op de werkvloer veroorzaken.

De adviezen die u hier vindt zijn met name relevant voor u als u te maken heeft met dit soort hinderlijke klachten.

Naar uw huisarts en werkgever

Als u veel last heeft van uw klachten en werken lastiger wordt, ga dan naar uw arts. Samen met u kijkt hij of zij wat er nodig is om weer (gedeeltelijk) aan het werk te gaan. Het kan zijn dat u onder begeleiding van een diëtist uw dieet aanpast, met een fysiotherapeut uw beweegproblemen aanpakt of een logopedist raadpleegt voor spraakproblemen.

Vertel uw werkgever dat u door uw gezondheid uw werk minder goed kunt uitoefenen. Bespreek ook de mogelijke oplossing(en). Vaak kunt u op deze manier al veel problemen verhelpen.

Als de klachten en problemen op het werk blijven, kunt u uw werkgever om een afspraak met de bedrijfsarts vragen. De bedrijfsarts kan zowel u als uw werkgever adviezen geven.

Een goede aanpak helpt

De kans dat u zonder al te veel problemen weer gedeeltelijk of volledig kunt gaan werken, is het grootst bij de juiste aanpak. Voor galactosemie betekent dit vooral: dieetbehandeling, eventueel in combinatie met therapie en begeleiding voor de late klachten.

Zelfmanagement

Leven met galactosemie alleen al vraagt om een goede aanpak. Wanneer u wilt blijven werken, komen er meer zaken bij kijken. Door die zaken op een rijtje te zetten – zelfmanagement -, weet u precies wat u nodig heeft en kunt u meedenken over oplossingen. Bijvoorbeeld:

  • Tijd voor bezoek aan uw arts, een diëtist, fysiotherapeut...
  • Steun en begrip van uw leidinggevende en collega's
  • Aanpassing van de werkomstandigheden, zoals een prikkelarme werkplek
  • Aanpassing van uw werktijd
  • Aanpassing van de werkdruk
  • De mogelijkheid om thuis te werken