Voedselovergevoeligheid

Voedselovergevoeligheid is een verzamelnaam voor klachten die u kunt krijgen door voedingsmiddelen. De bekendste vormen van voedselovergevoeligheid zijn voedselallergie en voedselintolerantie.

Overkoepelende term

2006_03_ss19_046.jpg‘Voedselovergevoeligheid' is een algemene term voor het niet verdragen van voedsel. ‘Niet verdragen' betekent dat u klachten krijgt door het eten van bepaald voedsel, om welke reden dan ook.

Allergisch

Als het afweersysteem erbij betrokken is, gaat het om allergische voedselovergevoeligheid oftewel: voedselallergie.

Er zijn verschillende soorten allergische reacties: het lichaam heeft meerdere manieren om schadelijke indringers aan te pakken.

Niet-allergisch

Als het afweersysteem er niet bij betrokken is, gaat het om niet-allergische voedselovergevoeligheid. Voedselintolerantie valt hieronder, maar ook voedselvergiftiging en voedselaversie vallen onder deze term.

Voedselaversie is weerzin tegen een bepaald soort voedsel door een (onbewuste) psychische oorzaak. Veel voorkomende klachten zijn misselijkheid en overgeven. Als iemand met voedselaversie bepaalde voeding ongemerkt eet (bijvoorbeeld in capsules of gemalen in een saus met een andere overheersende smaak), dan ontstaan er geen klachten.