3. Let op verzadigd vet
Slagaderverkalking
Verzadigd vet is een belangrijke oorzaak van slagaderverkalking en dat kan weer leiden tot hart- en vaatziekten. Probeer daarom verzadigde vetten uit de weg te gaan. Gebruik ze niet en vervang ze waar nodig door onverzadigde vetten, die juist goed zijn voor uw hart en bloedvaten.
Producten die veel verzadigd vet bevatten
- Roomboter; bak- en braadvetten uit een wikkel; alle margarines uit een wikkel
- Frituurvet uit een wikkel of als blok
- Vet vlees, vette vleeswaren
- Volvette kaas, roomkaas, volle melk, volle melkproducten, poedermelk voor de koffie (‘creamer’)
- Snacks, gebak, koekjes
- Chocolade, kokos
Producten die veel onverzadigd vet bevatten
- Olijfolie, zonnebloemolie, slaolie, sojaolie, maïsolie, saffloerolie
- (Dieet)halvarine en halvarineproducten met maximaal 10 g verzadigd vet/100 g
- (Dieet)margarine en margarineproducten met maximaal 20 g verzadigd vet/100 g
- Vloeibare (dieet)bak- en braadproducten en frituurvet met maximaal 20 g verzadigd vet/100 g, sladressing op basis van olie
- Vette vis, zoals haring, makreel en zalm
- Melkproducten voor de koffie met onverzadigd vet
- Pinda's, noten (walnoten, amandelen, hazelnoten, macadamianoten, pecannoten, notenpasta’s) en zaden
Aandachtspunten bij PDS
- Deze regel levert voor mensen met PDS meestal geen problemen op. Vaak hebben ze de hoeveelheid verzadigd vet al beperkt omdat dit vet PDS-klachten kan veroorzaken of verergeren.
- Sommige mensen met PDS gaan vet in het algemeen zo veel mogelijk uit de weg. Dat is niet verstandig: u heeft een beetje vet nodig. U kunt proberen olijfolie in heel kleine hoeveelheden aan uw eten toe te voegen: in de soep, in de pastasaus, over de vis enzovoort. Probeer eventueel noten en zaden.
- Het vet van bepaalde vissen is erg gezond, omdat het beschermt tegen hart- en vaatziekten. Het is dus een goed idee vlees te vervangen door vette vis. Als u deze vissen - haring, makreel, zalm - niet goed verdraagt, kunt u proberen als aanvulling capsules met vis- of algenolie te gebruiken.