Praktische vragen
Elke dag zijn er praktische vragen
Bij elke maaltijd stelt u zich waarschijnlijk een aantal praktische vragen. Kan ik dit wel of niet eten? Hoe maak ik dit gerecht lekker zonder dat ene ingrediënt? Maar ook: hoe kom ik er in een restaurant achter of ik een bepaald gerecht kan eten of niet? En: eet ik eigenlijk nog wel gezond, nu ik zoveel dingen niet meer eet?
Zorg voor goede informatie
Hier vindt u een aantal praktische tips. Daarmee komt u een heel eind, maar waarschijnlijk zullen niet al uw vragen beantwoord worden. Gelukkig is er meer informatie te vinden over voedingsmiddelen.
- Stichting Voedselallergie geeft vier keer per jaar het blad Allergie & Voeding uit. Hierin vindt u tal van wetenswaardigheden over eten en drinken: wetenschappelijke informatie, ontwikkelingen, achtergronden, voeding, aangepaste recepten en ervaringsverhalen.
- Van dezelfde stichting zijn brochures met praktische tips verkrijgbaar, onder andere over voedselallergie in het algemeen preventie, voedselprovocatie, anafylaxie, voedselallergie en school, eczeem, koemelkallergie en vakantie. Op de website (www.voedselallergie.nl) staat ook veel informatie. Via deze site kunt u ook persoonlijke vragen stellen.
- Een rijke bron van informatie is het Voedingscentrum, dankzij de informatieve website www.voedingscentrum.nl.
"Het beste wapen tegen mijn voedselallergie is kennis, informatie. Weten wat je eet, weten wat er in voeding zit, weten hoe je eten kunt bereiden. Weten ook hoe je er in een restaurant achterkomt hoe ze een gerecht maken, welke ingrediënten ze gebruiken. Het prettige van kennis is dat je er zekerder van wordt. Je bent niet meer zo bang dat het verkeerd kan gaan. Dat is voor mij heel belangrijk geweest om met mijn allergie om te leren gaan... In het begin heb ik de Stichting VoedselAllergie echt suf gebeld met allerlei vragen. En hun kookboek ken ik uit m'n hoofd. Ik bel nog steeds wel eens, maar lang niet meer zo vaak... Overigens moet je wel oppassen. Er wordt veel onzin beweerd over voedselallergie en -intolerantie. Niet alle kennis is betrouwbaar, dat heb ik helaas aan den lijve ondervonden..."