Voedingsdagboek

Via een voedingsdagboek kunt u ontdekken of er een verband bestaat tussen uw klachten en bepaalde voedingsmiddelen.

Verband tussen voeding en klachten

2007_07_ss36_38.JPGIn een voedingsdagboek houdt u bij wat u eet en wanneer u eet. In hetzelfde dagboek noteert u uw klachten. U omschrijft de klachten en noteert wanneer ze begonnen en hoe lang ze duurden. Op den duur worden zo ‘patronen' zichtbaar: u merkt dat na het eten van bepaalde voedingsmiddelen steeds weer bepaalde klachten optreden.

Geduld

U heeft geduld nodig. Een enkele keer wordt een verband al snel duidelijk, maar vaak duurt het weken. Sommige producten eet u vaak, andere af en toe. Soms kan na een week al een verband tussen de klachten en bepaalde voedingsmiddelen naar voren komen. Maar ook kan blijken dat er juist helemaal geen relatie is tussen de klachten en uw voeding.

Geen verband

Het voedingsdagboek maakt natuurlijk ook duidelijk van welke producten u geen last heeft. Ook dat is van belang. Op een gegeven moment beschikt u over - hopelijk lange - lijsten met voedingsmiddelen die u veilig kunt gebruiken, en waar u uit kunt putten als u de maaltijd samenstelt.

Invullen

Het invullen van het voedingsdagboek is tijdrovend. Belangrijk is dat u het nauwkeurig doet. Daarom is het handig om het dagboek altijd bij u te dragen, zodat u geen dingen vergeet op te schrijven, dus ook niet de tussendoortjes of dat ene dropje.

Vanzelfsprekend vult u het tijdstip, het voedingsmiddel en de hoeveelheid in. Maar daarnaast noteert u ook kruiden en smaakmakers die u heeft gebruikt en de manier waarop u een voedingsmiddel heeft bereid. Zo kan het bijvoorbeeld van belang zijn of u iets in boter of olie bakt. Omdat de samenstelling van een product per merk kan verschillen, is het ook belangrijk dat u het merk van alle producten noteert.

In de kolom ‘bijzonderheden' kunt u vermelden of er sprake is van uitzonderlijke omstandigheden. Staat u onder druk omdat u moet overwerken? Of heeft u de hele dag in een rokerige ruimte gezeten? Misschien heeft u direct na het eten een stuk gefietst? Al dat soort zaken kunnen van invloed zijn op de manier waarop uw lichaam op voeding reageert.

Hulp van de diëtist

Een voedingsdagboek ‘lezen' is niet altijd even gemakkelijk. U ziet niet in een oogopslag waar de oorzaak van de problemen ligt. Daarom kunt u zich het beste laten begeleiden door een diëtist. De diëtist is erin gespecialiseerd om dit soort gegevens te beoordelen. Als u denkt dat uw voeding veel invloed heeft op uw klachten, kunt u aan uw huisarts vragen bij welke diëtist u terecht kunt.

Uitsluitingsdieet

Een voedingsdagboek wordt ook veel gebruikt bij een zogenaamd uitsluitingsdieet (ook wel eliminatiedieet). Dit betekent dat u een tijdje een bepaald product niet eet om te ontdekken of dit klachten veroorzaakt. Zo is het FODMAP-beperkte dieet bedoeld om mogelijke negatieve effecten van bepaalde koolhydraten tijdens het gistingsproces in de darmen uit te sluiten, dan wel aan te tonen. Het goed uitvoeren van een uitsluitingsdieet luistert nauw. U heeft er zeker de hulp van een diëtist bij nodig.

Ervaring met PDS

Probeer een diëtist te vinden die ervaring heeft in het begeleiden van mensen met PDS. U kunt advies vragen bij de PDS infolijn (zie www.pdsb.nl voor het nummer en de openingstijden). Vraag zelf aan de diëtist of hij of zij ervaring heeft met het begeleiden van mensen met PDS. Op www.fodmap-dieet.nl vindt u diëtisten die zijn gespecialiseerd in het FODMAP-dieet.

"Ik heb van alles geprobeerd om van mijn klachten af te komen. Veel water drinken, sporten, geen zoet, zout en vet. Toch bleef ik last houden van krampaanvallen. Tot een diëtiste me hielp met het FODMAP-dieet. Er ging een wereld voor me open. Ik ben nog niet helemaal klachtenvrij, maar het gaat zoveel beter."