Behandelen van psoriasis

Psoriasis is niet te genezen. Er zijn wel behandelingen mogelijk die de klachten (tijdelijk) verminderen.

Wat is er aan psoriasis te doen?

2005_04_ss3-204.jpgEr bestaat tot nu toe geen behandeling die psoriasis geneest. Toch kan er heel wat tegen de symptomen van psoriasis worden gedaan. De klachten verbeteren bijna altijd door een behandeling, of ze verdwijnen volledig. Na afloop van de behandeling komen ze over het algemeen (na een tijdje) terug.

Wie behandelt u?

In de meeste gevallen zal de huisarts een behandeling voorschrijven. In bepaalde situaties verwijst hij of zij door naar een specialist.

U kunt ook zelf een aantal dingen doen om uw klachten te verlichten. Zelfzorg komt elders uitvoerig aan bod.

De huisarts

De huisarts geeft de lokale behandelingen aan mensen met psoriasis. De behandeling wordt in overleg met u bepaald.

De dermatoloog (huidarts) of verpleegkundig specialist

Soms verwijst de huisarts u door naar een huidspecialist: een dermatoloog. Dit gebeurt bij ongeveer een kwart van de mensen met psoriasis die bij de huisarts komen. Het kan zijn dat u onder behandeling komt van de verpleegkundig specialist. Hij of zij is gespecialiseerd in de behandeling van psoriasis en mag bepaalde taken van de arts overnemen.

De reumatoloog

Wanneer u artritis psoriatica heeft, zult u niet alleen door een dermatoloog maar ook door een reumatoloog worden behandeld.

Wel of niet behandelen?

Psoriasis is niet besmettelijk en niet levensbedreigend. Behandelen is daarom niet altijd strikt noodzakelijk. U bepaalt zelf of een behandeling voor u (en uw gezin) aanvaardbaar is en hoeveel tijd u eraan wilt besteden. De behandeling is afhankelijk van uw klachten, de uitgebreidheid van de plekken en hoeveel last u ervan heeft. Iedereen heeft zijn eigen psoriasis, zegt men wel eens.

Bepaalde vormen van psoriasis, zoals psoriasis op handen en voeten, zullen bijna altijd behandeld worden omdat deze hinderlijk zijn. In andere gevallen hangt het vooral af van wat u wilt. Soms kunt u volstaan met een goede verzorging van uw huid met neutrale zalven en crèmes. De huisarts informeert u over de mogelijkheden zodat u - in overleg met uw arts - een beslissing kunt nemen. omdat psoriasis chronisch is, krijgt u vaak uw leven lang begeleiding van de arts.

De redenen om wel of niet te behandelen zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Wij noemen hier een aantal algemene overwegingen.

Redenen om wel te behandelen:

  • Sociale klachten: de psoriasis beperkt u in uw dagelijks leven. U schaamt zich voor de plekken en de schilfers, vermijdt sporten en zwemmen, durft niet naar de kapper, u trekt zich terug...
  • Lichamelijk ongemak: u heeft last van jeuk, pijn of vermoeidheid.
  • De psoriasis is uitgebreid: een groot deel van het lichaam is aangedaan.
  • De psoriasis zit op vervelende plekken: uw handen of voeten, in huidplooien enzovoort. Psoriasis bij de geslachtsorganen (anogenitale psoriasis) beïnvloedt het seksleven.

Redenen om niet te behandelen:

  • U heeft geen of niet veel last van de plekken.
  • De medicijnen kunnen bijwerkingen hebben die ernstiger zijn dan de klachten.
  • De klachten kunnen vanzelf verminderen, bijvoorbeeld omdat u minder stress heeft.

"Toen ik de diagnose psoriasis kreeg, was mijn eerste vraag: hoe kom ik ervan af? Inmiddels heb ik me erbij neergelegd dat psoriasis niet te genezen is. Nog niet! Maar ik blijf wel van alles proberen: als een middel niet meer helpt, vraag ik mijn huisarts om iets anders, want er komen steeds nieuwe en betere middelen op de markt. Er wordt zo veel onderzoek gedaan, wacht maar af..."