Psoriasis in het kort

Psoriasis is een huidaandoening, waarbij verdikte, rode, schilferende plekken op de huid ontstaan. Er bestaat geen behandeling om psoriasis te genezen. Wel zijn de klachten goed te behandelen.

Psoriasis is een schilferende huidaandoening

2006_03_ss19_074.jpg

Psoriasis is een aandoening van de huid. Karakteristiek voor psoriasis zijn rode, scherp begrensde plekken op de huid, bedekt met schilfers.

Wat gebeurt er met de huid?

Onze huid vernieuwt zich de hele tijd. Oude huidcellen worden aan de buitenkant losgelaten en daaronder groeien weer nieuwe huidcellen aan. Dit is normaal. Bij psoriasis is de huidvernieuwing op bepaalde plekken als het ware op hol geslagen. De nieuwe huidcellen ontwikkelen zich razendsnel, waardoor er te veel huidcellen ontstaan. De te veel aangemaakte huidcellen worden niet voldoende afgestoten, waardoor plakken huid met een dikke laag onrijpe huidcellen ontstaan die moeilijk afschilferen.

Andere klachten

Naast huidklachten hebben mensen met psoriasis vaak andere lichamelijke klachten, zoals een verhoogd cholesterol, overgewicht en klachten aan de gewrichten.

Wie krijgt psoriasis?

Ongeveer twee procent van de Nederlandse bevolking heeft psoriasis. Dat zijn ongeveer 350.000 mensen. Bij de meeste mensen ontstaan slechts enkele plekken waar ze niet zo veel last van hebben. Het andere deel heeft last van ernstige psoriasis, met plekken over het hele lichaam, en hebben daar veel last van in het dagelijks leven.

Psoriasis blijkt vaker voor te komen bij mensen met een blanke huidskleur en zelden bij mensen van het mongoloïde ras (Azië) en indianen (Verenigde Staten).

De eerste tekenen van psoriasis ontstaan meestal tussen de 15 en 25 jaar. Meestal beginnen de klachten aan het begin van de puberteit, maar psoriasis kan zich op iedere leeftijd voordoen.

Psoriasis is een chronische aandoening

Psoriasisklachten komen en gaan, maar ze verdwijnen bijna nooit voorgoed. Daarom noemen artsen het een chronische aandoening.

Niet te genezen, wel te behandelen

Er zijn tot nu toe geen behandelingen die psoriasis genezen. U kunt de klachten bestrijden, en er zelfs lange tijd geen last van hebben, maar de psoriasis zelf zal niet verdwijnen. De klachten kunnen altijd weer terugkeren. Gelukkig zijn er veel behandelingen die goed werken tegen de verschijnselen van psoriasis. U kunt ook zelf veel doen om verergeringen te voorkómen.

"Toen ik de diagnose psoriasis kreeg, schrok ik ontzettend. Mijn moeder heeft psoriasis en van mijn jeugd herinner ik mij dat als iets engs. Wij kinderen mochten haar niet aanraken als ze plekken had: zij was bang dat wij het ook zouden krijgen, denk ik. Met mijn eigen psoriasis viel het uiteindelijk mee. Ik krijg af en toe plekken, vooral op mijn ellebogen, maar veel minder dan mijn moeder - en met een zalfje zijn ze meestal snel weer weg. Ik weet nu ook dat het niet gevaarlijk of besmettelijk is. Soms betrap ik mezelf erop dat ik het een beetje vies vind, maar mijn kinderen hebben daar gelukkig geen last van. Laatst zei mijn kleinste: "Mag ik je zilvervisjes aaien, mam?'...Dat is toch schattig? Heel anders dan bij mijn moeder!"

Verloop van psoriasis

Verergeringen en verbeteringen

Psoriasis kent periodes van verergering en verbetering van de klachten. De ernst van de psoriasisklachten kan dus wisselen.

Onvoorspelbaar

Psoriasis verloopt bij iedereen net even anders. De klachten zijn vaak onvoorspelbaar. Soms heeft u lange periodes nauwelijks last van psoriasis en dan laait het weer op. Psoriasis heeft geen algemeen patroon. Wel kunnen factoren in uw leven invloed hebben op de klachten. Door deze factoren te leren herkennen, kunt u iets meer grip krijgen op uw aandoening.

Misverstanden over psoriasis

Niet iedereen weet precies wat psoriasis inhoudt. Wij noemen hier een paar zaken waarover vaak misvattingen bestaan.

Psoriasis is niet besmettelijk

Er zijn mensen die denken dat psoriasis besmettelijk is. Dat is onzin. U kunt psoriasis niet oplopen door huidcontact.

Psoriasis is niet ‘vies'

Veel mensen vinden psoriasis vies. De roodheid en de schilfers hebben echter te maken met een versnelde vernieuwing van de huidcellen. De plekken ontstaan dus ‘van binnenuit'. Psoriasis heeft niets te maken met vuil op de huid of persoonlijke hygiëne.

Psoriasis betekent niet voor iedereen hetzelfde

U kunt psoriasis zien als een verzamelnaam voor een groep aandoeningen. Er zijn veel vormen van psoriasis. De ernst, de uitgebreidheid en het verloop zijn bij iedereen verschillend. De gevolgen van psoriasis liggen daarom voor iedereen anders.