Psychosociale hulpverlening

Sommige mensen ondervinden door hun migraine psychische, sociale of maatschappelijke problemen. Een maatschappelijk werker, psycholoog of psychiater kan dan behulpzaam zijn.

Telefonische hulpdienst

IS_192.jpgEerder is al beschreven dat migraine tot psychische klachten kan leiden. Als u hierover wilt praten, kunt u een telefonische hulpdienst bellen, eventueel zonder uw naam te noemen. U praat met beroepskrachten of geoefende vrijwilligers. U kunt hun vertellen wat u dwars zit en vragen wat u zou kunnen doen om uit de problemen te komen.

U kunt onder meer bellen met Sensoor (0900 - 07 67, www.sensoor.nl) of Korrelatie (0900 - 14 50, www.korrelatie.nl).

Maatschappelijk werker

Een maatschappelijk werker kan u helpen met alle vragen over de psychische, sociale en maatschappelijk kanten van uw migraine. Bijvoorbeeld: verdriet, eenzaamheid somberheid, uw werk, inkomen en uitkering.

Maatschappelijk werkers kunnen u informatie geven, helpen bij het oplossen van problemen en voor u bemiddelen bij instanties. De maatschappelijk werker kan u ook doorverwijzen naar een andere hulpverlener.

Het maatschappelijk werk is er in elke plaats: zie de gemeentegids, het telefoonboek of het internet. U kunt rechtstreeks contact opnemen (op het spreekuur of telefonisch) of u kunt zich laten verwijzen door de (huis)arts. Het maatschappelijk werk biedt meestal individuele hulp, maar er kunnen ook gesprekken worden gevoerd samen met de partner of in een groep.

Instelling voor Geestelijke Gezondheidszorg (GGz)

Instelling voor Geestelijke Gezondheidszorg (voorheen: Riagg) bieden steun bij psychische problemen. Er werken psychologen en psychiaters. Psychologen hebben een universitaire studie psychologie gevolgd. Psychiaters zijn artsen die zich na hun studie medicijnen hebben gespecialiseerd in psychische aandoeningen. Psychologen mogen geen medicijnen voorschrijven, psychiaters wel. U kunt met hen gesprekken voeren, alleen, samen met uw partner of het gezin, of in gespreksgroepen. Als u anoniem wilt blijven en daar om vraagt, is dat mogelijk.

In elke provincie zijn een of meer GGZ-instellingen gevestigd. Kijk voor een overzicht van de namen en adressen op www.ggznederland.nl (onder 'Informatiecentrum'). Er bestaan vaak wachtlijsten. U kunt zichzelf aanmelden of dit via de huisarts doen.

Vrij gevestigde psychologen en psychiaters

Sommige psychologen en psychiaters zijn niet verbonden aan een instelling: ze zijn vrij gevestigd. Vrij gevestigde psychologen en psychiaters staan vermeld in de gemeentegids, het telefoonboek of op internet.