Hoofdpijn door cafeïne
Hoofdpijn door koffie, thee of frisdrank
Eerder werd beschreven dat het gebruik van veel cafeïne de kans op hoofdpijn groter maakt. Dit kan bij iedereen het geval zijn, ook bij mensen die verder geen last van hoofdpijn hebben. Als cafeïne de oorzaak is van de hoofdpijn, wordt er ook wel gesproken van middelengeïnduceerde hoofdpijn. Bij mensen die last hebben van migraine kan cafeïne of het plotseling stoppen met cafeïne een migraineaanval uitlokken.
Cafeïnevergiftiging
Cafeïne kan hoofdpijn veroorzaken als u veel koffie, (ijs)thee, cola, instantsoep (Cup-a-Soup) of cafeïnehoudende energiedranken (zoals Red Bull) drinkt. Soms ontstaat dan een cafeïnevergiftiging. Naast hoofdpijn zijn de klachten trillende handen, erg gespannen zijn, een opgejaagd gevoel hebben, vermoeidheid en diarree.
Hoofdpijn als ontwenningsverschijnsel
Cafeïne heeft een verslavende werking. Als u een verslaving aan cafeïne heeft opgebouwd, kan hoofdpijn als een ontwenningsverschijnsel optreden. Dat gaat ongeveer als volgt. Een tijdje na het laatste kopje koffie ontstaat een doffe of drukkende hoofdpijn. Deze wordt veroorzaakt door een tekort aan cafeïne in uw lichaam. De hoofdpijn verdwijnt als u koffie neemt. Na een tijdje krijgt u echter opnieuw hoofdpijn, die opnieuw verdwijnt als u koffie neemt. Enzovoort. De hoofdpijn houdt zo eigenlijk uw verslaving in stand.
‘Weekendhoofdpijn’
Veel mensen leiden aan ‘weekendhoofdpijn’: ze hebben in het weekend last van hoofdpijn, vaak op zaterdagochtend. Hier kan een cafeïneverslaving achter zitten. Tijdens het werk wordt erg veel koffie gedronken, veel meer dan in het weekend. In het weekend ontstaat daardoor als ontwenningsverschijnsel hoofdpijn.
“Jaren heb ik erover gedaan om erachter te komen dat mijn zaterdaghoofdpijn te maken had met koffie. Of beter: met een gebrek aan koffie. Stom eigenlijk, al is dat wijsheid achteraf. Er waren genoeg aanwijzingen. Op het werk dronk ik eigenlijk de hele dag koffie, terwijl we thuis vrijwel geen koffie drinken, en dan alleen nog cafeïnevrije koffie. En op maandagochtend zat ik na de eerste kopjes altijd te beven als een riet...”
Deze weekendhoofdpijn (of ‘vakantiehoofdpijn’) kan ook voorkomen bij mensen met migraine. De cafeïneonthouding kan bij hen een migraineaanval uitlokken. Weekendhoofdpijn kan bij deze mensen echter ook een andere reden hebben: een aanval van migraine kan worden uitgelokt door de ontspanning na een periode van stress, dus in het weekend of aan het begin van een vakantie.
Kinderen
Soms hebben kinderen last van hoofdpijn die door het drinken van grote hoeveelheden cola, ijsthee of cafeïnehoudende energiedranken (zoals Red Bull) wordt veroorzaakt.
Wat is ‘veel’?
Hoe veel cafeïne deze vorm van hoofdpijn kan veroorzaken is moeilijk te zeggen. De één is gevoeliger voor cafeïne dan de ander. De hoeveelheid cafeïne verschilt daarnaast per product. Wanneer u niet meer dan 400 mg cafeïne per dag gebruikt, zult u niet in de problemen komen. Dat betekent dat u ongeveer vijf kopjes koffie, tien glazen cola of tien kopjes thee kunt drinken. Als u medicijnen gebruikt die cafeïne bevatten, is het aan te raden uw cafeïnegebruik nog verder te beperken. Meer informatie over het gebruik van cafeïne vindt u op de website van het Voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl.
Behandeling
‘Koffiehoofdpijn’ verdwijnt door te stoppen met het drinken van cafeïnehoudende producten. In het begin kan de hoofdpijn erger worden, net zoals de andere klachten. Al snel zullen de klachten echter verdwijnen, binnen twee tot drie weken.