Andere organisaties

Ten slotte zijn er enkele organisaties die zich bezighouden met de bestudering van migraine, hoofdpijn en andere vormen van ernstige pijnproblemen.

Nederlandse Hoofdpijn Vereniging

Fusie

IS_026.jpgDe Nederlandse Hoofdpijn Vereniging (NHV) is in 1994 opgericht en in 2000 gefuseerd met de in 1981 opgerichte Nederlandse Migraine Stichting, om de gelijkgestemde doelen beter te kunnen verwezenlijken.

International Headache Society

De NHV is de Nederlandse afdeling van de International Headache Society. Dit is de wereldwijde organisatie van beroepsbeoefenaren die betrokken zijn bij onderzoek naar of de behandeling van hoofdpijnpatiënten. De IHS geeft een wetenschappelijk tijdschrift uit, Cephalalgia, organiseert congressen, stimuleert onderzoek naar en onderwijs over hoofdpijn in ruime zin. Wat de IHS internationaal doet, doet de NHV in Nederland.

De NHV is een wetenschappelijke vereniging. Patiënten kunnen geen lid worden. Meer informatie vindt u op http://www.neurologie.nl/publiek/nvn/werkgroepen/hoofdpijn/.

Vereniging van Nederlandse Hoofdpijncentra

Doelstelling

De Vereniging van Nederlandse Hoofdpijncentra (VNHC) bestaat uit een groep van 35 neurologen die verspreid over het land werkzaam zijn. Deze neurologen houden zich bezig met de behandeling van hoofdpijn. De ziekenhuizen waar zij werken voldoen aan bepaalde voorwaarden. Daardoor mogen deze ziekenhuizen het predikaat 'hoofdpijncentrum' voeren. De doelstellingen van hoofdpijncentra zijn:

  • Het bevorderen van de diagnostiek en behandeling van (moeilijk) behandelbare hoofdpijnpatiënten.
  • Het opzetten van een gezamenlijke database ten behoeve van behandeling en wetenschappelijk onderzoek.
  • Opleiding van huisartsen in de regio.
  • Lezingen voor hoofdpijnpatiënten.

Website: VNHC

De VNHC heeft ook een website, www.hoofdpijncentra.nl, waar men terecht kan voor alle benodigde informatie over de aangesloten hoofdpijncentra. Ook vindt u er informatie over verschillende hoofdpijnvormen.

De VNHC wordt professioneel geleid door een bureau dat alle activiteiten van de VNHC coördineert.

Dutch Pain Society

Wat doet de Dutch Pain Society?

De Dutch Pain Society (voorheen Nederlandse Vereniging ter Bestudering van Pijn) is de Nederlandse tak van de IASP, de International Association of Pain. Dit is een grote wereldwijde organisatie ter bestudering en bestrijding of behandeling van pijnproblemen. Alle beroepsgroepen ('disciplines') die met pijn te maken hebben zijn hierin vertegenwoordigd. De IASP verzorgt wetenschappelijke publicaties, zoals het tijdschrift PAIN, en stimuleert kwalitatief hoogwaardige opleidingen in de meest recente inzichten en behandelmethoden met betrekking tot pijn.

De Dutch Pain Society is in de eerste plaats een wetenschappelijke vereniging. Wel kunnen behandelaars er terecht voor informatie over chronische pijn. U kunt er echter niet terecht voor een doorverwijzing naar een pijnspecialist. Daarvoor moet u bij de huisarts zijn of bij de specialist bij wie u onder behandeling bent.

Doelstellingen

  • Het bijeenbrengen in één vereniging van alle onderzoekers, artsen en andere werkers in de gezondheidszorg die geïnteresseerd zijn in pijn.
  • Het stimuleren van onderzoek op het gebied van pijn en pijnbestrijding.
  • Het verbeteren van het onderwijs op dit gebied.

Activiteiten

  • Het organiseren van congressen, wetenschappelijke bijeenkomsten en vergaderingen.
  • Het uitgeven van brochures over pijn.
  • Het geven van informatie aan behandelaars.
  • Het onderhouden van contacten met de overheid en zusterverenigingen in Nederland en het buitenland.

Meer informatie

Meer informatie vindt u op de website www.dutchpainsociety.nl.

Samenwerkingsverband Pijnpatiënten naar één stem

Uiteenlopende patiëntenorganisaties werken samen

In Pijnpatiënten naar één stem werken bijna twintig patiëntenorganisaties samen. Mensen met chronische pijn kunnen zo hun stem laten horen aan zorgaanbieders, de farmaceutische industrie, verzekeraars en de overheid. Het doel is de pijnzorg in Nederland verbeteren vanuit het perspectief van mensen met chronische pijn.

Doelstellingen:   

  • De erkenning van chronische pijn als zelfstandige aandoening.
  • Voorkomen dat acute pijn chronisch wordt.
  • Zorgen voor meer begrip voor mensen met chronische pijn bij behandelaars.
  • Verbetering van de behandeling, diagnose en mogelijkheden van mensen met chronische pijn.

Cursus beter omgaan met chronische pijn

Zie de website van de vereniging voor de online cursus Sterk met pijn.

Meer informatie

Zie voor meer informatie over chronische pijn, goede pijnzorg en de projecten van dit samenwerkingsverband de website.