Stoppen met roken
Waarom stoppen?
Stoppen met roken is aan iedereen aan te raden. De redenen hiervoor zult u waarschijnlijk al kennen:
- U bent minder snel verkouden of ziek.
- Uw tabaksrook vormt geen risico meer voor de mensen om u heen.
- Uw conditie verbetert.
- U voelt zich fitter en gezonder.
- U bespaart geld.
- U gaat er beter uitzien.
- Uw kleding ruikt niet meer rokerig.
- Uw smaak- en reukvermogen verbeteren.
- Uw huis is schoner.
- U hoeft minder vaak uw plafonds te witten, te behangen en de gordijnen te wassen.
- U hoeft niet meer steeds aan roken te denken, ook niet onder werktijd of tijdens een lange vliegreis.
Ernstige aandoeningen
Hoe langer u rookt, des te groter de kans op ernstige aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten of longkanker. Elk uur sterven in Nederland twee tot drie mensen aan de gevolgen van roken.
Roken en psoriasis
Voor sommige mensen is roken nóg ongezonder dan voor anderen. Dat geldt voor mensen met diabetes, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol en overgewicht, maar ook voor mensen met psoriasis. Uit onderzoek is gebleken dat er een verband is tussen psoriasis en roken. Vooral bij mensen met pustuleuze psoriasis aan de handen en voeten (psoriasis pustolosa palmo-plantaris), is dit verband duidelijk. Als u stopt met roken, heeft u kans dat de aandoening beter gaat verlopen.
Verslaving en gewoonte
Veel mensen die roken kunnen zich een leven zonder sigaretten nauwelijks voorstellen. Dit komt omdat de nicotine in sigaretten verslavend is: u heeft deze stof steeds opnieuw nodig. Daarnaast is het roken verbonden met allerlei dagelijkse handelingen. U rookt een sigaret bij de koffie, na het eten, gezellig bij een glaasje wijn enzovoort. Zulke alledaagse gewoonten zijn moeilijk te veranderen.
Mislukte pogingen
Misschien bent u al een keer gestopt en vervolgens toch weer begonnen. Veel pogingen om te stoppen mislukken. Ook daardoor lijkt het bijna onmogelijk om met roken te stoppen. Overigens zijn mislukte stoppogingen vaak erg nuttig: u leert zo precies wat voor u de moeilijke momenten zijn.
Elk jaar stoppen zo'n honderdduizend mensen met roken
Stoppen met roken is misschien zelfs makkelijker dan u denkt. Veel ex-rokers zeggen dat het stoppen meeviel. U zult waarschijnlijk een paar weken lang af en toe sterk naar een sigaret verlangen. En ook na die eerste weken zal het verlangen naar een sigaret nog wel eens de kop opsteken. Maar na een maand merkt u dat het stoppen al een stuk makkelijker gaat. U heeft minder vaak moeilijke momenten. De lichamelijke voordelen merkt u al snel. Na acht uur is de hoeveelheid zuurstof in het bloed weer normaal. Na twee dagen is uw smaak- en reukvermogen al aanzienlijk verbeterd. Ook krijgt u een gezondere kleur in uw gezicht en voelen uw handen en voeten warmer aan.
Als het stoppen echt is gelukt, is vrijwel iedereen erg opgelucht. Bijna iedereen die al een tijd rookt heeft er spijt van ooit te zijn begonnen met roken. Maar er is niemand die spijt heeft met roken gestopt te zijn.
Een goede aanpak
Roken is een verslaving. Op eigen kracht een verslaving doorbreken is veel moeilijker dan dit doen met ondersteuning. Ondersteuning is daarom een belangrijk onderdeel van het stopproces.
Er is veel ondersteuning beschikbaar. U kunt denken aan begeleiding, aan hulpmiddelen zoals nicotinevervangende middelen, of aan een combinatie van deze twee (een combinatie heeft het grootste effect). Een goede eerste stap is om hulp te vragen aan uw huisarts. De huisartsen bieden - vaak samen met de praktijkondersteuner - een eenvoudig programma aan, waarbij u wordt gesteund om met roken te stoppen. U kunt ook meedoen aan de groepstraining ‘Pakje Kans' van de thuiszorgorganisatie of de GGD in uw woonplaats. Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met de Roken-Infolijn: 0900 - 19 95, www.rokeninfo.nl.
Zoek ondersteuning bij uw omgeving
Natuurlijk is ook de steun van familie en vrienden belangrijk. Vertel uw vrienden en familie dat u gaat stoppen. Vertel het vooral aan mensen van wie u weet dat ze u met raad en daad kunnen ondersteunen. Mensen van wie u weet dat ze u in de verleiding kunnen brengen weer te gaan roken, kunt u in die eerste periode beter vermijden.
Als uw partner rookt, is het aan te raden om samen te stoppen. Dat kan het voor beiden makkelijker maken. Bovendien: als u stopt terwijl uw partner blijft roken, blijft u ongezonde rook inademen. Dit meeroken is schadelijk voor uw gezondheid: de kans op bepaalde aandoeningen, zoals COPD of kanker neemt hierdoor toe. Uw partner moet natuurlijk wel zelf achter het stoppen staan. Probeer daarom samen na te denken over de voor- en nadelen van het stoppen. Zet deze bijvoorbeeld in een ‘weegschaal' (zie hierboven).