Bijzondere vormen van hulp

Hier vindt u een beschrijving van andere vormen van hulp, waaronder dagbehandeling, verslavingszorg en schuldsanering.

Dagbehandeling

IQ_gww55667861GGZ-instellingen bieden dagbehandeling aan, onder meer voor mensen met ADHD. Dagbehandeling wil zeggen dat u een aantal dagen van de week overdag naar de GGZ-instelling gaat voor opvang, begeleiding en behandeling.

Verslavingszorg

Mensen met ADHD kampen nogal eens met een verslaving. Bij een ernstige verslaving komen ze bij de verslavingszorg terecht. Hiervan zijn verschillende vormen:

  • zelfhulpgroepen zoals Anonieme Alcoholisten, AA (010 - 243 01 75, www.aa-nederland.nl)
  • een regionale instelling voor verslavingszorg (soms: Consultatiebureau voor Alcohol en Drugs, CAD)
  • een kliniek voor verslavingszorg, waarvan er in Nederland ongeveer vijftien zijn
  • in verslaving gespecialiseerde vrijgevestigde psychotherapeuten en psychologen

Informatie over adressen vindt u bij de huisarts en de GGZ-instelling. Bij de AA kunt u zonder verwijzing terecht: kijk in het telefoonboek of de gemeentegids. Veel adressen zijn te vinden op internet, onder andere via www.hulpgids.nl.

De regionale instellingen voor verslavingszorg werken met telefonische aanmelding, waarna meestal een eerste gesprek volgt. Voor de klinieken is een verwijzing nodig van de huisarts, de GGZ-instelling of een vrijgevestigde psychiater. Voor een vrijgevestigde therapeut heeft u een verwijzing van de huisarts of de GGZ-instelling nodig.

Schuldsanering

Veel mensen met een verslaving aan drank of drugs krijgt geldproblemen. Verslaafden hebben doorgaans geen hoog inkomen, terwijl de drank of drugs wel veel geld kosten. Ze proberen hun geldproblemen op te lossen door spullen te verkopen, te lenen bij bekenden, schulden te maken, zelf te gaan dealen of te stelen. Dat is een doodlopende weg. Uiteindelijk ontstaan grote, onbetaalbare schulden.

Regelingen

Er zijn regelingen om grote, onbeheersbare schulden te 'saneren'. Soms neemt een Gemeentelijke Krediet Bank de schuld over. De bank betaalt dan de schuldeisers en u moet uw schuld aflossen aan de bank. Niet iedereen komt voor deze regeling in aanmerking. Als de schuld te hoog is in verhouding tot het inkomen, weigert de bank de schuld over te nemen.

In dat geval kunt u een beroep doen op de Wet schuldsanering natuurlijke personen (WSNP). Dat is een regeling voor mensen met erg grote schulden. De regeling is niet makkelijk, maar kan uiteindelijk wel leiden tot een schone lei.

De kern van de regeling is dat u zich drie jaar lang aan een door de rechter opgelegd saneringsplan moet houden: een plan waarmee u financieel orde op zaken stelt en uw schulden zoveel mogelijk afbetaalt, terwijl u al die tijd met een beperkt budget moet rondkomen. Daarna worden alle nog openstaande schulden kwijtgescholden, zodat u echt met een schone lei kunt beginnen. Voorwaarde is dat de rechter vertrouwen heeft dat u in de toekomst geen schulden meer zult maken.