Onderwerpen

Misschien wilt u zelf informatie over ADHD verzamelen. Hieronder vindt u een overzicht van onderwerpen waar u zich op kunt richten.

Als u zelf informatie wilt verzamelen

Misverstanden

mri-scan.jpgOver ADHD bestaan veel misverstanden: ADHD zou een excuus zijn voor ongewenst gedrag of het resultaat van een slechte opvoeding, mensen met ADHD zouden 'wel kunnen maar niet willen' enzovoort. Door over dit soort dingen te lezen, weet u beter hoe u moet reageren als u met zo'n misverstand te maken krijgt.

ADHD

  • Met ADHD wordt een combinatie van gedragskenmerken bedoeld: snel afleidbaar, hyperactief, onnadenkend . Dit gedrag komt in wisselende mate voor. Vaak is het drukke gedrag het meest opvallend, soms juist de moeite met de aandacht.
  • Het gedrag heeft te maken met een andere (meestal tragere) ontwikkeling van bepaalde hersenfuncties, waardoor bepaalde vaardigheden minder goed zijn ontwikkeld: plannen, organiseren, zich concentreren, zich beheersen enzovoort. Omdat het gedrag samenhangt met een andere ontwikkeling van de hersenen, noemen medische wetenschappers ADHD een 'neurobiologische stoornis'.
  • ADHD heeft vaak te maken met een erfelijke aanleg. De kans dat een erfelijke aanleg daadwerkelijk tot ADHD leidt wordt groter als de moeder tijdens de zwangerschap rookt, alcohol drinkt of een hoge bloeddruk heeft, als het kind te vroeg wordt geboren of een licht geboortegewicht heeft.
  • ADHD gaat geregeld samen met andere aandoeningen, zoals angststoornissen, dyslexie, depressie of persoonlijkheidsstoornissen.

"Voor mij was het een opluchting te horen dat ADHD iets in je hersenen is. Het is dus niet mijn schuld dat ik ADHD heb, niet iets slechts of zwaks in mijn karakter of zo... Het is gewoon zoiets als reuma: ergens in je lichaam gaat iets mis en dat veroorzaakt klachten."

Gevolgen

ADHD heeft veel gevolgen, voor uzelf, maar ook voor uw omgeving. In het gezin ontstaan er geregeld spanningen en een negatieve sfeer. Veel kinderen met ADHD worden onzeker van de negatieve reacties die ze krijgen. Mede door dit gebrek aan zelfvertrouwen lopen ze vaak een ontwikkelingsachterstand op, die ook in het latere leven een hindernis blijft. Veel volwassenen met ADHD hebben problemen in relaties (veel vrij korte relaties, problemen met seksualiteit) en met werken (conflicten, ontslag, wisselende banen).

"Problemen, problemen... Het gaat altijd maar over problemen. Soms word ik daar moe van. Waar gaat het in het leven om? Volgens mij dat je het beste uit jezelf haalt. Dat geldt voor iedereen, ook voor mij. Het zou een verademing zijn als ik een keer op die manier werd benaderd in plaats van iemand die alleen maar problemen veroorzaakt..."

Invloed van de omgeving

De omgeving heeft veel invloed op het verloop van ADHD. Een drukke, chaotische omgeving kan de ADHD naar buiten laten komen en een negatieve sfeer maakt het ADHD-gedrag erger. Omgekeerd heeft een gestructureerde, bemoedigende omgeving juist een positieve invloed.

Beste aanpak

  • ADHD is niet te genezen maar wél te verhelpen: behandeling kan veel volwassenen helpen beter met hun ADHD-symptomen om te gaan.
  • Medicijnen hebben een positieve invloed op het ADHD-gedrag. Psychostimulantia hebben het beste resultaat, maar er zijn ook andere medicijnen.
  • Ook als de medicijnen erg goed werken, zijn er toch nog dingen die u zelf zal moeten verbeteren: denk maar aan het organiseren en structureren van alle dagelijkse activiteiten. Daar kan in de therapie aan gewerkt worden.
  • Met name de partners van mensen met ADHD hebben ook zelf steun nodig. Die steun is er in allerlei vormen. Belangrijk is onder meer het lotgenotencontact dat door de patiëntenorganisaties wordt georganiseerd.