Winst of verlies?
Er zijn twee kanten
Het klinkt eenvoudig: een uitlokkende factor vermijden. Als u migraine krijgt van rode wijn, dan drinkt u geen rode wijn meer. Maar in de praktijk is het vaak ingewikkelder. Als u een liefhebber bent van rode wijn, is het besluit om geen rode wijn meer te drinken niet zo leuk. U kunt bij uw eten geen rode wijn meer drinken, u kunt uw keldervoorraad wegdoen, u kunt niet meer naar proeverijen, u kunt geen wijn meer gebruiken bij het koken enzovoort.
Er zijn dus twee kanten. Aan de ene kant heeft u waarschijnlijk minder vaak last van migraineaanvallen. Maar aan de andere kant moet u een aantal pleziertjes opgeven.
"Toen ik nog alleen was reisde ik nooit met het vliegtuig. Ik krijg daardoor altijd migraineaanvallen. Maar later trouwde ik met iemand die het heerlijk vindt om verre reizen te maken, en dat doet hij het liefste samen met mij... Hoe los je zoiets op? Zoals veel dingen: met een beetje geven en nemen. We hebben afgesproken om elk jaar één verre reis te maken. Hij komt dan voldoende aan z'n trekken en ik heb maar één keer de vliegreis. Als het zover is, gebruik ik extra medicijnen om de migraine te onderdrukken. Ik vind vliegen nog steeds vervelend, maar op deze manier heb ik er wel vrede mee..."
Wat wint u ermee?
Het is om deze reden aan te raden goed na te denken over wat het voor u zou betekenen om bepaalde prikkels of omstandigheden te vermijden. Wat wint u ermee? En: wat verliest u ermee?
Door een bepaalde prikkel uit de weg te gaan kunt u migraineaanvallen soms voorkómen. Maar hoe groot is deze winst precies? Hoe vaker u een aanval kunt voorkómen, hoe gemakkelijker het zal zijn om moeite te doen een bepaalde prikkel te vermijden. Maar het omgekeerde geldt ook: als u veel moeite moet doen om een paar aanvallen te voorkómen, dan is het al die moeite misschien niet waard.
U kunt niet alles uit de weg gaan
Bedenk hierbij dat lang niet alle uitlokkende factoren kunnen worden vermeden. Een plotselinge verlaging van de luchtdruk kan bij sommige mensen een migraineaanval op gang brengen, maar het is onmogelijk zo'n luchtdrukdaling te ontlopen.
Het is ook niet zo dat u alle aanvallen kunt voorkómen door uitlokkende factoren uit de weg te gaan. De prikkel is immers geen oorzaak van uw hoofdpijn, alleen de aanleiding. En zolang de oorzaak blijft bestaan, zult u hoe dan ook zo nu en dan migraine hebben.
"Sommige dingen liggen voor de hand, vind ik. Ik krijg migraine van chocolade. Omdat ik toch niet zo van chocolade houd, is het een kleine moeite om het helemaal niet meer te nemen..."
Het hoofdpijndagboek
Het is vooraf dus niet altijd duidelijk wat de winst zal zijn als u een bepaalde uitlokkende factor gaat vermijden. Immers, u weet niet hoeveel minder aanvallen u kunt verwachten als u een prikkel vermijdt. Het kan hierbij helpen om een proef te doen met behulp van het hoofdpijndagboek. U houdt dit dagboek eerst enkele maanden bij zonder iets aan uw leefstijl te veranderen. Daarna gaat u enkele maanden een bepaalde prikkel uit de weg. U drinkt bijvoorbeeld geen rode wijn meer. U blijft in die maanden het hoofdpijndagboek invullen.
Na afloop kunt u dan goed zien wat het niet drinken van rode wijn heeft opgeleverd. Hoeveel hoofdpijn heeft het u gescheeld? Tegelijkertijd heeft u ervaren wat het voor u betekent om geen rode wijn meer te drinken. U kunt dus goed afwegen wat de voor- en nadelen zijn. En dat betekent dat u een goede beslissing kunt nemen, een beslissing waar u echt achter staat.