Wassen

Water en zeep drogen de huid uit. Niet te heet en te lang douchen beperken onder andere de schade aan uw huid.

Douchen en baden

badkuip.jpg

Een natuurlijk laagje vet beschermt de huid. Wanneer u zich wast, spoelt het water dit laagje weg. Water droogt de huid dus uit. Lang en vaak douchen (of in bad zitten) droogt de huid uit. Dagelijks douchen is af te raden.

Ook geldt: hoe warmer het water, hoe groter het uitdrogende effect. U kunt dus beter kort douchen met lauw water, dan een lange, hete douche nemen. Lauw water betekent overigens: niet warmer dan 30°C. Dat is kouder dan wat misschien op de huid ‘lauw' aanvoelt, omdat het lichaam 37°C is. U kunt een gewone badthermometer gebruiken om de temperatuur te controleren.

Ook is het belangrijk een geschikt doucheproduct te gebruiken (zie hierna) en de huid direct in te vetten na het douchen.

Bad- en doucheproducten

Veel mensen gebruiken bad- en doucheproducten om zich te wassen. Mensen met een gevoelige huid doen er goed aan, deze zorgvuldig te kiezen.

Zeepproducten

Zeep versterkt de uitdrogende werking van water. Denk hierbij niet alleen aan handzeep. Nagenoeg alle zeepproducten, dus ook douche- en badschuim, bevatten bestanddelen die lichaamsvet aan de huid onttrekken. Bovendien zijn deze producten vaak geparfumeerd. Een gevoelige huid reageert meestal slecht op parfum.

Producten met een neutrale pH-waarde

Gewone zeep is niet geschikt voor een gevoelige huid. U kunt zich zonder zeep wassen, alleen met water, of een product kiezen die minder schadelijk is voor de huid. Er zijn douche- en badproducten met een zuurgraad - pH-waarde - die dichtbij de natuurlijke zuurgraad van de huid ligt. De beschermende laag van de huid, de zuurmantel, heeft een pH-waarde van 5,5. Een product met een pH-waarde van 5,5 wordt pH-neutraal genoemd: het heeft dezelfde zuurgraad als de huid.

Producten met een lage pH-waarde

Er zijn ook producten met een lagere zuurgraad: deze zijn vooral geschikt om de verstoorde zuurmantel van de huid te helpen herstellen, bijvoorbeeld bij een vette huid die gevoelig is voor ontstekingen en puistjes.

Badolie

Als u in bad gaat, kunt u badolie gebruiken. Dit is beter dan zeep of een schuimbad: deze drogen de huid meer uit. De olie laat een beschermend vetlaagje op de huid achter. Dat betekent dat u zich beter niet onder de douche kunt afspoelen na het bad: dan spoelt u het beschermlaagje weer weg. Er zijn overigens speciale doucheoliën verkrijgbaar.

Pas ook op dat niet alle olie in de handdoek verdwijnt wanneer u zich afdroogt. U kunt zich beter droog deppen.

Bij het kiezen van een geschikte badolie kunt u aan de volgende dingen denken:

  • Let op of een olie parfum bevat: dat kan huidirritatie geven.
  • Koop zo mogelijk eerst een kleine flacon olie: zo kunt u eerst uitproberen welke badolie voor u het beste werkt.
  • Medicinale badolie blijft niet op de wateroppervlakte liggen maar lost op in het water. Sommige mensen hebben hier goede ervaringen mee.

Badolie laat een vetlaagje achter in het bad. Dit maakt het bad glad: pas op dat u niet uitglijdt. Het maakt ook dat vuil makkelijker achterblijft. Wanneer u het bad met reinigingsmiddelen schoonmaakt, denkt u er dan aan om goed na te spoelen. Anders kunnen restjes schoonmaakmiddelen de huid irriteren bij een volgend bad.

Andere badproducten

Behalve badolie kunt u kiezen voor andere manieren om uw bad heilzaam te maken. Een zoutwaterbad kan gunstig zijn. U kunt hierbij gewoon keukenzout of zeezout gebruiken. Dode Zeezout is soms te koop bij de natuurwinkel. Rond 500 gram zout is voldoende voor een vol ligbad.

Sommige mensen geven aan baat te hebben bij een zemelenbad. U kunt 500 gram zemelen toevoegen aan een vol ligbad. Er zijn ook badproducten met zemelen te koop bij de drogist.

Afdrogen

Wanneer u zich heeft gewassen kunt u de huid beter droog deppen dan wrijven. Droogwrijven kan de huid warm maken waardoor u jeuk kunt krijgen. Wanneer u badolie heeft gebruikt, voorkómt u door te deppen dat alle badolie in de handdoek terechtkomt.

Tips op een rij

Om uw huid te beschermen kunt u aan een aantal dingen denken:

  • minder vaak douchen of in bad zitten
  • niet te lang douchen of in bad zitten
  • lauw water (niet warmer dan 30°C) gebruiken
  • olie aan het badwater toevoegen (en niet afspoelen na het bad)
  • de huid droog deppen in plaats van wrijven met een handdoek
  • de huid na het wassen insmeren met een zalf of vette crème