Kan ik blijven werken?
De meeste mensen werken 'gewoon' door, ondanks hun klachten. Soms lukt dit niet.
Gewoon blijven werken
Rugpijn is op zichzelf geen reden om te stoppen met werken. Veel mensen met rugklachten blijven gewoon werken, al dan niet met wat aanpassingen.
Kort ziekteverzuim
Rugklachten kunnen een reden zijn dat mensen een tijd niet werken. Dit ziekteverzuim is meestal van korte duur. Mensen met rugklachten krijgen het advies zo actief mogelijk te blijven en dus ook om zo snel mogelijk weer te gaan werken. Hierdoor blijft het ziekteverzuim meestal beperkt tot enkele dagen of (hooguit) een paar weken.
Naar uw huisarts
Als uw klachten u belemmeren in uw werk of misschien zelfs werken voor u onmogelijk maken, ga dan naar uw huisarts. Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt zeker ook voor aan het werk blijven. Samen met u kijkt uw huisarts wat er nodig is om aan het werk te blijven of weer te kunnen werken. Het kan zijn dat u oefeningen krijgt voor uw rug en eventueel medicijnen (pijnstillers). De oefeningen en een actieve leefstijl helpen om weer aan het werk te kunnen.
Als de klachten blijven, verwijst de huisarts u door naar de bedrijfsarts. U kunt ook zelf besluiten in gesprek te gaan met uw werkgever. Vaak kunt u met hem of haar voldoende afspraken maken. Wanneer dit niet lukt is, kan de bedrijfsarts u en uw werkgever verder adviseren. Voor een gesprek met de bedrijfsarts is het niet nodig ziek gemeld te zijn.
Rugpijn en arbeidsongeschiktheid?
Arbeidsongeschiktheid door rugpijn komt niet veel voor. Verreweg de meeste mensen met rugklachten zijn binnen korte tijd weer aan het werk.
Chronische rugklachten
Bij chronische rugklachten ligt het anders. Chronische rugklachten zijn een veel voorkomende reden dat mensen helemaal niet meer (of niet volledig) werken. Langdurige uitval kan veel negatieve gevolgen hebben. U kunt uw werk verliezen en afhankelijk worden van een uitkering. Het is daarom aan te raden langdurige uitval te voorkómen door zo snel mogelijk stap voor stap weer aan het werk te gaan. De gevolgen van arbeidsongeschiktheid worden verderop besproken.
Een goede aanpak is het halve werk
De kans dat u zonder bijzondere problemen weer volledig kunt gaan werken, is het grootst bij de juiste aanpak. Voor rugpijn betekent dit: geleidelijk, maar wel zo snel mogelijk uw activiteiten opbouwen, eventueel in combinatie met pijnstillers. Uw huisarts, fysiotherapeut of oefentherapeut kan u hierbij begeleiden, maar uw inzet is onmisbaar.
Wat heeft u nodig?
De behandeling van uw rugpklachten vraagt dus om een goede aanpak. Wanneer u wilt blijven werken, komen er meer zaken bij kijken. Door die zaken op een rijtje te zetten – zelfmanagement -, weet u precies wat u nodig heeft en kunt u meedenken over oplossingen. Bijvoorbeeld:
- Tijd voor bezoek aan een fysiotherapeut
- De mogelijkheid om oefeningen te doen/te bewegen bij een zittend beroep
- De mogelijkheid om te rusten bij een lichamelijk inspannend beroep
- Steun en begrip van uw leidinggevende en collega’s
- Aanpassing van de werkomstandigheden, zoals een andere bureaustoel
- Aanpassing van uw werktijd
- Aanpassing van de werkdruk
- De mogelijkheid om thuis te werken
- Nadenken over de vraag of u uw werk over langere tijd nog kunt doen. En wat daar voor nodig is. Er zijn hiervoor speciale online scans en tools beschikbaar.
- Regelmatig met uw werkgever spreken over uw loopbaan (zit u nog op de juiste plek?).
- Wanneer nodig: aanpassingen in uw leefstijl. Soms kan uw werkgever u daarbij helpen, zoals met een cursus stoppen met roken. Of een training 'omgaan met stress'.