Informatie over medicijnen

Kennis over medicijnen helpt om het gebruik ervan vol te houden. Zorg daarom dat u weet hoe het ongeveer werkt, wat u ervan mag verwachten en welke bijwerkingen er kunnen zijn.

Weten wat u gebruikt

IS_035.jpgMeestal spelen medicijnen een hoofdrol in de behandeling van ADHD. Vaak moeten ze lange tijd worden gebruikt, soms levenslang, omdat ze alleen de symptomen bestrijden - niet de ADHD zelf. Goed omgaan met medicijnen is dus belangrijk voor mensen met ADHD. Dat betekent onder meer dat u het een en ander weet over uw medicijnen.

Hieronder vindt u algemene informatie over medicijnen. Elders geven we informatie per medicijn. We geven ook informatie over het omgaan met medicijnen, zoals het volhouden om ze volgens voorschrift te gebruiken.

Zie www.apotheek.nl

Kennis op het gebied van medicijnen kan snel veranderen. Kijk voor de laatste informatie over uw medicijnen op www.apotheek.nl.

Algemene informatie

Stof- en merknaam

Medicijnen hebben altijd meerdere namen: een stofnaam en één of meerdere merknamen. De stofnaam is die van de werkzame stof. De merknaam is de verkoopnaam, dus de naam die de fabrikant aan het medicijn geeft. Omdat verschillende fabrikanten medicijnen mogen maken die dezelfde werkzame stof bevatten, kan een medicijn onder verschillende namen voorkomen. Vaak is bovendien een merkloze versie verkrijgbaar: stof- en merknaam zijn dan hetzelfde.

De werkzame stof methylfenidaat is onder verschillende merknamen verkrijgbaar. Bovendien is er een merkloze versie. Dat schrijven we als volgt op: methylfenidaat (Concerta, Equasym, Kinecteen, Medikinet, Methylfenidaat Retard [van verschillende producenten], Methylfenidaat Tabletten, Ritalin).

Bijwerkingen

Alle medicijnen kunnen bijwerkingen hebben. We noemen niet alle bijwerkingen, maar alleen de bijwerkingen die geregeld voorkomen. We duiden het voorkomen van de bijwerkingen aan als:

  • Zeer vaak: bij meer dan 10 op de 100 mensen
  • Vaak: bij 1-10 op de 100 mensen
  • Soms: bij 1 op de 1000 tot 1 op de 100 mensen
  • Zelden: bij minder dan 1 op de 1000 mensen

Sommige medicijnen hebben ernstige, zelfs levensbedreigende bijwerkingen. Deze bijwerkingen komen echter zo zelden voor, dat wij ze niet opnemen in deze tekst. Als u zo'n medicijn gebruikt, zal de arts u precies vertellen op welke klachten of signalen u moet letten. Bij sommige medicijnen is het nodig dat de arts u regelmatig onderzoekt, bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks. Vaak wordt er dan ook bloedonderzoek gedaan.

Kijk in de bijsluiter voor een volledige lijst van de mogelijke bijwerkingen. Bedenk dat de bijsluiter alle bijwerkingen bevat die ooit zijn gemeld. Een groot deel ervan is dus zeldzaam.

Een bijwerking melden

Het kan zijn dat u een bijwerking krijgt die niet in de bijsluiter staat. Het kan ook zijn dat u een bijwerking krijgt die wel in de bijsluiter maar die u als ernstig ervaart of heeft ervaren. Overleg in zo'n geval altijd met uw arts of apotheker.

Het is aan te raden zo'n onbekende of ernstige bijwerking ook te melden aan het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb. Dit centrum verzamelt en analyseert informatie over bijwerkingen om de veiligheid van geneesmiddelen te bewaken. Door uw bijwerking te melden, helpt u mee aan het bewaken van de geneesmiddelveiligheid. Let op: u kunt ook een melding doen als u niet echt zeker bent dat het om een bijwerking gaat van het medicijn dat u gebruikt. Alles wat u de moeite waard vindt om te melden mag u bij Lareb melden.

U kunt een bijwerking online melden, via een formulier op de website: www.lareb.nl. U kunt ook een papieren meldformulier aanvragen via [email protected]. Uw (altijd anonieme) melding wordt vertrouwelijk behandeld.

Als er door Lareb signalen worden gevonden van bijvoorbeeld nieuwe bijwerkingen, dan worden deze doorgegeven aan het College ter Beoordeling van geneesmiddelen, dat voor Nederland de registratie van medicijnen regelt. Het CBG kan besluiten om bijvoorbeeld een bijsluitertekst aan te passen of in een uiterste geval een geneesmiddel van de markt te halen.

Bijzonderheden

We noemen ook enkele bijzonderheden over de medicijnen. Met bijzonderheden bedoelen we zaken als de beïnvloeding van het reactievermogen, de combinatie met andere medicijnen en het gebruik tijdens een zwangerschap of het geven van borstvoeding.

Vergoeding van medicatie voor ADHD

Een aantal medicijnen voor ADHD wordt niet of beperkt vergoed door uw zorgverzekeraar. Welke medicijnen u vergoed krijgt, hangt af van uw zorgverzekeraar en of u aanvullend verzekerd bent. Informeer altijd vooraf bij uw zorgverzekeraar.

Een goede bron van informatie is: www.medicijnkosten.nl. Hierop kunt u de hoogte van de kosten vinden als blijkt dat u een deel zelf moet betalen. Kosten die niet worden vergoed, kunt u onder bepaalde voorwaarden als aftrekpost opvoeren voor de inkomstenbelasting. Elders vindt u meer informatie over ziektekosten.

Medicijnen en rijgeschiktheid

De medicijnen die bij ADHD gebruikt worden kunnen positieve en negatieve invloed hebben op de rijvaardigheid. Informatie daarover vindt u in de bijsluiter van het medicijn, op de site van Impuls & Woortblind (www.impulsenwoortblind.nl) en bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (www.cbr.nl). Overleg zo nodig met uw arts of u kunt autorijden.

Meer informatie

Als u meer wilt weten over de medicijnen, kunt u terecht bij de psychiater die de medicijnen voorschrijft en bij uw apotheker. U kunt ook kijken op internet: www.apotheek.nl. Deze website gaat uit van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter Bevordering der Pharmacie (KNMP). Dit is de beroepsorganisatie van apothekers. U krijgt er betrouwbare informatie.