Verder lezen over migraine
Onder andere: brochures, boeken, richtlijnen, websites en ervaringsverhalen.
Over migraine
Brochures
Hoofdpijnnet heeft een aantal uitgaven over migraine (en andere vormen van hoofdpijn).
- Migraine
- Hoofdpijn en migraine bij kinderen
- 40 vragen over hormonale hoofdpijn en hormonale migraine
- Hoofdpijnkalender
- Wegwijzer voor hoofdpijnpatiënten
U kunt deze uitgaven downloaden via de website van Hoofdpijnnet.
Overige uitgaven
- Over leven met chronische pijn. Brochure van Stichting Pijn – Hoop. Hierin vindt u informatie over hoe u kunt leren omgaan met chronische pijn in het dagelijks leven. U kunt de brochure bestellen via www.pijn-hoop.nl.
Boeken
- Leven met chronische hoofdpijn. Auteur: A.T. de Bruijn-Kofman. Bohn Stafleu van Loghem 2010. ISBN 978 903 138 28 28. Dit overzichtelijke boekje bevat een cd met ontspanningsoefeningen. Ook als digitaal boek verkrijgbaar.
- Veel gestelde vragen over hoofdpijn en migraine. Bohn Stafleu van Loghum, 2012. ISBN 9789031391943. Studieboek, geschreven door twee Nederlandse neurologen: E.G.M. Couturier en J. Carpay.
- Mijn hoofd en ik: omgaan met migraine. N. Russel. Poema pocket, 2009. ISBN 9789 0210 07625. Objectieve informatie van een ervaringsdeskundige, over medische inzichten, behandelmethoden, praktische leefregels en de beleving van migraine.
- De pijn de baas. F. Winter. Ruitenberg Boek, 2000. ISBN 9789055134113. In dit zelfhulpboek legt psycholoog Frits Winter uit wat u zelf kunt doen om beter met pijn om te gaan.
- Hoofdpijn, de meest gestelde vragen over hoofdpijnen helder en overzichtelijk beantwoord. R. Bremer en J. van Bohemen. Tirion, 1998. ISBN 9789051217919. Informatief boekje van televisiepersoonlijkheid Ria Bremer, in de stijl van haar programma 'Vinger aan de pols'.
- Zorgboek Pijn. Het Zorgboek Pijn geeft uitgebreide, praktische informatie over het leven met pijn. U kunt het bestellen bij uw apotheek of via www.bol.com.
Richtlijnen
Richtlijnen zijn aanwijzingen voor hulpverleners. Er staat bijvoorbeeld in welke onderzoeken nodig zijn en welke medicijnen voorgeschreven kunnen worden. Bij hoofdpijn wordt gebruikgemaakt van de volgende richtlijnen:
- NHG-standaard Hoofdpijn. Het Nederlands Huisartsen Genootschap maakt standaarden voor de diagnose en behandeling van aandoeningen, waaronder hoofdpijn. U kunt de standaard inzien via de website van NHG.
- NVN-Richtlijn (2017, Medicamenteuze behandeling van migraine, medicatieovergebruikshoofdpijn en spanningshoofdpijn) van de Nederlandse Vereniging Neurologie. Kijk op www.neurologie.nl.
- Richtlijn Mensen met migraine... aan het werk! Deze patiëntenversie van de richtlijn Migraine en werk geeft aan hoe de situatie van mensen met migraine op de werkvloer verbeterd kan worden.
Websites
- www.allesoverhoofdpijn.nl: op deze website van Hoofdpijnnet vindt u onder andere informatie over hoofdpijn en over medicijnen. Bovendien vindt u een overzicht van boeken en ander informatiemateriaal over hoofdpijn, en een overzicht van andere websites over hoofdpijn.
- www.allesoverhoofdpijn.nl/over-ons/over-migrainefonds/: op deze pagina van www.allesoverhoofdpijn.nl vindt u alle informatie omtrent migraine, gesteunde projecten en achtergrondinformatie.
- www.pijn.com: site van het Pijnkenniscentrum van het Academisch Ziekenhuis Maastricht. U vindt er onder meer informatie over (de behandeling van) hoofdpijn.
- www.pijnplatform.nl: website van het Platform Pijn en Pijnbestrijding. U vindt er algemene informatie over pijn, waaronder de digitale versie van het Pijnperiodiek. Verder vindt u er veel links naar verschillende organisaties die zich richten op pijn en pijnbestrijding.
- www.paramedisch.org: informatie over de paramedische beroepen, waaronder fysiotherapie en de oefentherapieën Mensendieck en Cesar. Er zijn links naar gespecialiseerde sites.
- www.thuisarts.nl: website van het Nederlands Huisartsen Genootschap met informatie over allerhande aandoeningen, waaronder migraine.
- www.apotheek.nl: website van de KNMP, bevat betrouwbare en begrijpelijke informatie over medicijnen.
- www.kopzorgen.nl: op deze website kunt u ervaringen uitwisselen met andere mensen met hoofdpijn.
- www.pijnpatientennaar1stem.nl: website van het Samenwerkingsverband Pijnpatientennaar1stem.nl waarin patiëntenorganisaties zich inzetten voor de verbetering van de pijnzorg in Nederland.