De 'basisoorzaak'

Over de oorzaak van voedselallergie is niet heel veel bekend. Wel bestaat er een aantal theorieën.

Over voedselovergevoeligheid is nog veel onduidelijk

2006_09_ss30-237.jpgWetenschappers weten nog niet zoveel over de oorzaak van allergische voedselovergevoeligheid. Hierover bestaan wel theorieën, maar veel wetenschappelijke bewijzen zijn er nog niet. Hier vindt u een kort overzicht van de belangrijkste theorieën.

Eiwitten

Bij voedselallergie (allergische voedselovergevoeligheid) spelen eiwitten een rol. U bent niet allergisch voor garnalen, maar voor een bepaald eiwit in deze garnalen. In bepaalde omstandigheden komen deze eiwitten in het lichaam terecht. Daar roepen ze bij sommige mensen een allergische of andere reactie op. Hieronder vindt u meer uitleg.

Verteren: het voedsel afbreken tot zeer kleine deeltjes

Alleen verteerd voedsel kan via de darmwand in het bloed komen. Verteren wil zeggen dat de voeding tot zeer kleine deeltjes wordt afgebroken. Deze kleinere deeltjes komen via de darmwand in het bloed. Via de bloedbaan kunnen ze in het hele lichaam komen en ons voeden.

De darmwand heeft dus een ‘zeeffunctie'. Alleen deeltjes die klein genoeg zijn kunnen de darm passeren en in het bloed komen.

Soms werkt de zeeffunctie niet goed

Ook eiwitten kunnen niet zonder meer via de darmwand worden opgenomen: ze zijn te groot. Met eiwitten is nog meer aan de hand: het afweersysteem moet beoordelen of ze ‘goedaardig' of ‘kwaadaardig' zijn. ‘Goedaardig' wil zeggen: afkomstig van voedsel of van ‘goede' bacteriën. ‘Kwaadaardig' betekent: afkomstig van bacteriën of virussen die een infectie kunnen veroorzaken. Daarom worden regelmatig eiwitmoleculen via speciale cellen naar binnen gehaald om ze te laten beoordelen door de afweercellen.

Soms is de darm gemakkelijker doorlaatbaar voor eiwitten. Dat kan het geval zijn als de darm ontstoken is. Het gebeurt ook bij jonge zuigelingen, omdat bij hen het afweersysteem nog niet zo efficiënt werkt.

In deze gevallen komen er dus meer eiwitten in het lichaam. Dit hoeft niet erg te zijn: bij de meeste mensen geeft dit niet of nauwelijks een reactie. Maar als u aanleg heeft voor voedselallergie kunt u wél reageren.

De rol van de huid

Ook de huid kan een rol spelen bij het ontstaan van allergie. Bij sommige vormen van allergie laat de huid allergenen door, zoals bij constitutioneel eczeem of ichthyosis vulgaris (een droge, schilferige huid).

De huid houdt vocht vast met behulp van huidvetten. Mensen met eczeem hebben minder huidvetten, waardoor hun huid uitdroogt. Hierdoor kunnen irriterende stoffen, zoals zeep, makkelijker binnendringen. Soms ontbreekt ook het eiwit filaggrine in de huid, zoals bij ichthyosis vulgaris. Dit eiwit zorgt ervoor dat het bovenste laagje van de huid (hoornlaag) water vasthoudt. Zonder dit eiwit zal de huid nog meer gaan uitdrogen, schilferen en jeuken.