Weersomstandigheden
Kou, warmte, luchtdruk
Het blijkt dat verschillende weersomstandigheden migraineaanvallen kunnen uitlokken: felle kou, warmte, wind en een verlaging van luchtdruk. Het verband tussen weersomstandigheden en migraine is niet aangetoond. Wel lijkt er een aanwijsbare relatie te zijn tussen een lage luchtdruk en migraineaanvallen.
Op grote hoogte
IJle lucht, die op grote hoogte voorkomt, kan een migraineaanval uitlokken. Dit kan gebeuren in een vliegtuig, in de bergen (boven 2.000 meter, dus bij een bergwandeling of tijdens een skivakantie), of tijdens sporten als parachutespringen of zweefvliegen.
Bij hoogteziekte speelt iets anders
Mensen die snel naar een hoogte boven de 3.000 meter klimmen kunnen last krijgen van hoogteziekte. Hierbij kunt u last krijgen van migraine-achtige verschijnselen: kloppende hoofdpijn en misselijkheid. Het gaat hier echter om een andere aandoening, waarvan de migraineklachten een onderdeel zijn. De beste behandeling is: afdalen.
Wat kunt u doen?
Het weer is niet altijd ontlopen. U kunt proberen zo veel mogelijk binnen te blijven, maar zo af en toe zult u toch de deur uit moeten. Hooguit kunt u zich op het weer kleden, al is dat bij extreme weersomstandigheden lastig genoeg.
- Aan een verlaging van de luchtdruk valt helemaal niet te ontkomen, want daarbij maakt het niet uit of u binnen of buiten bent: de luchtdruk is overal hetzelfde.
- Als u merkt dat uw migraine vaak samenvalt met weersomstandigheden, kunt u een preventieve behandeling overwegen. Dit betekent dat u medicijnen gaat gebruiken die als doel hebben migraineaanvallen te voorkómen.
- Als ijle lucht bij u een uitlokkende factor is, kunt u ervoor kiezen grote hoogten te mijden. Dit heeft wel bepaalde nadelen. Het betekent bijvoorbeeld dat u niet kunt vliegen. Voor mensen die van de bergen houden betekent het mijden van hoogte dat ze in hun vakantie iets heel anders moeten gaan doen.
- U kunt ook proberen om migraineaanvallen tijdens een vliegreis te voorkómen met een preventieve behandeling. Dit betekent dat u medicijnen gebruikt die bedoeld zijn om aanvallen zo veel mogelijk te voorkómen. Natuurlijk heeft ook dit nadelen: u gaat veel meer medicijnen gebruiken en u heeft meer kans op bijwerkingen.
- Grote hoogten mijden zal voor veel mensen mogelijk zijn, maar niet voor iedereen. Het betekent: niet vliegen, niet in de bergen verblijven en oppassen met sporten als parachutespringen en zweefvliegen.
"In de winter loop ik altijd met een dikke sjaal om mijn hoofd. Geen gezicht, maar als ik het niet doe loop ik kans op een migraineaanval. Dus dan maar voor gek lopen..."