Etentjes thuis en buiten de deur

Als u zelf kookt kunt u gebruik maken van de informatie op de etiketten. Als u bij anderen of in een restaurant eet, is het lastiger om na te gaan wat u precies op uw bord krijgt.

Thuis eten

pasta-tomaat.jpgWanneer u thuis eet is het niet zo moeilijk om gerechten te eten die geschikt, verantwoord en lekker zijn. U weet immers precies hoe u een gerecht bereidt. Maar: u moet wel weten wat u wel en niet kunt eten. Dat maakt het alweer wat moeilijker, zeker als u voor veel verschillende voedingsmiddelen allergisch bent.

Lees altijd het etiket

Let op: producten veranderen nogal eens van samenstelling. Het kan dus gebeuren dat een product ineens niet meer geschikt voor u is. Lees daarom ook altijd het etiket.

Het etiket moet alle ingrediënten vermelden die in de receptuur zitten. Bij voorverpakte producten moet de verpakking informatie geven over de eventuele aanwezigheid van allergenen. De Europese Commissie heeft bepaald welke allergenen in ieder geval vermeld moeten worden. Dit zijn: glutenbevattende granen, ei, vis, pinda, noten, soja, melk, schaaldieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet, weekdieren en lupine.

Zorg voor actuele informatie

Met behulp van uw kennis over ‘verboden voedingsmiddelen' kunt u zonder zorgen van een zelfbereide maaltijd genieten. Om inspiratie op te doen voor gerechten kunt u gebruik maken van speciale kookboeken voor mensen met allergie. Raadpleeg voor betrouwbare informatie Stichting VoedselAllergie of het Voedingscentrum.  

Etentjes bij vrienden of familie

Als u gaat eten bij familie of vrienden ligt het iets moeilijker: u kookt dan niet zelf. Leg van tevoren duidelijk uit wat voedselallergie is, en wat de gevolgen kunnen zijn. Zeker als degene die kookt niet veel weet over voedselallergie, zal hij of zij zich niet realiseren dat ook een zeer kleine hoeveelheid van een voedingsmiddel bij u voor grote problemen kan zorgen. Geef vooral ook aan wat u wel kunt eten.

Andere oplossingen

Wanneer u een etentje bij vrienden of familie heeft raden wij aan van tevoren bij uw gastheer of gastvrouw te informeren wat het menu zal zijn en wat er bij de bereiding wordt gebruikt. Waarschijnlijk zult u een beetje moeten doorvragen om erachter te komen welke ingrediënten een gerecht precies bevat. Op basis daarvan kunt u op uw gemak bekijken wat u mee kunt eten. Daarnaast kunt u overleggen met degene die kookt wat er eventueel voor u apart gemaakt kan worden of wat u zelf mee zult nemen.

Neem de auto-injector of andere medicijnen altijd mee

Als u al eens een anafylactische shock heeft meegemaakt, of als dit in de toekomst zou kunnen gebeuren, moet u beschikken over een auto-injector met epinefrine (= adrenaline). Hiermee kunt u meteen ingrijpen als er een anafylactische shock (al dan niet met glottisoedeem) optreedt.

Er zijn ook andere medicijnen die de klachten kunnen onderdrukken. Zorg dat u deze bij u heeft.

Uit eten gaan

Uit eten gaan is op zich goed mogelijk. Voorwaarde is wel dat u precies weet wat u te eten krijgt - en dat is soms lastig. Lang niet alle koks weten precies welke ingrediënten hun gerechten bevatten, alleen al omdat er in vrijwel alle restaurants veel kant-en-klare halfproducten worden gebruikt, zoals bouillon of bepaalde bindmiddelen. Bovendien beseffen niet alle koks welke risico's u kunt lopen als u bepaalde voedingsmiddelen toch gebruikt.

Dit betekent niet dat uit eten gaan onmogelijk is. De volgende adviezen geven u misschien houvast:

  • zorg dat u goed weet - én kunt herkennen - welke voedingsmiddelen en dranken voor u verboden zijn
  • overleg vooraf met het restaurant wat het menu biedt en welke ingrediënten de gerechten precies bevatten; vraag daarbij door over kant-en-klare halfproducten en toevoegingen
  • overleg of menugerechten voor u kunnen worden aangepast of dat er speciaal voor u kan worden gekookt
  • bij een ernstige allergie kunt u vragen of het mogelijk is dat u zelf eten meebrengt en dat dit voor u wordt opgewarmd
  • blijf steeds opletten en neem bij twijfel geen risico

Stichting Voedselallergie heeft een brochure 'Koken voor een gast met voedselovergevoeligheid. Dit is een handleiding en tips voor de kok om veilig een maaltijd te serveren. Te bestellen in de webshop.

Stichting Voedselallergie heeft een speciaal ontwikkelde handleiding voor koks om veilig een maaltijd te bereiden: 'Koken voor een gast met voedselovergevoeligheid'. Te bestellen in de webshop. Zie www.voedselallergie.nl.

Voor hulp en informatie kunt u zelf onder meer terecht bij Stichting VoedselAllergie. Op de website (www.voedselallergie.nl) vindt u een overzicht van ‘allergievriendelijke' restaurants. Dit zijn restaurants die rekening houden met diëten. Het blad Allergie & Voeding van de stichting besteedt regelmatig aandacht aan deze restaurants.

Daarnaast kunt u bij de Stichting Voedsel Allergie een voedselovergevoeligheidspas (VO-pas) laten maken. Deze pas bevat alle informatie over uw allergie. Deze pas kunt u in het restaurant laten zien. U bent er dan zeker van dat alle informatie juist wordt overgebracht aan de kok. Ook is er een kookgids voor de horeca, aangepast aan de allergenen zoals deze verplicht op het etiket moeten worden vermeld.

Neem voorzorgsmaatregelen

Ondanks alle voorbereidingen kan het mis gaan. Daarom geldt ook hier: neem een auto-injector met epinefrine (= adrenaline) of andere medicijnen mee.

"Ik dacht dat ik het allemaal goed had geregeld. Ik had zelf met de kok gesproken en afspraken gemaakt. Hij leek me echt betrouwbaar, dus ik was niet bang. En toch ging het mis... Later bleek wat er was gebeurd. Bij het maken van de salade waren er toch noten overheen gedaan. Je moet je voorstellen dat ze in een keuken onder flinke druk werken en zwaar leunen op gewoonten - en hup, dan gaan die noten er toch overheen. Op zich was dat geen probleem: ik zou die noten hebben gezien en om een andere salade hebben gevraagd. Maar dat gebeurde niet. Het werd in de keuken ontdekt en de noten werden uit de salade gevist. En dat was een verkeerde beslissing, want kennelijk is er toch iets in de salade achtergebleven... Ik laat me niet weerhouden om uit eten te gaan. Dat vind ik te leuk, te lekker... Maar ik ben wel altijd goed voorbereid, onder andere met een auto-injector..."